Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povenjak
  • 21.02.2016. 15:00

Tijesan plasman viceprvaka i šampiona

Nakon groznih prošlogodišnjih rezultata ove je godine kvaliteta prijavljenih uzoraka izuzetna i ujednačena o čemu najbolje govore rezultati i vrlo tijesan plasman. Razlika između šampiona i čak četiri viceprvaka je 0,17 bodova, dok je u Top 10 plasirano čak 19 uzoraka ulja.

  • 461
  • 55
  • 0

X. Manifestacija ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja i XI. manifestacija ocjenjivanja konzerviranih maslina na domaći način Povenjak 2016. održana je u subotu, 13. veljače, u hotelu Brzet u Omišu u organizaciji Udruge maslinara Paićuša iz Piska. Ocjenjivanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja i konzerviranih maslina i ove je godine, prema dobroj tradiciji, izvršio Nastavni zavod za javno zdravstvo Split.

Program je započeo degustacijom ekstra djevičanskih maslinovih ulja i konzerviranih maslina, a nastavio se uvodnom riječi predsjednika Udruge, Nedjeljka Fistonića i podjelom priznanja i medalja u četiri kategorije, a to su: dodjela priznanja proizvođaču najkvalitetnijeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja uzetog iz trgovine, dodjela priznanja ugostiteljskom objektu za najkvalitetnije posluženo maslinovo ulje, proglašenje prvaka konzerviranih maslina na domaći način i proglašenje prvaka ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Titula šampiona za OPG Lupić

Rezultati iznad prosjeka

"Dragi prijatelji, poštovani maslinari, sve vas pozdravljam i želim vam još jedno ugodno zajedničko maslinarsko druženje u Omišu. Ovo je jubilarna manifestacija, deseta po redu isto kao što i slavimo izlazak našeg Časopisa Moje masline, deseti broj, kojeg se radujemo da ćete imati i čitati o maslinarskoj praksi i struci.

U proteklih 10 godina kroz ovu manifestaciju prošlo je tisuće maslinara koji su iščekivali rezultate svoga truda i na kraju su dočekali zlatne medalje, srebrene, brončane i diplome, a bilo je i onih kao što je naš Jure, Tonči, Dalibor, Željko, Joško, Neven, Lucijan, Mario, Bepo, Mladen gdje njihova iščekivanja nisu potvrđena od naše Zlatke. Glavno je da oni znaju tko je zato kriv, bitno je da oni nisu krivi", rekao je predsjednik Fistonić te nastavio da su rezultati ove godine iznad prosjeka, od 153 uzorka maslinovog ulja koliko je pristiglo na ocjenjivanje u kategoriji EDMU je 88% a od toga je 88 zlatnih medalja ili 61%, istaknuo je Nedjeljko Fistonić.

122 ekstra djevičanska ulja od 153 uzorka

"Ovo su najbolji rezultati do sada na Povenjaku. Kod određenih sudionika bez obzira što je kvaliteta ploda bila izuzetno dobra rezultati nisu najbolji. Mnogi maslinari se pitaju kako da poslije visoke kvalitete ploda maslina prošle godine ima užeglih ulja ili sa drugim manama. Moguće je jer drugi čimbenici kao što je prerada maslina, skladištenje ulja mogu poništiti sve ono dobra što maslinar učini u toku godine", naglasio je predsjednik Fistonić.

Uspješni maslinari iz Zadarske županije

Na ovogodišnjem Povenjaku organizatori su zaprimili ukupno 153 uzorka maslinovog ulja i 18 uzoraka maslina pripremljenih na tradicionalan način. U kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja su 122 uzorka (88 zlatnih, 29 srebrnih, jedna brončana medalja i četiri diplome za ekstra djevičanska maslinova ulja: EDMU).

U kategoriji djevičansko maslinovo ulje je 27 uzoraka, a četiri su u kategoriji lampante.

Nakon groznih prošlogodišnjih rezultata..

Prvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja je: OPG Lupić, Bale 96,17, viceprvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja je OPG Vedrana Rakovac, Pula 96,00, Viceprvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Uljara Nono Bruno, Davor Zanini, Banjole 96,00, Viceprvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja OPG Lupić, Bale 96,00, Viceprvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja Ivica Vlatković, Novigrad 96,00. Treće mjesto ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Marijo Kaštelančić, Podstrana 95,75.

Uz navedene medalje i preostale iz Top 10 još je dodijeljena 71 zlatna medalja za EDMU, ukupno 88 zlatnih medalja, zatim 29 srebrnih medalja za EDMU, jedna brončana medalja i jedna diploma za EDMU. Dodijeljene su 22 diplome za djevičansko maslinovo ulje i četiri zahvalnice za sudjelovanje.

Šampionka Elena Lupić

Diploma je također dodijeljena Hotelu Rivijera iz Makarske za najkvalitetnije posluženo maslinovo ulje u 2015. među ocjenjivanim ugostiteljskim objektima. Napomenuti treba, da od osam uzoraka iz trgovine ove godine tri uzorka su EDMU dok pet uzoraka je u kategoriji djevičanskih maslinovih ulja.

Potom, diplomu je primila uljara Nono Bruno, iz Banjola za preradu ulja koje je osvojilo prvo mjesto na Povenjaku 2016. Zahvalnica je dodijeljena Gradu Buje za višegodišnju suradnju i prijateljstvo.

U kategoriji konzervirane masline na domaći način prvak je OPG Lupić iz Bala, viceprvak je Marinella Kliba iz Vodnjana, a treće mjesto pripalo je Marini Vošten iz Sv. Lovreča. Zahvalnicu za sudjelovanje je primilo 15 sudionika.

"Nakon groznih prošlogodišnjih rezultata ove je godine kvaliteta prijavljenih uzoraka izuzetna i ujednačena o čemu najbolje govore rezultati i vrlo tijesan plasman. Razlika između šampiona i čak četiri viceprvaka je 0,17 bodova, dok je u Top 10 plasirano čak 19 uzoraka ulja. Kemijske karakteristike ulja su jako dobre - prosječne slobodne masne kiseline u kategoriji EDMU su 0,18%, a prosječni peroksidni broj je 5,38 meqO2/kg. (Napomena: još uvijek se nije uvriježilo da se sada peroksidni broj izražava u meq (mili ekvivalentima) što je zapravo dvostruko veća vrijednost u odnosu na mmol (mili mol) koji smo do sada koristili, pa ljudi često ostanu zbunjeni jer misle da im je PB visok; raspon je sada od 0-20 meq O2/kg).

Harmonična ulja srednje izražene voćnosti

Općenito govoreći, većina EDMU koja smo ocjenjivali na Povenjaku 2016 su harmonična ulja, srednje izražene voćnosti, izražene gorčine i pikantnosti. Ulja u kategoriji DMU imala su već uobičajene mane (upaljeno i octikavo) kao posljedica držanja plodova u vodi/moru. No, u par uzoraka uočena je mana užeglo koja se ne može povezati s kemijskim promjenama (oksidacijske promjene zbog starenja ulja), što ukazuje da je problem nastao u preradi maslina. Sve faze prerade, od branja, čuvanja (što kraćeg i u adekvatnoj ambalaži); preko prerade, a na koncu i čuvanja jednako su važne.

Iako su ulja bila iz različitih krajeva Hrvatske (od Istre do Dalmacije) i Slovenije, sva EDMU ulja su izuzetno kvalitetna i u istom rangu kvalitete - vrhunska", kazala nam je dipl. ing. Zlatka Knezović, Nastavni zavod za javno zdravstvo Split.


Fotoprilog


Tagovi

Povenjak Malsinovo ulje Pikantnost Prerada ulja Ambalaža


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]