Na 18. Međunarodne Dane masline Zadar 2016. dolaze i maslinari iz Italije i Crne Gore. Dani masline održavaju se 29. i 30. travnja 2016.
Za 18. Međunarodne Dane masline Zadar 2016. prikupljeno je ukupno 127 uzoraka maslinovog ulja. Sva ulja su uzorkovana direktno kod proizvođača.
Uzorkovano je duž cijele obale, od Istre do Dubrovnika, te izvan granica Hrvatske: Italija (3), Slovenija (14) i Crna Gora (4).
Tako su svoj dolazak na 18. Međunarodne Dane masline Zadar 2016 najavili i maslinari iz Crne Gore, iz Bara. Predvodi ih Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar. U ekipi su još i Dino Mujić, sekretar spomenutog Društva, Dino Bećović, maslinar i vlasnik poznatog barskog restorana Kaldrma te Vebija Abazović, vlasnik uljare Abazović.
Osim što su dali uzorke svojih ulja na ocijenjivanje, četvorica maslinara iz Bara prijavila su se i za 1. Međunarodno natjecanje Žgvacet 2016., koje će se u sklopu 18. Dana masline, održati 30. travnja u Mulinama na otoku Ugljanu.
Za one koji možda još ne znaju Žgvacet je tradicionalno jelo, gulaš od mlade janjetine s bižima i krumpirom. O kakvim se maslinarima radi dovoljno govori i to da, primjerice, Vebija Abazović uzgaja 600 stabala maslina među kojima je i maslina stara 2.056 godina.
Dolaze i tri maslinara iz Italije. To su Lenardon Bruno čija se obitelj bavi uzgojem maslina u Muggia-i više od 100 godina, Boris Pangerc koji ima maslinik s preko 500 stabala maslina te Azienda Agricola Fior Rosso s preko 2.300 maslina u okolici Trsta. Ovogodišnje punoljetno 18. izdanje Međunarodnih dana masline Dana masline započinje 29. travnja.
Svečano otvaranje i dodjela godišnjih priznanja odvijat će se u Gradskoj loži, a program se potom nastavlja humanitarnim Maslinarskim marendinom na zadarskom Forumu, a u popodnevnim satima stručnim skupom u Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta.
Po programu, 30. travnja je stručni izlet na otok Ugljan, a navečer će biti proglašenje najboljih maslinara ulja u hotelu Kolovare u Zadru.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica