Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salori 2019.
  • 15.04.2019. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Sajam lova i ribolova - spoj tradicije i najsuvremenijih trendova

Pravi biser ovog sajma bio je štand Krešimira Mazura iz Bilja, majstora puškara, jedinog u četiri županije. Riječ je o rijetkom obrtu kojim se u Hrvatskoj bavi svega deset majstora, a pripada tradicijskim zanimanjima.

Foto: Melita Berečić
  • 860
  • 193
  • 0

Više od stotinu izlagača predstavilo se ovog vikenda na sajamskoj priredbi Salori 2019. u Osijeku, održanoj šesnaestu godinu zaredom. Riječ je o najznačajnijem sajmu lova i ribolova u Hrvatskoj zbog velikog doprinosa razvoju lovnog, ribolovnog i kontinentalnog turizma. I ove su se godine na Osječkom sajmu predstavila lovačka i ribolovna društva i savezi, a posjetitelji su mogli vidjeti izložbu trofeja i bogatu ponudu opreme i pribora za lov i ribolov. U sklopu sajma Salori, održao se i 23. Sajam automobila i prateće industrije Motomobil 2019.

Sokolarstvo - jedini zakonom dopušten način rastjerivanja vrana i golubova 

Veliku pozornost privlačio je sokolar Miroslav Centner iz Vukovara, držeći svog jastreba na ruci i spremno odgovarajući na pitanja posjetitelja.

"Sokolarstvom se bavim dvije godine. To je jedini zakonom dopušten način rastjerivanja vrana i golubova jer lovci ne smiju pucati u njih, niti ih se smije trovati. Riječ je o takozvanoj biološkoj zaštiti raznih objekata, parkova, gradova… to je prirodan način rastjerivanja jer će to ptica grabljivica učiniti sama od sebe. Procedura je takva da dođem do objekta s pticom koja treba biti nenahranjena. Možda to malo ružno zvuči, no da bi radila svoj posao ne smije biti posve sita. Ako je riječ o parku, prvo prošećemo pa kada uočimo vranu ili goluba približim se na maksimalnu udaljenost, razvežem pticu i pustim ju u napad. Nije bitno da jastreb pticu ulovi, važno je da ih rastjera, odnosno da im do znanja da ne bi trebali biti tu.

Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza 

Dosta ju je teško dresirati, osobito ovu koja je uzeta iz gnijezda, trebalo je mjesec dana dok se naviknula na mene. Reagira na pištaljku i rukavicu. Unutar godinu i pol dana obavili smo dosta posla, treba samo pričekati odobrenja Ministarstva zaštite okoliša“, rekao je Centner dok se njegova ptica predano čistila jer joj je vrijeme mitarenja. Dodao je kako ptica obitava u svojoj volijeri, a tijekom lovne sezone od sredine kolovoza do početka rujna bude na visokom stalku te svakodnevno na njegovoj ruci i na terenu.

Puškarstvo - rijedak tradicijski obrt

Pravi biser ovog sajma bio je štand Krešimira Mazura iz Bilja, majstora puškara, jedinog u četiri županije. Riječ o rijetkom obrtu kojim se u Hrvatskoj bavi svega deset majstora, a pripada tradicijskim zanimanjima.

"Radim to već 30 godina. U posao me uveo pokojni majstor kod kojeg sam došao naučiti dobro turpijati. Izučeni sam alatničar, a majstor me svojom vještinom privukao puškarstvu. Potražnja za servisom i održavanjem oružja je velika. To ne čudi jer je u Hrvatskoj 70 tisuća lovaca, šest tisuća strijelaca te vjerojatno duplo više oružja. A svako oružje treba redovit tehnički pregled i održavanje. Kada se spomene laiku, oružje izaziva neugodu. No oružje je mehanizam, sklop dijelova, fina mehanika… Možemo ga usporediti s nekadašnjim satnim mehanizmima s malim zupčanicima. Specijaliziran sam za sve lovačko naoružanje i streljački vatreni program. Volim svoj posao, a i sam sam lovac i strijelac.

Karakteristika oružja je u tome da ako imate dvije iste puške - nemate dva ista kvara ili dva ista problema. Uvijek se javi kakav novi izazov, stalno nadograđujem znanje. Imao sam priliku servisirati i popravljati oružje staro 150 godina, ali i ono koje je prije godinu dana izašlo iz proizvodnje. Tako da je moj obrt – cjeloživotno učenje“, rekao je Mazur i dodao kako je problem što mladi ne odabiru ovo zanimanje pa ne može naći naučnike kojima bi prenio znanje. Majstoru Mazuru društvo na štandu pravi supruga Nataša koja se bavi turizmom i organizacijom lova pa su na taj način učinkovito spojili svoja zanimanja.

Oprema za lov i ribolov mogla se pronaći i na izložbenom mjestu tvrtke Decathlon, čime su neki od posjetitelja bili začuđeni. "Decathlon je u pravilu sportska trgovina i držimo sportsku opremu za više od 70 sportova, a to su također lov i ribolov. Imamo gotovo sve što treba za te sportove – šatore i vreće za spavanje, raznu opremu i pribor, noževe, kape, šešire pa čak i hranu za ribe i lovačke pse“, rekao je Ivan Zvonimir Prša iz Decathlona, spremno demonstrirajući rasklapanje štapa za ribolov. 

Kvalitetna odjeća s pedesetogodišnjom tradicijom

Osim opreme, za lov i ribolov nužna je i odgovarajuća odjeća. Vrhunske odjevne komade nudi Ištvan Feher, koji se trikotažom i proizvodnjom odjeće bavi od davne 1969. godine. Odlaskom u mirovinu 2000. godine, posao je preuzeo njegov sin i tada su se specijalizirali za zaštitarsku i vatrogasnu odjeću te odjeću za lov i ribolov.

Kovanje i obrada metala 

"Mi smo proizvođači odjeće, nismo preprodavači, sve prođe kroz naše ruke. Kvalitetni smo, a cijene su nam pristupačne. Kupci to cijene i drago mi je da je sin preuzeo posao, ja mu samo pomažem. Od našeg se posla nije moguće obogatiti, ali se može pristojno živjeti, naravno uz puno vrijednog rada“, rekao je Feher.

Tko god je prošao pored štanda Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije dobio je njihov kalendar, mogao je pogledati najbolje trofeje iz protekle lovne godine i informirati se o njihovom radu.

"Tradicionalno svake godine izlažemo trofeje. Ove godine imamo tri nacionalna prvaka – jelena, lisicu i čaglja. Na sajmu uvijek sudjelujemo u kuhanju čobanca, dodjeljujemo medalje za najbolje trofeje, kao i literaturu za lovne pripravnike, a oni koji žele izići na lovački ispit, mogu nam se javiti i ispuniti prijavnicu“, rekao je Goran Andrašević iz stručne službe Saveza.

Kovanje i obrada metala još je jedan obrt koji se ubraja u deficitarne, a ovom prilikom svoje proizvode izložio je Josip iz Jakšića kod Požege, poznatiji kao Baja. "Tata se bavio kovanjem i ja sam nekako prirodno prije petnaest godina nastavio tu tradiciju. Nisam puno razmišljao o drugim opcijama, iako je teško opstati na tržištu, no mi to uspijevamo. Proizvodimo 50 vrsta satara, osam vrsta motika, sjekače, lemeše i druge proizvode po narudžbi, a vršimo i usluge oštrenja i kovanja. Dobru sataru čine kvalitetan materijal, a mora imati i određenu masu jer masa stvara udarac. Proizvodi nam se dobro prodaju jer su kvalitetni, pariraju i proizvodima poznatih svjetskih proizvođača“, rekao je Baja iz istoimenog obrta i udarajući satarom po metalnoj cijevi pokazao kvalitetu njezine oštrice.

Ponuda sajma nije bila ograničena samo na predmete vezane uz lov, ribolov i moto industriju  bilo je tu obuće, pčelinjih proizvoda, pića, kolača  i drugih proizvoda, tako da je posjet ovoj manifestaciji zaista sadržajno i zanimljivo provedeno vrijeme. 


Fotoprilog


Tagovi

Salori 2019. Sajam Lov i ribolov


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]