Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 22. Osječki jesenski sajam
  • 11.10.2019. 10:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Rekordna prodaja na Osječkom jesenskom sajmu, izlagači morali obnavljati zalihe

Jesenski je sajam konstantno dobar pa je tako bilo i ovaj put. Ipak, ovogodišnji je bio specifičan po tome što su mnogi izlagači morali više puta obnavljati zalihe proizvoda tijekom sajma jer je prodaja bila jako velika, rekao je Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma d.o.o.

Foto: Melita Berečić
  • 728
  • 73
  • 0

Bogatstvo jeseni i njezinih plodova u Osijeku već godinama uspješno dočarava Osječki jesenski sajam. Tako je i proteklog vikenda sajam bio nezaobilazno mjesto mnogim posjetiteljima iz Slavonije i šire. 22. put zaredom na ovoj su manifestaciji brojni izlagači ponudili svoje proizvode, ostvarivali su se korisni kontakti i kovali novi planovi. Nakon dobro obavljenog posla oko organizacije i slegnutih dojmova po završetku sajma, Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma d.o.o. zadovoljno je zaključio da je sve bilo izvrsno. Istaknuo je da je ove jeseni sajam po nečemu ipak bio specifičan:

"Jesenski je sajam konstantno dobar pa je tako bilo i ovaj put. Ipak, ovogodišnji je bio specifičan po tome što su mnogi izlagači morali više puta obnavljati svoje zalihe proizvoda tijekom sajma jer je prodaja bila jako velika. Rekli su mi da nisu očekivali toliku navalu kupaca. To mi je ostalo najupečatljivije za ovaj sajam. Naravno, ostvarili su i dragocjene poslovne kontakte jer se zna da na sajmu ipak nije primaran cilj samo prodati proizvode. No sigurno da je izvrsna prodaja ono što proizvođače čini dodatno zadovoljnima. A kad su izlagači i posjetitelji zadovoljni, zadovoljni smo i mi“, zaključio je Vukašinović.  

Vrhunska mljevena paprika, hladno prešana ulja... 

Među izlagačima bila je i Ildiko Sečenji iz OPG-a Major, čija je začinska paprika privukla mnogo ljubitelja tog pikantnog začina.

"Naš je OPG iz Kotline u Baranji, proizvodnjom paprike moja se obitelj bavi već pedesetak godina, evo već treća generacija. Sada u ponudi imamo ovogodišnju slatku i ljutu mljevenu papriku. Kod nas je sve ručno birano, pažljivo oprano prije nego što ide u sušaru te na kraju mljeveno bez peteljki. Mnogo je rada i truda uloženo u proizvod. Zato mi je drago da imamo vjerne mušterije koje cijene taj trud i kvalitetu. S druge strane, još ih je dosta koji nisu upoznati s našim proizvodima zbog čega i dolazimo na sajmove. Osim paprike, u ponudi imamo i grah", rekla je gospođa Sečenji i dodala da osim na sajmovima, svoje proizvode redovito prodaju na osječkoj glavnoj tržnici.

 Ildiko Sečenji prodaje pomno uzgojenu i prerađenu mljevenu papriku

Veliku pozornost posjetitelja privukli su proizvodi od buče na štandu OPG-a Ivoš Luka iz Virovitice. Osim svježih i prženih bučinih sjemenki, nudili su i namaz te hladno i toplo prešana ulja buče, suncokreta, konoplje i lana te miješano ulje suncokreta i buče za ljubitelje manje intenzivnog okusa. No pravi hit na ovom prodajnom mjestu bilo je ljekovito ulje crnog kima, izvrsno za podizanje imuniteta i protiv alergija.

Alen Vukašinović: 22. Osječki jesenski sajam je zrcalo tople slavonske duše

Zadovoljstvo ponudom ovog OPG-a izrazila je i posjetiteljica Dragana Mitrović, koja je na sajam došla iz Novog Sada: "Odmah me privukao ovaj štand jer se redovito koristim hladno prešanim uljima u prehrani, a ovdje sam imala priliku čuti više o proizvodima izravno od proizvođača. Vidi se da to rade s ljubavlju i rado su mi odgovorili na pitanja i dali savjete. Trudim se hraniti zdravo, bez previše prerađenih proizvoda. Osim ulja, kupila sam namaz od sjemenki buče, što je odlična alternativa raznim industrijskim namazima. Mislim da će se svidjeti i mojoj djeci. Sviđa mi se i ponuda na drugim štandovima, sajam je stvarno sadržajan i bogat, ima za svakoga ponešto".

Čokolada s paškim sirom i ružmarinom, bamija kao afrodizijak...

Nemoguće je bilo zaobići prodajno mjesto osječke Chocolaterie Chade, koje je mamilo poglede maštovitim čokoladnim proizvodima od prave belgijske čokolade.

"Osim uobičajenih okusa čokolade s raznim punjenjima, u ponudi imamo i nešto neobičnije kombinacije, primjerice tamne čokolade bez šećera s konopljom, chia sjemenkama, čilijem, biberom, paškim sirom, maslinovim uljem i ružmarinom. Tu su i čokolade u obliku cipele i torbice. Sve su čokolade ručno rađene, cilj nam je da je sve uvijek svježe, a sirovine nabavljamo od lokalnih OPG-ova", rekla je prodavačica Dajana Čurić.

Nasmijani bračni par Ljubica i Andrija  Bošnjak iz Branjinog Vrha, privlačili su pozornost kupaca kako bogatom ponudom domaće zimnice tako i natpisom ''Afrodizijak zimnica – bamija'' na svojim pregačama. I baš su za ukiseljenu bamiju osvojili zlatnu povelju na nedavno održanom ocjenjivanju domaće zimnice u Zagrebu. A tu nisu stali, bamija je našla mjesto u mnogim njihovim delicijama.

"Bamija je vrlo zdrava, a poznata je i kao afrodizijak pa kad je već korisna, neka ljudi budu i sretni! Imamo je i u kombinaciji s krastavcima, sušenu bamiju, ali i bamiju u pekmezu od šljiva što je pogodno za dijabetičare jer ne dodajemo šećer. Na više je načina pokušavamo uvrstiti u naše proizvode. Tako i u kuhanoj rajčici koja s bamijom bude puno ukusnija. Imamo i ajvar s bamijom, uz uobičajeni blagi i ljuti ajvar. Osim toga prodajemo i čili kapi, feferone, pekmez od marelice i višanja, krastavce punjene paprikama i papriku punjenu kupusom. Poznati smo po zimnici bez konzervansa, a važno nam je i da dobro izgleda pa tako nudimo i izrezbarene kisele krastavce i punjenu papriku u obliku raznih likova", istaknula je gospođa Ljubica i smijući se dodala kako često kupcima kaže da je povrće baš takvo izraslo.

Od zdravog čipsa do magarećeg mlijeka

Ljubitelji zdravih grickalica obvezno su se zaustavljali na štandu Braniteljske socijalno-radne zadruge ''Darđanka'' i Baranjske kuće d.o.o. po čips od kelja, jabuka ili butternut tikve. U ponudi su imali i tjesteninu od pirovog brašna s dodatkom špinata i mrkve te od bučinog brašna. Prema riječima Kristine Kovač, koja je na štandu zainteresiranima strpljivo objašnjavala postupke proizvodnje tih namirnica, sve je veća potražnja za zdravijim inačicama omiljene hrane, a rado se kupuju i suhe šljive, džemovi i ostala zimnica.

Zdravi čips, voćni namazi i tjestenina od pira na štandu Braniteljske zadruge Darđanka

Jedan od kupaca zdravog čipsa bio je i Vuk Ognjenović, voditelj baletnog ansambla osječkog HNK, s obitelji. "Svake godine dođemo na sajam, uvijek ima zanimljivih stvari za vidjeti i kupiti, a drago mi je što je ponuda zdravih namirnica stvarno dobra. Evo kupili smo grickalice od kelja i jabuke, tjesteninu od pira te humus. A kupio sam i ledeni vjetar, svoj omiljeni kolač, dobro će mi doći kao energija prije treninga. Ovo je stvarno dobra manifestacija, neka naši poljoprivrednici i obrtnici samo rade", poručio je Ognjenović.

Neobičan ljekoviti napitak – magareće mlijeko,  mogao se kušati i kupiti na prodajnom mjestu Josipa Jurkovića iz Brodskog Stupnika.

"Slučajno sam se počeo baviti uzgojem magaraca i proizvodnjom magarećeg mlijeka, nakon što sam čuo da je ljekovito i zdravo. Počeo sam prije 12 godina kada sam mijenjao konja za magaricu, a sada imam 25 magarica i 5 magaraca. Supruga i ja imamo astmu, a konzumacijom magarećeg mlijeka smanjili smo uporabu lijekova. Magareće se mlijeko pije kao lijek, svakodnevno po minimalno jedan decilitar", napomenuo je Jurković.

Nakit i vrtne alatke

Mnogi proizvodi na sajmu nekome su pravo blago, ali bilo je i pravog srebra i zlata, odnosno nakita izrađenog vještim rukama Svjetlane Činčurak, vlasnice Zlatarskog obrta Deall. Svoje uratke ova zlatarica inače prodaje u lokalu na glavnoj osječkoj tržnici. Na sajam je donijela uzorke i napomenula kako se sav viđeni nakit može i naručiti ili će čak izraditi nakit prema željama kupaca. Osim izradom srebrnog i zlatnog nakita, gospođa Činčurak obavlja popravke što je mnogim posjetiteljima bila važna informacija.

Ivo Skokeč izrađuje razne vrste vrtnih alatki

Za sve zemljoradnike i vrtlare hobiste nezaobilazno je bilo prodajno mjesto Ive Skokeča, smješteno na otvorenom, ispred ulaza u zgradu sajma. Naime, ovaj se obrtnik već 45 godina bavi izradom vrtnog alata i ponosno ističe kako ima preko 40 različitih modela. Osim motika raznih veličina i oblika, tu su strugači, žuljači, ručna freza koja vrlo učinkovito usitnjava zemlju te reže i vadi travu. Znatiželju vrtlara izazivao je i rajcer, pomagalo kakvo su nekad vukli konji, no sada je manje i modernije pa ga i čovjek može lako vući. Tu je i takozvana troroga koja služi za okopavanje tvrdih podloga poput ilovače ili šljunkovitog tla. Skokeč izrađuje i zamjenske štapove i drške za alatke, u svojoj tvrtki znakovita naziva – Krtica.

S obzirom na šaroliku ponudu kvalitetnih proizvoda, zaista ne čudi velika posjećenost sajma i dobra prodaja.


Fotoprilog


Tagovi

Osječki jesenki sajam Osijek Sajam


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner