Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska izložba
  • 07.09.2021. 16:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Proglašeni šampioni 28. Državne stočarske izložbe u Gudovcu

Na izložbi je 145 uzgajivača prikazalo 288 grla u 72 kolekcije, a većina njih sudjelovala je u natjecateljskom dijelu programa.

Foto: Lucija Bencarić
  • 500
  • 79
  • 0

U organizaciji Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) tradicionalno se u sklopu Bjelovarskog sajma održala i 28. Državna stočarska izložba

"Ovogodišnja izložba održava se u posebnim uvjetima uzrokovanih pandemijom Covid 19, stoga veliku zahvalnost dugujemo onima koji su unatoč tome odlučili sudjelovati i tako održati ovu tradicionalnu manifestaciju. Time je još jednom potvrđena iznimna odlučnost uzgajivačica i uzgajivača za održanjem i razvojem stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj“, kazala je tom prigodom dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a. 

Na izložbi je 145 uzgajivača prikazalo 288 grla 35 pasmina goveda, konja, svinja i ovaca, a većina njih sudjelovala je u natjecateljskom dijelu programa u kojemu su domaći i strani suci ili stručna povjerenstva odabrali tri najbolja grla u svakoj kolekciji te šampionska grla pojedinačnih izložbi. 

Kod goveda, šampion holstein pasmine proglašena je krava Stela, vlasnika Mirka Bačanija iz Koprivničko-križevačke županije, dok je kod simentalca pobjedu odnijela krava Roberta uzgajivača Tomislava Bukala iz Zagrebačke županije. 

Šampion holstein pasmine proglašena je krava Stela

U ovčarskom dijelu izložbe u kategoriji inozemnih pasmina šampion je ovan Ile De France, posjednika Mladena Matika iz Bjelovarsko - bilogorske županije, dok je pobjedu u kategoriji hrvatske izvorne životinje odnio Zdeno Ramljak sa svojom ličkom pramenkom. 

Mladi nerast durok Mladena Čižmešinkina iz Novog Virja šampionsko je grlo svinja, dok pobjednik kod konja lipicanske pasmine dolazi iz Županje, a radi se o mlađoj kobili Vinka Filipovića nazvanoj Mima. 

Mladi nerast durok Mladena Čižmešinkina šampionsko je grlo svinja

"Osvojene nagrade i šampionska zvona ostaju trajni dokaz uspješnog sudjelovanja, ali i izvrsnog uzgojno-selekcijskog rada“, istaknuo je dr. sc. Zdenko Ivkić, voditelj HAPIH-ovog Centra za stočarstvo. 

Bambino kup

Veliku je važnost i revijalnog dijela izložbe među kojima je tradicionalno jedan od najbolje prihvaćenih programa, ove godine 15. Kup mladih uzgajivača ili Bambino kup, na kojem je 20 djece u dobi od tri do 16 godina predvodilo 18 teladi. 

"Mladi uzgajivači predstavljaju budućnost domaćeg uzgoja i jednog će dana naslijediti gospodarstva svojih roditelja. Istodobno, ovaj je Kup na kojem uče pravilno postupati s izložbenim grlima, i priprema mladih uzgajivača za sudjelovanje na budućim izložbama“, zaključio je Ivkić.


Fotoprilog


Tagovi

Bjelovarski sajam Državna stočarska izložba HAPIH Darja Sokolić Mirko Bačanij Tomislav Bukalo Mladen Matika Zdeno Ramljak Mladen Čižmešinkin Vinko Filipović


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]