Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani Dalmatinskog pršuta i vina
  • 29.05.2019. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Spremni za Dane dalmatinskog pršuta i vina?

Uz pršut zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, iz Vrgorca i okolice dolazi više od polovice ukupno uzgojenih jagoda u Hrvatskoj, a s preko 13 milijuna zasađenih čokota loze plodno je Vrgorsko polje najveće vinogorje u Hrvatskoj. 

Foto: TZ Grada Vrgorca/Media Val
  • 337
  • 44
  • 0

Tradicionalni eno-gastro festival Dani Dalmatinskog pršuta i vina i ove se godine održava u Vrgorcu te na jednom mjestu donosi ono najbolje što vrgorski kraj može ponuditi. Festival se otvara u petak 31. svibnja s početkom u 17 sati te traje do nedjelje 2. lipnja, a održat će se u impozantnom ambijentu Gradskog parka Vrgorca, jednog od najljepših parkova Dalmacije. Trodnevna manifestacija posjetiteljima će ponuditi obilje zabave i gastronomskih užitaka te još jednom podsjetiti na razloge zbog kojih je Vrgorac Deklaracijom i službeno proglašen Gradom Dalmatinskog pršuta i vina, najavljuju iz Turističke zajednice Grada Vrgorca. 

"Vrgorac i ove godine raširenih ruku dočekuje sve ljubitelje vrhunskog pršuta, iznimnih vina i odlične zabave na najznačajnijoj manifestaciji za naš kraj, koja nas stavlja na kartu najpoznatijih gastronomskih festivala u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Dani Dalmatinskog pršuta i vina izvrsna su prilika za uživanje u našim lokalnim običajima, zamamnim mirisima i okusima te odličnim koncertima koji će na najbolji mogući način zatvoriti svaki dan manifestacije. Na samo sat vremena vožnje od Splita, četiri i pol sata vožnje od Zagreba i svega pola sata od cijele Makarske rivijere, Vrgorac ovaj vikend postaje idealna destinacija za odmor, opuštanje i guštanje“, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca. 

Kako dodaju, vrgorska je regija u mnogočemu specifična, a njezini se stanovnici osobito ponose svojim gastronomskim uspješnicama – sočnim jagodama, vrhunskim pršutom i posebnim vinima. Iz Vrgorca i okolice dolazi više od polovice ukupno uzgojenih jagoda u Hrvatskoj, a s preko 13 milijuna zasađenih čokota loze plodno je Vrgorsko polje najveće vinogorje u Hrvatskoj. 

Uživat će se i u vinima autohtonih sorti 

"Naš je kraj jedinstven po tome što obiluje autohtonim sortama od kojih su neke gotovo iščezle, no ponovno su revitalizirane zahvaljujući velikoj ljubavi prema našem zavičaju i ponosu na sve ono što imamo. Danas je pozornost priznatih sommeliera usmjerena na Vrgorac i okolicu, a naše se sorte Zlatarica vrgorska, Trnak i Plavka poštuju i cijene te dobivaju važna mjesta na vinskim kartama. U njihovu će se posebnost i kvalitetu moći uvjeriti i posjetitelji Dana Dalmatinskog pršuta i vina, a mi vinari jedva čekamo da ih ugostimo“, kaže Dario Gašpar, suvlasnik Vinarije Gašpar iz Umčana nedaleko Vrgorca.

U Vrgorcu se nalazi i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi iz koje na hrvatske stolove stiže više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta. "Dalmatinski je pršut omiljena delicija u cijeloj Hrvatskoj, a Dani Dalmatinskog pršuta i vina izvrsna su prilika da građane dodatno educiramo te ih potaknemo da u njemu uživaju još češće. Posebnost je Dalmatinskog pršuta, zaštićenog oznakom zemljopisnog podrijetla, u tradicionalnom i prirodnom procesu proizvodnje bez dodanih konzervansa i aditiva, soljenju morskom soli te sušenju i zrenju u razdoblju od najmanje godinu dana. Vještina njegove proizvodnje dio je dalmatinske tradicije i moramo je očuvati, a ova je manifestacija jedan od načina kojima podsjećamo na njegovu autentičnost i važnost u izvornoj gastronomskoj ponudi Hrvatske“, izjavio je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina održavaju se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Grada Vrgorca, uz potporu Mesne industrije Braća Pivac i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te od ove godine i pokroviteljstvom Grada Zagreba, zaključuje se u priopćenju.

Cjelokupni program pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Dani Dalmatinskog pršuta i vina Vrgorac Tradicija Manifestacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]