Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmjena sjemenja
  • 28.02.2018. 13:30

Spremni za razmjenu starih sorata voća i povrća u Cerniku?

Nadamo se da ćemo upravo u Cerniku inicirati neke konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti, ponajprije u školama, ali i naseljima, kaže predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, Zvonko Živković.

  • 226
  • 36
  • 0

Sve je spremno za još jednu razmjenu sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica pod nazivom Sačuvajmo stare sorte "Cernik 2018".  Razmjenu organiziraju Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava Nova Gradiška i tvrtke Žakić-commerce.

Razmjena će se održati u subotu, 3. ožujka ove godine u Hrvatskom domu u Cerniku s početkom u 10 sati. U dvanaest sati predviđena je tribina na temu "Važnost očuvanja starih sorti" na kojoj će, među ostalima, sudjelovati stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola.  

"Cilj organiziranja skupa u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.  Nadamo se da ćemo upravo u Cerniku inicirati neke konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti, ponajprije u školama, ali i naseljima. Nastavak akcije planiramo u listopadu kada ćemo uz manifestaciji Dan cerničkog portugisca organizirati i  izložbu i determinaciju plodova starih sorti voća i šumskih voćkarica", otkriva predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, Zvonko Živković.

Agroklub je, pak, ponosni medijski pokrovitelj vrijedne manifestacije.

Foto: Facebook/Sačuvajmo stare sorte jabuka/Mirko Veić


Tagovi

Cernik Razmjena Satre sorte Voće Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).