Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 13.10.2008.

Red za domaće rezance, kruh ispod peke i sir

BOĆARSKI DOM Gužva na županijskom sajmu hrane i tradicijskih proizvoda

  • 2.172
  • 106
  • 0

Vino, med, kruh, različiti sirevi i još mnoštvo drugih proizvoda ponuđeni su na već tradicionalnom dvodnevnom sajmu Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagreba i Zagrebačke županije ovoga vikenda u Boćarskom domu. Na sajmu što ga je otvorio Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, predstavilo se 106 proizvođača.

Najskuplji kozji sir 120 kn

- Ove ćemo godine uložiti 500 milijuna kuna u naša sela kako bi potaknuli proizvodnju hrane - obećao je Pankretić proizvođačima. No, rijetki su bili oni koji su obećanja i slušali, draže im je bilo razgovarati s kupcima i nuditi im da kušaju proizvode.

Najveće su gužve bile na štandovima sireva i kruha.

- Probala sam kravlji sir i odličan je. Platila sam ga 60 kuna i sigurno ću ga opet kupiti kod gospođe Lončar - rekla je Jelica Palić. Zelinska je prodavačica nudila i najskuplji sir na sajmu, tvrdi kozji, za 120 kuna kilogram. Domaći rezanci te kukuruzni, raženi i pšenični kruh iz krušne peći koštali su od 10 do 15 kuna. Posjetitelji su mogli kupiti i začinsko bilje, peršin, kadulju, bosiljak, origano... za 10 kuna kao i tradicijski nakit - Samoborski kraluš za 1200 kuna.

- To je ručni rad. U ovu ogrlicu, koja se nekad nosila samo za najsvečanije prilike, ide šest tisuća perli i 25 metara flaksa - opravdavala je visoku cijenu Sanja Škilja.

I muškarci su tkali

Pozornost je na sajmu plijenio Vlado Čehulić iz Šiljakovine kod Velike Gorice koji je za kladnjakom marljivo tkao platno.

- Svi se čude što muškarac radi za tim strojem, no malo njih zna da su muškarci tkali grube tkanine, a žene samo meke. Svi se žele slikati, ljudima je to senzacija a zapravo je tradicija - rekao je Čehulić. Livada, bagrem, kesten bili su najtraženije vrste meda koje su koštale od 30 do 40 kuna.

- Nama su pčele same došle, a med je izvrstan - rekao je Tomislav Mahovlić.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.