Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 45. Sajam šljive
  • 30.08.2018. 09:00

Svečano otvoren 45. Sajam šljive u Gradačcu na kojem sudjeluje 320 izlagača!

Ovogodišnji 45. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajm šljive održava se na oko 5.000 kvadratnih metara gdje će svoje proizvode prezentirati mnogobrojni izlagači iz BIH i regije. 

Foto: Gradačački sajam
  • 268
  • 21
  • 0

45. Međunardoni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Sajam šljive" otvoren je jučer, 29. kolovoza, a na njemu sudjeluje 320 izlagača. U prisustvu mnogobrojnih uzvanika, izlagača i građana Gradačca svečanim presjecanjem vrpce sajam je otvorio visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Na oko 5.000 kvadratnih metara svoje proizvode prezentirat će mnogobrojni izlagači iz BIH i regije. 

Visoki predstavnik Valentin Inzko je istaknuo da je Gradačac grad uspješnih i poznatih ljudi te da je trenutno centar cijele regije za šljivu i prehrambene proizvode. 

"Gradačački sajam potpuno je u trendu kada su u pitanju prehrambeni produkti i obrtništvo. U Gradačac sam došao da se nahranim budući da je u pitanju sajam prehrambenih proizvoda. Došao sam da se nahranim optimizmom. Vi ste plemeniti, hrabri, ljubazni i to je karakteristika vaših ljudi. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da otvorim ovaku izuzetno značajnu manifestaciju kako za Gradačac, tako za Bosnu i Hercegovinu i regiju", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Fadil Novalić: Imamo problem s otkupom i plasmanom

Premijer Vlade Federacije BIH, Fadil Novalić istaknuo je da je sajam kroz godine pretrpio mnogobrojne izmjene, te je preimenovan iz Sajma šljive u Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, što je širi pojam koji danas malo više odgovara vremenu. 

"Vlada Federacije BiH čini maksimalne napore u razvoju ovog sektora i ulaže oko 70 milijuna KM godišnje (preko 260 milijuna kuna, op.a.). Sljedeći korak jeste povećanje onoga što Vlada ulaže i daje u poljoprivredu. Trebamo učiniti određene korekcije u kojima će biti planirano povećanje u sektoru poljoprivrede kroz budžetska sredstva. Imamo problem sa otkupom i plasmanom. Moramo podupirati barem tri sektora - otkup, preradu i hladno skladištenje", poručio je premijer Fadil Novalić.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je istakao kako godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj i rađanja novih poduzeća koja doprinose društvenom razvoju. 

"Osim prezentacija, sajam je mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih sektora koji pomiču granice znanja u sektoru poljoprivrede i prerađivačke industrije. Posebno me raduje da je i ove godine na Sajmu šljive u Gradačcu ponovno povećan broj izlagača", naglasio je Jakub Suljkanović. 

vd
Ove godine na sajmu sudjeluje 320 izlagača!

Stotine tona voća ostalo je bez plasmana - taj problem treba riješiti

Prisutnima se obratio i načelnik općine, Edis Dervišagic, koji je izrazio dobrodošlicu sa željom da se gosti i izlagači ugodno osjećaju u Gradačcu.

"Od svog osnivanja ogroman je doprinos ove sajamske manifestacije razvoju Gradačca, kao jedne od vodećih poljoprivrednih, ali općenito i privrednih potencijala općina u BiH. Gradačac je postao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Izazovi i problemi sa kojima se suočava BIH prisutni su i u našem gradu. Posebno očekujem da sajamski dani budu iskorišteni za razgovore i prijedloge rješenja, problema poljoprivrednih proizvođača s naglaskom na problem otkupa voća. I ove godine stotine tona prvoklasnog voća proizvedenog na području naše općine ostalo je bez plasmana. Ova pitanja, koja suštinski utječu na život, razvoj i opstanak stanovništva u BiH trebaju i moraju dobiti karakter nacionalnih pitanja", istaknuo je Edis Dervišagić. 

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvijek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje, rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović

Naglasak na suhoj šljivi i plasteničkoj proizvodnji povrća i cvijeća

"Ujedno, on je prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođaćima prezentiraju olakšice za proizvodnju, a investitorima, kojih na sajmu u Gradačcu uvijek ima, predstave mogućnosti ulaganja u BiH. I ove godine, kao i prethodnih, upriličili smo veliki broj predavanja iz sektora poljoprivrede. Naglasak smo stavili na suhu šljivu i plasteničku proizvodnju povrća i cvijeća. Također ćemo dodijeliti medalje za kvalitetu proizvoda iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije", poručio je direktor Šabanović.

df
Velika ponuda poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na sajmu

U ime sponzora prisutnima se obratio Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a čestitke u godini jubileja gradačačkog sajma i 50 godina postojanja Petrokemija d.d. Kutina uputio je član Uprave ove kompanije Davor Žmegač. U ime Grada Zagreba, partnera ovogodišnjeg sajma u Gradačcu obartila se pročelnica Gradske uprave za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. 

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 45. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajm šljive održava se do 1. rujna u Gradačcu.


Tagovi

45. Sajam šljive Gradačac Otvorenje Valentin Inzko


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]