Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agra 2019
  • 28.08.2019. 12:00
  • Gornja Radgona, Slovenija

Sajam u Gornjoj Radgoni okupio blizu dvije tisuće izlagača iz 32 države

Očuvanje biodiverziteta i autohtonih sorti i pasmina, digitalizacija u biljnoj proizvodnji i stočarstvu kao i puna podrška mladima obilježilo je ovogodišnju Agru u Gornjoj Radgoni.

Foto: Vedran Stapić
  • 610
  • 66
  • 0

Na 24.500 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama svoje proizvode prezentira 1.850 izlagača iz 32 države, a 29.000 m2 izložbenog prostora je na otvorenom, od kojih su na 3.000 m2 izložene životinje. Tu je i 15.300 m2 oglednih nasada, 220 akreditiranih novinara. 

Sajam Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji jednostavno morate obići, da bi osjetili koliko je ljubavi uloženo u agrarnu manifestaciju, koja je jedna od dominantnih toga tipa u ovom dijelu Europe. Da nije tako, sajam ne bi trajao čitavih 57 godina, a organizatori ove godine očekuju da se premaši lanjskih 120.000 posjetitelja. Organizatori su dobro izbalansirali kongresni, izložbeni i gastronomsko-zabavni program.

Phil Hogan uveličao ministarsku konferenciju

Da bi sajam bio visoko ocijenjen potreban mu je dobar konferencijski dio. Mnoštvo programa predvodila je ministarska konferencija zemalja članica EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. "Šlag na tortu" bilo je prisustvo Phila Hogana, povjerenika EU za poljoprivredu. Na konferenciji je rečeno koliko je važno ulaganje u istraživanje i inovacije kako bi se premostili izazovi u biljnoj proizvodnji i stočarstvu.

Od mehanizacije prisutni su svi najvažniji svjetski brendovi pogonske i priključne mehanizacije

Na izložbi - sve na svom mjestu

Ograničen prostor Pomurskog sajma organizatorima je bio izazov s kojima su se odlično izborili. Racionalno su iskoristili prostor i napravili dobar odnos izložene mehanizacije, stoke, prehrambene industrije, nasada vinove loze, cvijeća i permakulture.

Od mehanizacije prisutni su svi najvažniji svjetski brendovi pogonske i priključne mehanizacije. Iz godine u godinu sve dominantnija je izložena oprema namijenjena digitalnoj poljoprivredi i to ne samo u biljnoj proizvodnji, već su ponuđena i zanimljiva rješenja u stočarstvu.

Kada je riječ o izložbi stoke, grla su u dobroj kondiciji, dobro pripremljena za sajam, a i ambijentalni uvjeti u kojima su životinje smještene su više nego dobri. Puno se inzistira i na očuvanju autohtonih pasmina životinja, a sve je veća zainteresiranost za prerađevine od njih. Posebna priča su preponska konjička natjecanja.

Prikazano deset sorti industrijske konoplje

Više je nego primjetna strategija da se, što se u Sloveniji proizvede, ondje i preradi, kako u prehrambenoj industriji tako i kod, uvjetno rečeno, malih gospodarstava. 

Posebno je zanimljiva permakulturna izložba ljekovitog, začinskog bilja kao i povrća. Ove godine je prikazano i 10 sorti industrijske konoplje sa stručnim preporukama, koje sorte uzgajati za koje namjene.

U Gornjoj Radgoni je iz godine u godinu sve bolja i posjećenija izložba vina. Prisutno je mnoštvo vinarija, puno etiketa, odličan servis što privlači mnogobrojnu publiku.

Od pratećih programa puno se inzistira na podršci mladima i ohrabrivanju očeva da svoja imanja predaju nasljednicima. Čitav proces obilno je potpomognut iz budžeta Europske unije.

Grla su u dobroj kondiciji, dobro pripremljena za sajam

U restoranima - bez slobodnog mjesta

Jednom će se, valjda, neko dosjetiti da na Agri u periodu od 12 do 14 sati snimi ugostiteljske objekte. U tom periodu gotovo je nemoguće naći slobodno mjesto. Vri kao u košnici. 

Što obići u okolici Gornje Radgone?

Nadugačko i naširoko bi se moglo pisati o sajmu Agra u Gornjoj Radgoni. Zašto bi "glavu razbijali", kada jednostavno možete doći na ovu manifestaciju. 

Ulaznica i parking za sajam od osam eura opravdavaju svaki uloženi cent. Kada se već nađete u ovom kraju, trebalo bi obići i divne vinograde u Radgoni i Lendavi, vinski podrum Radgonske gorice s degustacijom vina ispod malog vodopada, divotu rijeke Mure s tradicionalnim mlinovima, stari zamak u Negovi, i na kraju terme Radenci, Moravske Toplice i Banovci.

U foto-galeriji ispod pogledajte kako je na ovogodišnjem Sajmu koji traje do sutra, 29. kolovoza. 


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Agra Gornja Radgona Phil Hogan Autohtone sorte Digitalizacija u biljnoj proizvodnji


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]