Udruga Slow food Slavonika na čelu sa predsjednicom Katarinom Kozinom, na neformalnom druženju 28 EU ministara poljoprivrede i ribarstva, predstavila je kulen autohtone hrvatske pasmine Crne slavonske svinje
Udruga Slow food Slavonika, prošlog je tjedna sudjelovala na neformalnom druženju 28 ministara EU za poljoprivredu i ribarstvo, koje je organizirala Slow Food zajednica i Sveučilište gastronomskih znanosti (UNISG) u Pollenzu u Italiji. Tom su se prilikom okupljenima obratili: povjerenica Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos, talijanski ministar poljoprivrede, hrane i šumarstva Maurizio Martina, predsjednik svjetske Slow Food organizacije Carlo Petrini te dekan Slow Food sveučilišta - UNISG Piercarlo Grimaldi.
Budući da Europske institucije igraju veliku ulogu u odlučivanju o budućnosti hrane i poljoprivrede u Europskoj uniji, Petrini je naglasio: "Europska unija nosi sa sobom veliki teret, sastavljen od mogućnosti i nade, ali i legitimnih očekivanja od ostatka planeta, koji gleda na naše tržište i njegova pravila kao način tumačenja, a ponekad i gradnju, svoje vlastite budućnosti. Jamčiti da svi, posebno najugroženiji, imaju pristup zdravoj, održivo proizvedenoj hrani, koja hrani i kulturom, a ne samo kalorijama, je ostvariv cilj. Slow Food i Europska unija mogu i moralno su dužni kretati se prema tom cilju, prije svega pružajući potporu manjim poduzećima i gospodarstvima, tradicionalnoj proizvodnji hrane, predodređenoj za domaće tržište".
Hrvatsku su na ovom događanju predstavile zamjenica ministra poljoprivrede Snjezana Spanjol i predstavnica hrvatskog ogranka Slow Food organizacije pod nazivom Slow Food Slavonica, Katarina Kozina, a predstavljen je kulen autohtone hrvatske pasmine Crne Slavonske svinje, koji je uvršten u projekt Ark of Taste. Uskoro bi trebao dobiti i status projekta Presidia, što označava organizirani uzgoj iste pasmine ili sorte na nekom području od strane više udruženih proizvođača, koje Slow Food direktno potpomaže, brendira pa čak i financira u slučajevima elementarnih nepogoda koje se smatraju neminovnom posljedicom klimatskih promjena uzrokovanih i ljudskom aktivnošću.
Ogranak Slow food Slavonika osnovali su 2012. godine mladi entuzijasti koji su prepoznali filozofiju i pokret neprofitne organizacije te najpoznatijeg svjetskog branda autohtone hrane. Cilj im je povezati male proizvođače s potrošačima, predstavljati eko proizvode ali i ukazivati na važnost konzumacije zdrave hrane i očuvanja ugroženih zavičajnih vrijednosti.
Nakon neformalne rasprave, europski su ministri mogli kušati proizvode različitih zemalja čiji su zastupnici objasnili vrijednost i važnost tih namirnica te ukazali na društvene i političke probleme s kojima su proizvođači suočeni, s obzirom na njihovu proizvodnju i prodaju.
Ovaj je sastanak imao za cilj potaknuti kreatore politike EU, s najviše razine da poduzmu akcije i provode politike koje uzimaju u obzir specifične potrebe malih proizvođača. Proizvodi su usko povezani s lokalnim područjem, kulturom i tradicijom te na taj način svjedoče o raznovrsnosti i posebnosti kulinarske baštine koju svaka zemlja ima.
Tagovi