Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba mladih vina
  • 30.01.2023. 11:00
  • Varaždinska, Ludbreg

Šampioni Vincekova 2023. su Vinska kuća Kirić i Stjepan Vučemilović

Više od 200 vinara i vinogradara te njihovih gostiju okupilo se u Ludbregu na jubilarnoj, 30. međunarodnoj izložbi mladih vina "Vincekovo 2023.“

Foto: Varaždinska županija
  • 734
  • 40
  • 0

Šampion 30. izložbe "Vincekovo" je chardonnay Vinske kuće Kirić u kategoriji bijelih vina, dok je pobjednik u kategoriji crnih vina merlot Stjepana Vučemilovića. Na izložbi su dodijeljena i priznanja Zlatni trsek za 91 vino, Srebrni za 203 vina i Brončani trsek za 78 vina. Na ovogodišnjoj izložbi, koja je održana u ludbreškom hotelu Crnković, najuspješniji su bili deMar vina s osvojenih pet zlata te Damir Marković i Ker-Vin s po tri osvojena zlata.

"Kada su prije 30 godina članovi Udruge vinogradara 'Trsek' pokrenuli ovu manifestaciju, vjerojatno nisu ni slutili da će ovo događanje iz lokalnog prerasti u izložbu na kojoj sudjeluju vinari iz gotovo svih dijelova Hrvatske, ali i iz susjednih država, iz Slovenije i Mađarske. Ludbreška regija i cijela Varaždinska županija su u ovih 30 godina postale sinonim za kvalitetna vina, a za to zasluge pripadaju i ovoj izložbi na kojoj su se svih ovih godina školovali naši vinari", istaknula je na otvorenju ove jubilarne izložbe Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije.

Šampion s ludbreškog područja

Čestitke šampionima uputili su i Krešimir Horvat, predsjednik udruge "Trsek“, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Gradskog vijeća Ludbrega Darko Jagić, načelnici susjednih općina Mali Bukovec, Martijanec i Sveti Đurđ - Darko Marković, Branimir Nađ i Josip Jany, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek i predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek.

"Na izložbu je ove godine pristiglo 414 uzoraka mladih vina, a najzastupljenije sorte bile su miješano bijelo vino s 97 uzoraka, graševina s 81 uzorkom i rajnski rizling s 43 uzorka. Podigli smo bodovni prag, s dosadašnjih 80 bodova na 85 i više za zlato, što je bitno kako bismo iznjedrili doista kvalitetna vina. Srećom, opet imamo 91 zlato, 203 srebrne medalje, 78 brončanih te sedam priznanja", rekao je Krešimir Horvat, predsjednik udruge "Trsek“ dodajući da su na ovom području doista vrhunska vina, a dokaz tome je da imaju šampiona s ludbreškog područja u kategoriji bijelih vina te vinariju deMar koja je, nakon zlata na lanjskom Decanteru, na ovoj izložbi osvojila pet zlata.

Na izložbi sve kvalitetnija vina

Zbog sve kvalitetnijih vina članovi ocjenjivačke komisije ove godine nisu imali nimalo lak zadatak, pa su o ovogodišnjim šampionima odlučivale - nijanse.

"U završno pripetavanje ušla su četiri vina s najvećim brojem bodova. Bilo je vrlo teško odlučiti se za najbolje, a na kraju su presudile nijanse i osobni ukus ocjenjivača. Drago mi je što je ovo ocjenjivanje prepoznato kao značajno i relevantno mjesto na kojem proizvođači mogu dobiti objektivnu sliku stanja i razine kakvoće svojih vina", rekla je predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek.

Dobiveni rezultati ocjenjivanja, navela je, potvrdili su pozitivan trend poboljšanja kakvoće, kao i to da kvaliteta vina nije slučajna, nego je rezultat znanja i velike brige. "Drago mi je što sam s kolegama ocjenjivačima i ove godine sudjelovala u nadogradnji jedinstvene vinske priče koju stvaraju članovi udruge "Trsek" kroz najjaču izložbu mladih vina u Hrvatskoj", zaključila je. 

Najveću izložbu mladih vina i ovaj put je organizirala Udruga vinograda "Trsek“ iz Ludbrega,  pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega.


Fotoprilog


Tagovi

Izložba Vincekovo Ocjenjivaje vina Šampioni Vinska kuća Kirić Stjepan Vučemilović Udruga Trsek Krešimir Horvat


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]