Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni sajam pršuta
  • 18.03.2016. 17:30

Sinjski Sajam okuplja sve pršutare i one koji to žele postati

U organizaciji sinjskog Poduzetničkog centra i Grada Sinja te uz potporu Splitsko-dalmatinske županije ove će se godine 11. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održati 19. i 20. ožujka.

  • 248
  • 12
  • 0

U organizaciji sinjskog Poduzetničkog centra i Grada Sinja te uz potporu Splitsko-dalmatinske županije ove će se godine 11. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održati 19. i 20. ožujka u prostorima sinjskog hotela Alkar.

Ministar prof.dr.sc. Davor Romić prisustvovat će otvaranju Sajma pršuta, a obići će i Alkarsku ergelu, Muzej Sinjske alke, Viteško alkarsko društvo Sinj i Agro poduzetničku zonu u Trilju.

Inače, ta će se tradicionalna gospodarsko-gastronomska turistička manifestacija održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma, HGK-Županijske komore Split, Hamag, Bicro-a, HBOR-a, LAG-a Cetinska krajina, TZ Splitsko-dalmatinske županije, TZ gradova Sinja i Splita.

Nacionalni sajam pršuta u Sinju 19. i 20 ožujka

Prema riječima Ane Barać, direktorice sinjskog Poduzetničkog centra, na ovogodišnji Nacionalni sajam pršuta su pozvani svi registrirani proizvođači pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s područja cijele Dalmacije i Istre, te BIH.

Očekuje kako će, prema dosadašnjim (potvrđenim) prijavama, na Sajmu sudjelovati 60-ak izlagača u što se, osim pršutara, ubrajaju i sirari, kao i vlasnici inih autohtonih proizvoda. Dakako, na toj će se manifestaciji izložiti 4 vrste pršuta koji su priznati od EU-oznakom kvalitete (Zemljopisno podrijetlo) - Dalmatinski, Krčki, Drniški i Istarski pršut.

Redoviti izlagači

"Od samog početka održavanja Sajma naši su redoviti izlagači pršuta i inih autohtonih proizvoda Mel-Jakov Lovrić, Zadruga Svilaja, Gradina, Herceg-pršutana, Mijukić-Mijo Lešina, Smjeli, Mataš-Jasenice, Pršutana Pazin, Dujmović iz Tijana, Vajda, Kulina, OPG Poljak, Delicije Marović. Tvrtke MI Pivac, Dellmeso i Pršut Voštane su također izlagali do prije dvije godine, a prijavili su se i 2016.

I od ovogodišnjeg Sajma očekujem dodatno poticanje proizvodnje pršuta te da ta manifestacija bude mjesto susreta proizvođača, pršutara, razmjene stečenih iskustava, pogodbe poslova, suradnje struke, znanstvenika i proizvođača na podizanju kvalitete ne samo pršuta, nego i inih proizvoda, gdje će se moći vidjeti i kupiti nešto što je najbolje od najboljeg.

Početak turističke predsezone

Manifestacija će ujedno biti i mjesto susreta turizma i gastronomije, a 11. Nacionalni sajam pršuta će zasigurno najaviti i označiti početak ovogodišnje turističke predsezone ne samo u Gradu Sinju, nego i u širem dalmatinskom zaobalju", ovih je dana za Agroklub izjavila direktorica PC Sinj Ana Barać.

Naglasila je kako je manifestacija osnovni pokretač promocije pršuta i proizvodnje te delicije u Republici Hrvatskoj, koja je kao perspektivna djelatnost gospodarskog razvoja okupila gotovo sve čimbenike u pršutarskoj industriji na zajedničkim aktivnostima. Naime, Barać tvrdi kako je nezaobilazna zadaća Sajma u promicanju pršuta kao izvornog, potencijalno značajnog proizvoda. Direktorica sinjskog PC poručuje kako se pripreme za održavanje te manifestacije odvijaju u najboljem redu.

Sajam okuplja sve ključne igrače u proizvodnji pršuta

"Poduzetnički centar Sinj s Gradom Sinjem i Splitsko-dalmatinskom županijom već jedanaestu godinu uspješno organizira Nacionalni sajam pršuta s međunarodnim sudjelovanjem, manifestaciju koja je okupila sve relevantne čimbenike u proizvodnji i plasmanu pršuta te inog asortimana trajnih suhomesnatih proizvoda, a po kome je također prepoznatljiv grad alkara.

U sklopu Sajma će se održati ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača za što se oformljuje komisija koju čine renomirani stručnjaci i znanstvenici, kako je to bilo i prethodnih godina. Inače, ocjenjivanje kvalitete pršuta, baš kao i do sada, bit će objavljeno temeljem Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta. Sve će biti javno uz nazočnost članova Stručnog povjerenstva, predstavnika proizvođača ocjenjivanih proizvoda i medija, u što će se moći uvjeriti svi izlagači", najavljuje gospođa Barać.

Dodaje kako na ovogodišnjem NS u Sinju očekuje i sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda OPG-ova s cijelog područja RH, primjerice proizvođače slavonskog kulena i šunke, proizvode regionalne mesne industrije, predstavnike udruga proizvođača, a uz njih i individualne, kao i vodeće proizvođače Istarskog i Drniškog pršuta. Organizatori manifestacije očekuju i goste iz Italije, Slovenije, BiH, predstavnike Udruge uzgajivača svinja, vlasnike i voditelje regionalnih obiteljskih gospodarstava koja se bave uzgojem svinja, predstavnike vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

Promocija KUD-ova i tradicije

"U sklopu Jedanaestog Nacionalnog sajma pršuta bit će organiziran i bogat, izdašan kulturno-umjetnički i zabavni program, a upriličit će se i promocija KUD-ova s područja Dalmacije i Like - sve prema tradicijskim pučkim običajima kraja odakle dolaze, a neće manjkati ni narodnih rukotvorina.

Proizvođači će na štandovima Sajma moći predstaviti svoja vina, maslinovo ulje te ostale autohtone proizvode s područja RH. Svoje proizvode će predstaviti i Prvi klaster žena poduzetnica RH, kao primjer dobre prakse, dakako i LAG-ovi s područja srednjeg i južnog Jadrana", ističe Ana Barać, direktorica PC Sinj zaključujući:

Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko

"Posebnu pozornost izlagača i posjetitelja će u suradnji s HGK na ovogodišnjem Sajmu pršuta privući i predstavljanje oznaka Hrvatska kvaliteta te Izvorno Hrvatsko. Inače, znak Hrvatska kvaliteta kupcu treba biti jamstvo da se radi o proizvodima koji jamačno predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi. No, proizvodi s oznakom Izvorno Hrvatsko imaju posebnu vrijednost. To sve proizlazi iz činjenice kako je riječ o proizvodima koji uključuju značajke hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije ili invencije. Dakle, radi se o neponovljivim i jedinstvenim proizvodima."


Tagovi

Nacionalni sajam pršuta Sinj Ana Barać


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]