Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprikafest
  • 04.10.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Lug

Prošetali smo Paprikafestom i provjerili koliko je ima ove godine

Sve ranije se počinje kupovati jer je nema cijele godine, pa kada dođe, svi se boje da je neće biti. Još dok je sušimo, već nam stižu i predbilježbe, čuli smo u Lugu. A cijena?

Foto: Ivana Barišić
  • 332
  • 27
  • 0

Miris koji puni nosnice širio se baranjskim Lugom tijekom vikenda. Već trinaesti put proizvođači začinske paprike iznijeli su pred goste svoje 'crveno zlato'. Prošetali smo se među štandovima, provjerili jesu li cijene narasle, koja se najviše traži...

"Ove smo godine imali sreće. Svi ju imamo i dobra je", dobacuje nam sa svojega štanda Žužana Jožef čiji je suprug Ištvan vlasnik obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u Lugu. Na veliko, priča nam, proizvode začinsku papriku posljednjih 18 godina. Sada već imaju 2,5 hektara pod njom. A urod, ovisi o godini, kakva bude, domeće nam. 

"Puno smo morali ove godine navodnjavati, ali se na kraju isplatilo. Još je uvijek beremo", zadovoljno će Žužana.

Od ove godine dublje se mora posegnuti i u novčanike jer je cijena kilograma s prošlogodišnjih 150 poletjela na 180 kuna. Za kvalitetu, složni su kupci, nije im žao dati novac.

"Treba je znati dobro odabrati, osušiti, samljeti fino i čuvati na tamnom mjestu. Puno ljudi kaže da se paprika neće pokvariti, ako je svatko drži kako treba, u staklenoj posudi ili u tamnijoj prostoriji. Netko je stavi i u zamrzivač", otkriva Julijana formulu za čuvanje.

Njezina se ove godine 'okitila' brončanom medaljom. I slatka i ljuta, ne pita se, jednako se prodaju obje. Govori nam kako njezina obitelj godišnje proizvede oko 1000 tona 'crvenog zlata'. A u tom su poslu već 40 godina.

"Samo nismo imali tolike količine prije. Uvijek smo imali bašču, i koliko je tamo bilo mjesta, toliko smo i proizveli. I bilo je kako je Bog dao, tako je prošla godina. A sada zalijevamo kap na kap, imamo je više, a više je i prodajemo. Onda je i više posla", sažima Julijana koja već do studenog proda i posljednji gram.

A tako je i s drugim proizvođačima. Sve im količine 'planu' u prvim mjesecima nakon berbe.

"Sve ranije se počinje kupovati jer je nema cijele godine, pa kada dođe, svi se boje da je neće biti. Još dok je sušimo, već nam stižu i predbilježbe', slaže se i Žužana. 

Sa svojom paprikom, među štandove su se 'ugurali' i proizvođači iz baranjskog Zmajevca.

"Evo, i mi ju znamo proizvoditi", kroz smijeh su nam dobacili. 


Fotoprilog


Tagovi

Paprikafest Začinska paprika Baranja Lug Žužana Jožef


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]