Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 25.03.2022. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Proljetni bjelovarski sajam bez covid potvrda i testiranja

Očekuje se više od 400 izlagača i 30 tisuća posjetitelja u Gudovcu gdje će se objedinjeno održati 17. Međunarodni pčelarski sajam i 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam.

Foto: Branka Sobodić
  • 2.102
  • 256
  • 0

Od 1. do 3. travnja, na sajamskom prostoru u Gudovcu bit će održan 17. Međunarodni pčelarski sajam i 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam. Nakon što je prvi planirani termin Pčelarskog sajma morao biti otkazan zbog strogih epidemioloških mjera, organizatori su sukladno popuštanju mjera odlučili ova dva velika događanja spojiti u jedno. 

"S izmjenom termina složilo se oko 90 posto pčelara izlagača koji će sudjelovati na 17. sajmu, dok je svega nekoliko njih odustalo. Pčelari će biti smješteni u halama broj 1 i 9 te djelomično u hali 2. Sve ono što se odvijalo tijekom prijašnjih godina, organizirat ćemo i sada. Mogu najaviti stručna predavanja, zanimljive okrugle stolove, kao i Izbornu skupštinu Hrvatskog pčelarskog saveza", kaže Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma. 

Što se tiče 23. Proljetnog međunarodnog Bjelovarskog sajma, organizacija ide prema planu, evidentiraju se prijave, dogovaraju izložbeni prostori, a neizostavna je i svakodnevna komunikacija s izlagačima koji ove godine pristižu iz ukupno deset država članica Europske unije, uključujući još i Bosnu i Hercegovinu te Srbiju. 

Na sajmu i predstavnici Ministarstva 

"U organizaciju smo krenuli početkom godine. Primjetno je da su brojni izlagači čekali zadnji tren, jer je postojala neizvjesnost u pogledu epidemioloških mjera", rekao je Salaj. Kako dodaje, napokon smo dočekali djelomični povratak na staro, ulaz na Bjelovarski sajam bez covid potvrda, mjerenja temperature i ostalog. "Jedino na što još uvijek moramo pripaziti su distanca, nošenje zaštitnih maski u gužvi i redovitu dezinfekciju", napomenuo je. 

S popuštanjem epidemioloških mjera, morali su, kaže on, ponovno kontaktirati određeni broj izlagača, od kojih su neki čak ostali bez robe, zbog prilično teške situacije na tržištu uslijed korona krize, pa i rata u Ukrajini. "Moramo biti svjesni da je i dosta toga u posljednjih nekoliko tjedana poskupjelo", govori Salaj. 

Ulaz bez covid potvrda i mjerenja temperature, kaže Salaj

Tijekom sajamskog vikenda očekuje se više od 400 izlagača i 30 tisuća posjetitelja, uz trodnevno prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske koji će biti na raspolaganju, kako izlagačima, tako i posjetiteljima. Riječ je o uobičajenoj praksi koju provode mnoge druge europske zemlje. Iako će ova manifestacija proći bez zemlje partnera, već je za Jesenski međunarodni sajam dogovoreno da to bude Češka Republika. 

"Zamišljen je da posjetiteljima nudi sadnice, sjemensku robu, raznu opremu i poljoprivrednu mehanizaciju. Poljoprivrednici početkom travnja još uvijek nisu na svojim poljima, već žurno završavaju pripreme za nadolazeći posao", pojasnio je direktor. Kako dodaje, kupnja svega potrebnog planira se upravo u prvim danima travnja, zbog čega smatra da su termin savršeno pogodili. Naime, dobar dio robe prodaje se unaprijed, a na sajmu biva samo izložen, pa će tako biti i ove godine. "Uglavnom, očekujemo veliku, dobru i kvalitetnu sajamsku trgovinu", poručuje dodavši kako će tijekom sva tri dana sajam biti otvoren do 18:00 sati. 

Ulaznice za odrasle 30 kuna

Iako još uvijek nije službeno potvrđeno, očekuje se da sajam otvori Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Cijene ulaznica ostaju iste, 20 kuna za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom te grupne posjete,  dok će odrasli plaćati 30 kuna.

Kao i inače, parkiralište će za sve posjetitelje u potpunosti biti besplatno. Posjetitelji koji u Gudovac ne žele ili ne mogu doći vlastitim prijevozom, mogu računati na besplatne autobusne linije. Naime, autobus će s Autobusnog kolodvora Bjelovar kretati svaki puni sat, od 9 do 17 sati. 


Tagovi

Sajam Proljetni sajam Pčelarski sajam Gudovac Bjelovar Zlatko Salaj


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.