Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pršuta
  • 18.06.2021. 17:00
  • Istarska, Poreč

Pršut Drniških delicija Maran šampion Dana hrvatskog pršuta

Zoran Ćevid, vlasnik drniške tvrtke već je drugi put pobjednik ove manifestacije, a šampionska nagrada pripala mu je prije dvije godine u Zagrebu.

Foto: Danilo Dragosavac
  • 276
  • 9
  • 0

U konkurenciji 18 certificiranih pršuta iz Istre, s Krka, Drniša, Dalmacije i jednog iz Crne Gore, pršut Drniških delicija Maran novi je šampion 7. Dana hrvatskog pršuta, priopćili su organizatori Klaster hrvatskog pršuta.

Zoran Ćevid, vlasnik drniške tvrtke već je drugi put pobjednik ove manifestacije, a šampionska nagrada pripala mu je prije dvije godine u Zagrebu. "Trud, rad i i ljubav prema poslu, ali i iskustvo i znanje potrebni su za šampionske pršute. Veseli me što se još jednom potvrdio potencijal i kvaliteta drniškog koji je jedan od najjačih dalmatinskih brendova“, istaknuo je ovogodišnji pobjednik.

S ciljem podizanja razine kvalitete, povećanja kapaciteta i mogućnosti boljeg i kvalitetnijeg plasmana proizvoda, u pršutarstvu se posljednjih godina intenzivno investira. Iako proizvodnja raste iz godine u godinu, ona još uvijek ne pokriva polovicu potrošnje Hrvatske.

"Naravno, ne mislim na prošlu godinu kad smo imali veliki pad potrošnje zbog pandemijske krize koja nam je pokazala koliko ova zemlja ovisi o turizmu. Zato iz Poreča, iz Istre, koja je predvodnica hrvatskog turizma želimo poslati poruku koliko je turizam važan pršutarima za plasman naših proizvoda“, istaknuo je predsjednik klastera Darko Markotić podsjetivši kako je zbog loše prošlogodišnje sezone potrošnja pala tridesetak posto. 

Ovi su dani, dodao je, organizirani u turističkim središtima Hrvatske kako bi se pokazalo koliko je bitna sinergija turizma i domaće proizvodnje. 

Kada govorimo o proizvodima od buta i plećke, proizvodnja je pala za desetak posto u odnosu na 2019. godinu. S druge strane imali smo smanjenje vanjskotrgovinskog deficita i tridesetpostotno povećanje izvoza. 

Takav izvozni rezultat, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK, posljedica je pandemije, izostanka turističke potrošnje i blokade HORECA kanala, zbog čega su proizvođači našli alternativne prodajne i izvozne kanale, posebice putem trgovačkih lanaca.

"Samo za ilustraciju, mi smo prošle godine imali 50 milijuna noćenja manje, to je kada se preračuna kao da vam je nestao grad veličine Rijeke i okolice“, zaključio je Kovačević. 

Na natjecanje je prijavljeno 19 pršuta 

Zdravko Barać, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu rekao je kako su resornom ministarstvu svjesni da proizvođači imaju problema s domaćom sirovinom.

"Upravo zbog toga nizom mjera nastojimo poticati domaću svinjogojsku proizvodnju. U ovom trenutku u obradi smo natječaja u okviru Mjere 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja gdje smo osigurali 300 milijuna kuna za izgradnju repro-centara. Očekujemo da ćemo populaciju krmača povećati između 15 tisuća i 20 tisuća što znači na godišnjoj razini 300.000 utovljenih svinja iz domaće proizvodnje“, naglasio je.

Podsjetimo, sedmo izdanje Dana hrvatskog pršuta održava se u Poreču, u isto vrijeme kada i 27. Vinistra, a poznato je da su vino i pršut oduvijek bili neraskidivi dio istarske tradicije. 


Tagovi

Pršut Drniških delicija Maran Zoran Ćevid Dani pršuta Darko Markotić Dragan Kovačević Zdravko Barać


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]