Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinska tržnica
  • 17.03.2019. 15:00
  • Varaždinska, Varaždin

Sedam umjetnika varaždinski plac pretvorilo u umjetničku pozornicu

Radove nastale na ovoj neobičnoj likovnoj koloniji koja slavi proljeće na varaždinskom placu, poklonit će osnovnim školama.

Foto: Igor Čolaković
  • 637
  • 34
  • 0

Poznati varaždinski umjetnici - Željko Prstec, Branko Bobić, Robert Garafolić, Živko Toplak, Silvija Benković, Radoslav Rajko Novosel i Mladen Rajn varaždinski plac su učinili pravom umjetničkom pozornicom. Radove nastale na ovoj neobičnoj likovnoj koloniji poklonit će varaždinskim osnovnim školama. Na poziv Gradske tržnice Varaždin oni su u subotu, 16. ožujka, imali zadaću naslikati jedno umjetničko djelo na temu - proljeće na varaždinskom placu. 

"Tržnica je mjesto na kojem ljudi izlažu svoje radove, pa smo stoga rado prihvatili poziv da i mi ovdje predstavimo svoja likovna djela i da se tako približimo ljudima koji možda nemaju naviku odlaziti u galerije i na likovne izložbe", rekao je varaždinski slikar Željko Prstec, osnivač Muzeja anđela, koji je za ovu prigodu naslikao anđele - kuhare, koji svoja jela spravljaju od domaćih, sezonskih namirnica s varaždinskog placa.

Robert Garafolić naslikao je - Varaždinku na placu, Mladen Rajn je slikao mrtvu prirodu, dok je Branko Bobić ovjekovječio novi varaždinski gradski motiv.

"Plac nam je drag i nekak pri srcu, jer smo ionako gotovo svaki dan na tržnici. Uživamo u atmosferi, a svojim radovima ćemo još i uljepšati varaždinske osnovne škole", naglasio je Živko Toplak, koji je i ovoga puta ostao vjeran akvarelu i staroj temi - dravskim motivima.

Cvjetna proljetna rapsodija

Radoslav Rajko Novosel, jedini kipar među ovih sedmero varaždinskih likovnih umjetnika, izradio je skulpturu seljaka s pinklecom.

"Uživam u proljeću na varaždinskom placu, koje je prepuno prvog proljetnog cvijeća, a baš je cvijeće moj najdraži motiv", naglasila je  Silvija Benković, koja je na ovoj likovnoj koloniji naslikala pravu cvjetnu proljetnu rapsodiju.

Ovo jedinstveno umjetničko druženje bilo je izuzetno iskustvo i za posjetitelje tržnice, kojima su varaždinski slikari željeli poručiti kako umjetnost nije rezervirana samo za ateljee i galerije, već da može oživjeti na gradskim ulicama i trgovima, pa i na - tržnici.

Buđenje proljeća na varaždinskom placu

Dobrotvornu akciju Gradske tržnice i varaždinskih likovnih umjetnika pohvalio je i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok, dok je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio kako se ovom manifestacijom umjetničko stvaralaštvo nastojalo približiti djeci.                                   

"Djeca vrlo rijetko imaju prigodu vidjeti umjetnike u činu stvaranja umjetničkog djela, pa im je vjerujem, ovo događanje bilo zanimljivo. Ujedno činimo  i dobro našim varaždinskim školama, jer svakoj od njih će pripasti jedan rad nastao danas na varaždinskom placu", rekao je direktor Gradske tržnice i dodao kako je ovim događajem najavljeno - buđenje proljeća na varaždinskom placu, koji je svakim danom sve bogatiji sezonskim namirnicama, domaćom hranom i zdravom, živom i pozitivnom atmosferom.


Fotoprilog


Tagovi

Varaždinska tržnica Umjetnici Proljeće


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]