Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenarstvo
  • 26.08.2019. 18:30

Sjeme je jedan od najvrijednijih resursa današnjice

Malo je stvari tako čudesnih poput sjemena koje nosi život. Sjeme je štovano i čuvano od postanka čovječanstva.

Foto: Pixabay/christopher1710
  • 351
  • 48
  • 0

Udruga Permakultura Dalmacija u srijedu 28. kolovoza organizira dva događanja na temu sjemenarstva.

Prezentacija projekta ZMAG, društvena banka sjemena, održat će se u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, a cilj projekta je stvaranje banke sjemena koja je otvorena za javnost i u vlasništvu njenih članova. Glavne aktivnosti projekta su usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmnožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama.

Čuvanjem sjemena čuvamo i svoju neovisnost i mogućnost izbora između sorti te u vrt unosimo šarenilo i raznolikost koja će svakog vrtlara/ku razveseliti, poručuju organizatori, a na kraju predavanja održat će se i razmjena sjemena na kojoj će se razmjenjivati autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Vrata su otvorena i za sve zainteresirane koji nemaju svoje sjeme za razmjenu.

Ulaz je besplatan.  

U 21 sat, u Ljetnom kinu Bačvicu prikazat će se nagrađivani dokumentarni film "Sjeme: Neispričana priča", koji prati skupljače sjemena koji štite 12.000 godina staro nasljeđe agrikulture i donosi mišljenja znanstvenika, poljoprivrednika te brojnih ljudi koji se u svojim sredinama bore kako bi obranili budućnost naše hrane.

Malo je stvari tako čudesnih poput sjemena koje nosi život. Sjeme je štovano i čuvano od postanka čovječanstva. Danas se suočavamo sa globalnom tragedijom gotovo nepoznatom javnosti: u proteklom stoljeću 94% vrsta sjemena je nestalo. Priča je to o sjemenu kao jednom od najvrednijih resursa kojeg pod kontrolom drže velike biotehnološke i kemijske tvrtke, poručuju organizatori. 

Ulaznice možete kupiti na blagajni kina pola sata prije početka projekcije. Prihodi od ulaznica služe za podmirenje troškova organizacije projekcije te podržavaju daljnji rad udruge.


Tagovi

Sjemenarstvo Banka sjemena Razmjena sjemena ZMAG Sjeme


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]