Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 07.10.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Raznim manifestacijama do promocije poljoprivrednih proizvođača

Cvetna pijaca i Noćni bazar imaju višestruku korist kako za izlagače, tako i za kupce, jer na jednom mestu za svakog može da se nađe po nešto od organske hrane, preko sadnica, do meda i sapuna, pa sve do rukotvorina.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 173
  • 11
  • 0

Novi Sad je grad koji veoma vodi računa o ljudima koji se bave poljoprivredom proizvodnjom, kao i proizvodnjom cveća i zdrave hrane i starih zanata. Ove priredbe imaju višestruku korist kako za izlagače, tako i za kupce, jer na jednom mestu za svakog može da se nađe po nešto od organske hrane, preko sadnica, do meda i sapuna, pa sve do rukotvorina... 

Zato ne treba da čudi, što su se minulog vikenda održale dve takve manifestacije, Novosadska jesenja cvetna pijaca i Novosadski noćni bazar. 

Da li malim preduzetnicima učešće na sajmu znači i veći broj kupaca?!

Od proizvođača sadnica do umetnina 

Ljuditelji cveća, baštovanstva, ali i oni koji vole zdravu hranu, domaći med i stare zanate mogli su da uživaju u kupovini zahvaljujući Pokretu gorana Novog Sada koji blizu dve decenije organizuju Cvetne pijace. 

Tako je bilo i predhodnog vikenda kada je blizu 60 proizvođača sadnica, cveća i zimzelenog drveća predstavilo svoje proizvode, a sugrađani su mogli na platou ispred Spensa da kupe sve što im treba za uređenje balkona, terase, bašte, a takođe mogli su da uzmu i saksijsko cveće koje će im tokom zimskih dana oplemeniti dom. 

Osim sadnica i cveća, sugrađani su mogli da kupe i opremu za hortikulturu, ali i uživaju i u ukusima zdrave domaće hrane, jer su se predstavili i proizvođači koji su prodavali med i ekološki uzgajano voće i povrće. Naravno, zaštitni znak svake prodaje organske hrane je i porodica Vozar iz Kisača, koji su zaslužni za trend organske proizvodnje koji je zahvatio celu Srbiju.  

Svaku cvetnu pijacu poseti više od 10.000 posetilaca

Za obožavaoce umetnina, bilo je i predstavnika umetničkih i starih zanata koji su izlagali svoja mala remek dela. Organizatori naglašavaju da su veoma zadovoljni brojem dosadašnjih kupaca i izlagača. 

"Novosadska cvetna pijaca postoji od 2003. godine. Reč je o dvodnevnim manifestacijama koje se održavaju tokom proleća i jeseni kada nudimo građanima sve na jednom mestu. Oni mogu da pronađu sve što je potrebno u vezi sa cvećem i uređenjem zelenih površina i bašta. Pijaca ovog tipa održava se i do 10 puta godišnje, a u proseku svaku cvetnu pijacu poseti više od 10.000 posetilaca. To znači da se na godišnjem nivou na njima proda više stotina hiljada različitih biljnih vrsta," ističu u Pokretu gorana. 

Pored prodaje i korisni saveti oko nege cveća

Dodaju da je cilj organizovanja ovog tipa pijace promocija malih proizvođača, gde žele da omoguće da oni predstave svoje proizvode. Kroz ovakvu promociju izlagačima i proizvođačima različitih profila omogućavaju kažu da unaprede svoju ponudu i da na što bolji način plasiraju proizvode. Takođe, imaju priliku da ostvare saradnju sa ostalim proizvođačima, koji takođe imaju sličnu ili istu delatnost. 

Izlagači su se kao i svaki put potrudili, da kupcima prikažu i neke nove vrste biljaka, ali i da im daju korisne savete oko nege određene vrste cveća. 

Kada je reč o cenama begonije i petunije su koštale 100 dinara, bakop je bio 400, a nevestin veo 250 dinara. Za ukrasnu koprivu potrebno je izdvojiti oko 200 do 250 dinara, zimske ruže su 300 dinara, krasula je bila 300, a kaktusi su se prodavali po ceni od 200- 600 dinara. Cena agave je 500 dinara, muškatle su od 150 do 200 dinara, dok je za puzavice bile oko 250.

Na ovoj manifetaciji prodavalo se i začinsko bilje, pa oni koji vole da uživaju u ukusima i mirisima začina, za nanu su trebali da izdvoje 150 dinara, za bosiljak 120, majčina dušica je stajala 150, peršun 120, dok sadnica lovora košta 500 dinara.

U Novom Sadu raste broj malih proizvođača

Sugrađani koji nisu stigli da posete Cvetnu pijacu, tokom večernjih sati mogli su da uživaju u još jednoj veoma popularnoj manifestaciji na 14. Noćnom bazaru, na Ribljoj pijaci u Novom Sadu. 

Ova priredba u gradu postoji duže od dve godine, gde se Novosađanima i Novosađankama pruža mogućnost da kupe i degustiraju raznovrsne delicije - od sira, preko veganskih proizvoda do domaćih piva, vina i rakije, kao i da kupe nešto od umetničkih proizvoda. 

Svoje proizvode predstavilo je i poljoprivredno gazdinstvo "Naša mala kozica" iz Ledinaca

Manifestacija se bazira na promociji malih proizvođača, gde njihov broj iz godine u godinu raste. 

Na početku se na noćnom bazaru predstavljalo oko 160 izlagača, a danas ta brojka prelazi 330 ljudi. Procenjuje se da tokom dve noći manifestaciju poseti oko 4.000 ljudi i svako od njih nađe svoje mesto da uživa u hrani i piću, umetničkim delima, unikatnoj garderobi i obući, nakitu i nameštaju.

Svoje proizvode predstavilo je i poljoprivredno gazdinstvo "Naša mala kozica" iz Ledinaca, koji imaju sada već stalne mušterije na svojim prodajnim mestima. 

Farma koza: Od straha do ljubavi

"Gajimo koze i pravimo mladi kozji sir. U ponudi imamo polu-tvrdi i kuvani, zatim parmezan, a za ljubitelje istančanog ukusa nudimo i marinirani sir u maslinovom ulju sa raznim začinima: vlašac, beli luk, tucana paprika kurkuma. Takođe u ponudi imamo sir sa brusnicom i orasima," kaže Tatjana Stojadinović.

Upravo njihovi proizvodi ih odvajaju od drugih proizvođača, jer ne prodaju po radnjama, pošto bi kako sagovornica kaže, tada morali da stavljaju aditive, a to ne žele. Zato smatra da su manifestacije ovog tipa idealne za promociju srednjih i malih proizvođača.   


Foto prilog


Tagovi

Promocija malih proizvođača Mali proizvođači Naša mala kozica Cvetna pijaca Noćni bazar Pokret gorana Tatjana Stojadinović


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u