Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VinoSalis 2018
  • 20.05.2018. 12:00

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018. u Tuzli

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018 je manifestacija međunarodnog karaktera, a pored izlagača iz BiH sudjelovat će i izlagači iz Hrvatske, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, a predstavit će se oko 70 vinarija.

Foto: Pixabay/hcdeharder
  • 413
  • 27
  • 0

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018. održat će se 19. i 20. lipnja u Tuzli gdje će oko 70 izlagača biti podijeljeni u dvije izložbene cjeline

Prva godina festivala će u fokusu imati bh vina pa će u jednoj sali biti "Okusi Hercegovine" u čemu je dosta pomogla Turistička zajednica HNŽ-a. Osim vina, predstavit će i hercegovačke sireve, ulja i kompletan gastro program, najavljeno je ispred organizatora, kompanije RAre&Pure d.o.o.

Organizatori kažu kako više od 700 ugostiteljskih objekata, od kojih je 120 hotela, gravitira na području sjeveroistočne Bosne i vremenom se osjetila potreba da se ugostiteljima omogući izravan kontakt s ljudima koji su uključeni u industriju vina, kako u Bosni Hercegovini tako i u regionu.

Cilj je Tuzlu staviti na vinsku kartu Europe

"Trgovački lanci postavljaju nemoguće uvjete za izlaganje i teško se pojaviti na policama. Zbog toga je potrebno podizati vinsku kulturu i raditi na edukacijama jer je ova regija najveći potrošač vina. Cilj nam je staviti Tuzlu na vinsku kartu Europe, a kroz sajam našim ugostiteljima prezentirati sve ono što je značajno za ovaj sektor", rekao je Fikret Nadarević, predstavnik organizatora. 

Prema riječima vinara Josipa Tolja, u Hercegovini je registrirano oko 40 vinarija, a ima ih mnogo više i neregistriranih, te mnogo vinogradara koji proizvode grožđe i proslijeđuju ga vinarijama. On se nada da će novi zakon o vinu omogućiti lakši rad u ovoj djelatnosti.

Predstavit će se više od 20 izlagača iz Hercegovine

Tolj navodi da će na Festivalu sudjelovati više od 20 izlagača iz Hercegovine kako bi se predstavile autohtone sorte, prije svega Žilavka i Blatina, koje su prepoznate na svjetskim izložbama vina mnogo ranije.

"Želimo vratiti sliku onoga što se konzumiralo od 14. stoljeća, otkad potiču zapisi da su se pila ta vina na našim područjima", rekao je Tolj, dodavši da u BiH egzistira 49 vinarija, od kojih je 38 na području Hercegovine.

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018 je manifestacija međunarodnog karaktera, a pored izlagača iz BiH sudjelovat će i izlagači iz Hrvatske, Portugala, Španije, Francuske, Italije, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije.


Tagovi

VinoSalis 2018 Festival vina Hercegovačka vina Blatina Žilavka Vino Tuzla Vinska karta Europe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije