Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klub 100P plus
  • 29.01.2016. 12:00

Seminar farmera na Tari opravdao očekivanja

12. Zimski seminar farmera na Tari u organizaciji kluba 100P plus ulazi u svoju završnu fazu, a dan koji je za nama bio je prepun komercijalnih i stručnih predavanja.

  • 946
  • 272
  • 0

12. Zimski seminar farmera na Tari u organizaciji kluba 100P plus ulazi u svoju završnu fazu, a dan koji je za nama bio je prepun komercijalnih i stručnih predavanja.

Govorilo se o pravilnom korišćenju zaštitne opreme u poljoprivredi, kreditiranju u agraru, predstavljeni su najnoviji trendovi razvoja poljoprivredne mehanizacije. Takođe se moglo dosta čuti i o bolesti pšenice kao i o parazitima u suncokretu. Ono što je poljoprivrednicima, između ostalog posebno privuklo pažnju, jeste priča o IPARD programu. Ova tema je izazvala diskusiju i jedan deo prisutnih poljoprivrednika uzeo je aktivno učešće u njoj.

Od zaštite bilja do kreditiranja

Ispred SECPE prisutnima se obratila Dragana Dimitrijević, izvršni direktor, koja je ovom prilikom podsetila da udruženje sprovodi aktivnosti na unapređenju opšte predstave i stanja zaštite bilja na teritoriji Srbije. Govorila je o primeni i korišćenju zaštitne opreme u poljoprivredi prilikom upotrebe sredstava za zaštitu bilja.

O kreditiranju pod povoljnim uslovima u agraru govorili su ispred Garancijskog fonda AP Vojvodina Nebojša Ivanišević, a bankakrski sektor ovaj dan zastupao je Vladimir Rajić direktor ekspoziture Pro credit banke u Novom Sadu.

Poljoprivrednicima su se predstavile i mnoge kompanije

Zoltan Kurunci
Zoltan Kurunci,

predstavnik prodaje Horcha za Balkan

Svoje poslovanje kao i proizvode za nastupajuću agrarnu sezonu predstavile su kompanije Agroglobe d.o.o iz Novog Sada i Agrounik d.o.o iz Šimanovaca. O mehanizaciji i novitetima iz Horscha prisutne je upoznao predstavnik prodaje za Balkan Zoltan Kurunci, te smo ovom prilikom saznali da u ponudi imaju prskalice manje zapremine koje su sada od plastike, a ne kao ranije od inoksa. Za sve one koji nisu posetili međunarodni sajam Agritehnica u Hanoveru, najnovije trendove razvoja u tom sektoru doneli su nam Marija Antanasković i Nikola Škrbić.

IPARD program, posebno aktuelna tema

Ipak, svi prisutni su sa velikom pažnjom slušali predavanje Dragana Mirkovića pomoćnika ministra, ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine o IPARD programu i početku njegove primene.

Dragan Mirković
Dragan Mirković,

pomoćnik ministra poljoprivrede

"Prošle godine urađena je kompletna akreditaciona dokumentacija, da bismo 14. decembra poslali zvaničan dopis u Brisel. Prve pozive za IPARD očekujemo u drugoj polovini 2016. godine, tako da su sredstva već faktički opredeljena za republiku Srbiju, ona stoje", istakao je Mirković i dodao: "potrebna su nam jaka udruženja kako bi se lakše prenosilo kolektivno znanje, da bi se moglo diskutovati unutar samih udruženja, sela ili drugih organizacionih jedinica."

Podsetimo, evropska komisija je Srbiji za period 2015 - 2023. godine stavila na raspolaganje 175 miliona evra bespovratne pomoći. Korisnici mogu da budu kako fizička lica koja su registrovala poljoprivredno gazdinstvo, tako i pravna lica, uključujući tu zemljoradničke zadruge.

Današnji dan predviđen je za završna predavanja kako stručna tako i komercijalna. Nakon toga sledi sumiranje rezultata, poziv i želja da svaki naredni, ovako jedinstveni skup poljoprivrednika, premaši ponovo očekivanja.


Foto prilog


Tagovi

IPARD Seminar Tara SECPA Dragana Dimitrijević Garancijski fond Nebojša Ivanišević Vladimir Rajić Pro credit banka Agroglobe Hosrch Zoltan Kurunci Agritehnica Hanover Marija Antanasković Nikola Škrbić Dragan Mirković


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu