Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival čaja u Sarajevu
  • 30.06.2014. 15:15

Tea Fest okupio zaljubljenike čajeva i ljekovitog bilja

Na Tea Festu ove je godine sudjelovalo više od 40 proizvođača ljekovitog bilja iz BiH i zemalja okruženja, a cilj je bila promocija upotrebe čaja i ljekovitog bilja

Foto: freedigitalphotos.net
  • 126
  • 8
  • 0

U Sarajevu se i ovog lipnja održao međunarodni festival čaja Tea Fest, koji je po 12. put okupio brojne zaljubljenike u ljekovito bilje i čajeve. Fokus na ovogodišnjem festivalu bio je na uzgoju ljekovitog bilja radi očuvanja bioraznolikosti po kojoj je Bosna i Hercegovina poznata u svijetu. Za organizaciju se pobrinula Ekološka nevladina organizacija "Dio srca" uz podršku Ministarstva okoliša i turizma FBiH, općina Stari Grad i Centar, Vlade Kantona Sarajevo, Mikrokreditne fondacija LOK Sarajevo, USAID/Sida FARMA projekta.

Ove je godine sudjelovalo više od 40 proizvođača ljekovitog bilja iz BiH i zemalja okruženja koji su zainteresiranim posjetiteljima ponudili širok asortiman svojih proizvoda, od čaja, ljekovitg bilja i meda, do kozmetičkih proizvoda na biljnoj bazi koji su u posljednje vrijeme sve traženiji. Festival je imao za cilj promovirati upotrebu čaja i ljeovitog bilja, a bila je to i prilika da se na jednom mjestu okupe pojedinci i organizacije herbalnog sektora. Kako prenosi portal Biznis.ba, Direktorica Festivala, Semira-Katica Arnautović istaknula je: "Predložili smo otvaranje agro-turističkih centara koji bi povezali proizvodnju zdrave hrane i turistički segment, a koji bi nudili domaću hranu i predstavili našu kuhinju po kojoj smo poznati u svijetu. Također smo propagirali formiranje zadruga kao centara za otkup tih proizvoda, kao i prerađivačkih kapaciteta koji bi predstavljali daljnji iskorak u tom smislu."

Ovaj festival bio je u znaku smilja, po čijoj proizvodnji je BiH vice-prvak svijeta, dok su prvaci Francuzi. Budući da je smilje Balkana jedno od najkvalitetijih na svijetu, u velikoj je mjeri došlo do pritiska na njegovo stanište. Nekoliko kompanija počelo je i s uzgojem smilja sjemenom iz prirode kako ne bi došlo do trajnog uništenja staništa, a kako bi istovremeno mogli podmiriti potrebe tržišta. Među ponuđačima na Tea Festu našlo se i nekoliko tvrtki koje u ponudi imaju proizvode od smilja poput eteričnih ulja, krema te hidrolata.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Tagovi

Tea Fest Sarajevo Čaj Ljekovito bilje Med Semira-Katica Arnautović Proizvođači Smilje Dio srca