Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna konjogojska izložba
  • 24.07.2018. 13:30

Stambol, Lara, Rajko i Mila - šampioni 24. državne konjogojske izložbe

Sunja je ponovno bila u znaku naših autohtonih pasmina konja - Hrvatskog posavca i Hrvatskog hladnokrvnjaka.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 397
  • 32
  • 0

Stambol, stariji pastuh hrvatskog hladnokrvnjaka uzgajivača Ivana Pettersa te Lara, kobila sa ždrebetom uzgajivača Ivana Kosara, oba grla autohtone pasmine Hrvatski hladnokrvnjak te u pasmini Hrvatski posavac u kategoriji pastuha Rajko, vlasnice Mire Vučetić, a u kategoriji kobile sa ždrebetom – Mila, vlasnika Igora Hrastovića, šampioni su već 24. državne konjogojske izložbe, održanoj u Sunji u u organizaciji Općine Sunja.

"Kad gledamo naše autohtone pasmine konja – Hrvatskog posavca i Hrvatskog hladnokrvnjaka, možemo reći da one predstavljaju puno šire od njihove uloge u poljoprivredi i očuvanju biološke raznolikosti. One predstavljaju bogatu baštinu hrvatskog naroda na koju smo izuzetno ponosn. Gosti su jako iznenađeni na pozitivan način raznolikošću koju Hrvatska ima jer doslovce svaka naša mikroregija ima svoju nošnju i neku svoju posebnost, tradicionalno jelo ili neki proizvod. Zanimljivo je čuti kada kažu da tako jedan mali narod na tako malom teritoriju ima tako veliko kulturno i narodno bogatstvo i smatram da na to trebamo biti ponosni“, kazala je europarlamentarka Marijana Petir na otvorenju izložbe.

Uzgoj pasmine Hrvatski posavac, navodi se u priopćenju ureda M. Petir, stoljetna je tradicija u Hrvatskoj te je raširen na području cijele zemlje, no uzgoj je uglavnom orijentiran prema geografskom žarištu sliva rijeke Save. Njegov je veliki značaj održavanje sustava poplavnih područja u kojem je nastao i u kojem se uzgaja. Zbog svoje autohtonosti i ugroženosti uključen je u sustav državne potpore i oživljavanja uzgoja. Iz Središnjega saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac napominju kako je u 2017. u odnosu na 2015. zabilježen pad broja grla koji je u 2015. iznosio 5166, a u 2017. godini 4.878 komada. 

Hrvatski hladokrvnjak svoju je primarnu ulogu "rad s naglaskom na vuču“ izgubio te je danas postao konj za proizvodnju mesa, no značajna je njegova uloga u očuvanja pašnjaka i parkova prirode. Prema nepotpunim podatcima revizije uzgoja Središnjega saveza udruga uzgajivača Hrvatskoga hladnokrvnjaka u 2017. godini zabilježeno je 7.030 grla. U odnosu na godinu ranije broj grla hrvatskoga hladnokrvnjaka smanjio se za 126 grla ili 1,76 posto. 

Svečanom otvorenju izložbe uz zastupnicu Petir prisustvovali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. Uz izložbu je održan i 13. sajam zadrugarstva i turizma, čiji je organizator Turistička udruga Sunja. Manifestacija se tradicionalno održava uz Dan Općine Sunja.


Povezane stočne vrste

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Hrvatski posavac Hrvatski hladnokrvnjak Konji Sunja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).