Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbobranska brazda
  • 08.09.2022. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Srbobran, Bečej

Srbobranska brazda: Dobar traktor i plug, ostalo se namešta iz kabine

Ovaj događaj ima za cilj da propagira i unapređuje poljoprivrednu prizvodnju i mehanizaciju, kao i neposrednu razmenu iskustava i saznanja iz oblasti poljoprivrede.

Foto: Zorana Ljubojev
  • 577
  • 47
  • 0

Dvadeset treća po redu manifestacija "Srbobranska brazda" i ove godine u istoimenoj varošici okupila je veliki broj poljoprivrednika i kompanija koje posluju u ovom sektoru. Predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački naglasio je da je Srbobran poljoprivredna sredina i da je upravo to najvažnija privredna grana te opštine, koja se diči svojom poljoprivrednom proizvodnjom.

"Srbobran poseduje 26.000 hektara obradivih površina sa preko 1.500 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. Ovo je manifestacija sa tradicijom, koja okuplja poljoprivrednika sa čitavog područja Vojvodine. Ovogodišnja je okupila više od 200 učesnika i takmičara, što predstavlja najveće okupljanje do sada", rekao je Debeljački.

Oranje pesma uz dobar traktor i plug

Učesnici manifestacije su se najpre okupili kod Mesne zajednice Srbobran, odakle se povorka zaputila ka glavnoj srbobranskoj ulici. U defileu su učestvovali i takmičari sa plugovima i svi drugi poljoprivrednici sa svojim traktorima. U prvom planu "Brazde" uvek bude druženje i razmena iskustava poljoprivrednika koji stižu sa svih strana Vojvodine.

U prvom planu "Brazde" uvek bude druženje i razmena iskustava

"Učestvovali smo pre petnaestak godina, kada je bilo 24 sata oranje. U ovom nadmetanju je važno obratiti pažnju na otvaranje brazde, držanje pravca i na dubinu. Ukoliko imate dobar traktor i dobar plug, to nije težak zadatak jer se sve može namestiti iz kabine", objašnjava Dragan Arizanović iz firme Poljoprivredno dobro Maglić, koji je dva puta bio pobednik ove manifestacije, a jednom je bio i treći.

Nagrade za najuspešnije

Za pobednike ovogodišnje manifestacije, organizatori su obezbedili novčane nagrade - 25.000 dinara za prvo, 20.000 dinara za drugo i 15.000 dinara za treće mesto. Pored toga, u opticaju su bile i brojne robne nagrade, kao i vaučeri za letovanje u Sutomoru.

Nagrade su podeljene u tri kategorije. U A kategoriji prvo mesto osvojio je Bogdan Bikić, drugo Igor Belić, a treće Pavle Crnojački. U B kategoriji prvim mestom okitio se Ranislav Stankov, drugo mesto zauzeo je Đorđe Dinjaški, dok je treći bio Saša Atanasković. U C kategoriji slavio je Vladimir Nikolić, na drugom mestu je završio Nikola Ančić, dok je treći bio Pavel Balca.

Za pobednike manifestacije obezbeđene su novčane nagrade

Organizatori su nagradili i najstarijeg takmičara Lazara Antića (93), najmlađe Zoltana Maga (10) i Jovana Gložanskog (10), zatim Jelenu Madžarev jedinu ženu učesnicu.

Prva na Srbobranskoj brazdi i najbolja među traktoristima - Marija Seočanac

"Na ovoj manifestaciji sam prvi put u životu sela da orem. Suprug mi je pokazao kako. Imajući u vidu moje neznanje, zadovoljna sam onim što sam uradila i prikazala. Inače, za dobar rod je osim pripreme zemljišta važno još mnogo toga. U poljoprivredi sam poslednjih deset godina, otkako sam sa suprugom", kaže Jelena Madžarev iz Srbobrana. 

Priznanje je dobio i takmičar iz najudaljenijeg mesta Dejan Tomić, koji je "potegao" čak iz Trstenika, dok je Stevan Nikolić nagrađen za najopremljeniji traktor.

Značaj pravilnog štelovanja

"Srbobranska brazda" bila je idealna prilika da se poljoprivredni proizvođači na licu mesta upoznaju sa radom mašina različitih brendova i da ih isprobaju u polju.

Klik za restart - da li treba da se vratimo na ralo i volove?

"Na ovom mestu poljoprivrednici mogu da razmene iskustva, da vide nova dostignuća u poljoprivredi, u obradi zemlje. Plug je jedno od najstarijih oruđa i napravio je napredak u samoj poljoprivredi od davnina. Ali i u tom segmentu stalno ima novina, sa kojima se poljoprivrednici mogu upoznati na ovoj manifestaciji", objašnjava direktor Zemljoradničke zadruge Srbobran Nebojša Nedeljković i dodaje da se uz pomoć pravilnog štelovanja mašina značajno može smanjiti potrošnja goriva i samim tim povećati profit poljoprivrednog gazdinstva.


Foto prilog


Tagovi

Srbobranska brazda Nebojša Nedeljković Plug Oranje Jelena Madžarev Dragan Arizanović Radivoje Debeljački


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]