Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radionica kompostiranja
  • 05.03.2016. 13:30

Sudjelujte u akciji: Zemlja je zlato!

Osnovne škole zainteresirane za sudjelovanje u radionicama kompostiranja mogu se kratkim motivacijskim pismom javiti do 10. ožujka.

Foto: urbanwormcomposting.org
  • 528
  • 48
  • 0

Podići svijest o odvajanju, korisnosti i humifikaciji organskog otpada, upoznavanje učenika i lokalne zajednice s permakulturnim načelima te prenošenje vrijednosti zajedništva i suradnje u brizi za okoliš, kao i pružanje pozitivnog primjera široj lokalnoj zajednici, ciljevi su akcije Zemlja je zlato Udruge Eko Pan.

Ona će se do početka lipnja ove godine provoditi na području Karlovca kako bi se potaknula edukaciija i aktivno sudjelovanje učenika, nastavnika i građana u permakulturi.

Odvajajte organski otpad!

Iz Eko Pana na svojim stranicama poručuju kako u lokalnoj zajednici još uvijek ne postoji sustavno odvajanje organskog otpada niti svijest o njegovoj korisnosti i primjenjivosti, ali ni o ulozi same permakulture. Stoga je cilj akcije podići razinu svijesti o odvajanju i korisnosti organskog otpada. Tako će se tijekom akcije održati pet radionica na području Karlovca od kojih će tri biti za osnovne škole, jedna će se održati u karlovačkoj Prirodoslovnoj školi čiji su učenici upoznati s oblicima kompostiranja, dok će druga biti ponuđena korisnicima Gradskih vrtova.

Svaka od radionica sastojat će se od dva ciklusa koji će trajati po dva školska sata i obuhvatit će:

  1. edukativno-kreativno predavanje o permakulturi i organskom otpadu kao važnom čimbeniku u očuvanju okoliša (Eko Pan)
  2. sastavljanje i postavljanje kompostera s kalifornijskim glistama (Eko Pan i Jasmin Didović)

Komposteri s kalifornijskim glistama

Komposteri s kalifornijskim glistama prerađivati će organski otpad u prirodni i hranjivi humus kojim će korisnici moći saditi cvijeće i/ili održavati vrt. Iz Eko Pana poručuju kako bi bez humusa plodna zemljišta postala neplodna, a veliki dio flore bi nestao.

"Humus nastaje u procesu humifikacije organskih materijala. Način dobivanja humusa pomoću crvenih kalifornijskih glista je najbolji i najbrži način. Tijekom ove akcije, učenici, nastavnici i građani imati će priliku izravno promatrati procese kruženja u prirodi, steći znanje o prepoznavanju, razlikovanju, uzgoju i prehrani kalifornijskih glista te primjenom permakulturnih načela doprinijeti kvaliteti vlastitog okoliša te održivom napretku lokalne zajednice", navodi se na stranicama Eko Pana.

Kompostere će, uz pomoć voditeljica i volontera akcije, izraditi Jasmin Didović, mladi permakulturni aktivist iz Zagreba, s dugogodišnjim iskustvom uzgoja kalifornijskih glista i izrade kompostera, a koji će djeci prenijeti i svoje znanje o životnom ciklusu glista, njihovoj prehrani, razmnožavanju i važnosti za dobivanje visokokvalitetnog humusa, odnosno njihovoj ulozi u procesima očuvanja tla.

Financijska potpora Zaklade za razvoj civilnog društva

Akcija Zemlja je zlato se provodi zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Osnovne škole zainteresirane za sudjelovanje u akciji mogu se kratkim motivacijskim pismom javiti na email: eko_pan@inet.hr, a rok za prijavu je 10. ožujka. Kao uvjeti za sudjelovanje navode se zainteresiranost nastavnika i učenika za permakulturu, aktivna briga o komposteru, glistama i dobivenom humusu kao i postojanje manje zelene površine na kojoj je moguće postaviti komposter.

Foto: urbanwormcomposting.org


Tagovi

Eko Pan Humus Komposter Kalifornijske gliste Akcija "Zemlja je zlato" Jasmin Didović Permakultura Ciklus Prehrana


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]