Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba
  • 11.01.2023. 13:30
  • Požeško-slavonska, Kaptol

Prijavite se za besplatnu zimsku školu rezidbe voćaka, broj polaznika je ograničen

Tradicionalna škola rezidbe u organizaciji djelatnika Ministarstva poljoprivrede, stručnih savjetnika hortikulture, zaštite bilja i mehanizacije, održava se u Kaptolu još od 2002. godine.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.469
  • 124
  • 0

Tradicionalno, sad već 21. godinu zaredom, savjetnici hortikulture, zaštite bilja i mehanizacije Uprave za stručnu podršku poljoprivredi, organiziraju besplatnu "Zimsku školu rezidbe voćaka - Kaptol“.

Kako pojašnjava viši stručni savjetnik Tomislav Božičević, idejni začetnik te voditelj škole, održat će se kao četverodnevni edukacijski trening-tečaj, u trajanju od 7. do 10. veljače 2023. (od utorka do petka). Uz njega, teorijsku i praktičnu nastavu vodit će i kolege Goran Josipović, Đurđica Kšenek, Ivica Prpić te Mladen Perak.

Svakoga dana trajanja započinju najprije s predavanjima u Općinskoj vijećnici u Kaptolu, s početkom u 9 sati (ostale dane u 8) kako bi se polaznici najprije teorijski upoznali s problematikom rezidbe svake voćne vrste. Potom se oko 11 sati kreće na praktičnu pokaznu rezidbu koja traje do 15 ili iznimno, najdulje do 16 sati. Sa sobom je potrebno ponijeti olovku i bilježnicu te alat za rezidbu s pripadajućim priborom na pregled.

Raspored voćnih vrsta je:

  • prvi dan: jabuka i kruška,
  • drugi dan: šljiva, breskva, nektarina i marelica,
  • treći dan: lijeska i orah,
  • te zadnjeg dana: višnja i trešnja.

S tim da je, navodi, moguć i drugačiji poredak. "Obzirom da su neki polaznici u radnom odnosu, te ne mogu dobiti slobodno za sva 4 dana trajanja, prilikom prijavljivanja mogu odabrati kojega dana će sudjelovati, na prvom, drugom, trećem ili na sva četiri i sve druge kombinacije od po 2  ili 3 dana pohađanja", pojašnjava. 

Škola će biti u voćnjacima u okolici te na drugim lokacijama unutar Požeško-slavonske županije, a broj polaznika ograničen na 25 kandidata.

Navodi i da su uvjeti za prijavu dobro zdravstveno stanje (nisu prihvatljivi kandidati sa teškim i kroničnim bolestima, osobe koje su netom odležale gripu, osobe s temperaturom, visokim tlakom i sve ostale zdravstveno rizične skupine), mogućnost dolaska vlastitim prijevozom te posjedovanje alata za rezidbu.

"To znači oštre i ispravne, ne moraju biti nove, voćarske škare, voćarska pila, a poželjno je imati i brus, jedan dcl 70%-tnog alkohola, rukavice te toplu obuću i odjeću", pojašnjava stručnjak. 

Više možete pronaći ovdje

Prijaviti se možete već sad, bilo dolaskom u ured, u zgradu Općine Kaptol na 1. katu ili telefonom na 091/4882-820, a zadnji dan je u ponedjeljak, 6. veljače, do 11 sati, ukoliko do tada već nije popunjena kvota. 

"Za sve one koji dolaze izvan Požeško-slavonske županije, mjesto je udaljeno nekih 13 km sjever-sjeveroistočno od Požege, 5 km istočno od mjesta Velika i 12 km zapadno od Kutjeva. Zborno mjesto je svakoga jutra ispred crkve u Kaptolu jer je ondje najviše mjesta za besplatno parkiranje", napominje Božičević. 


Tagovi

Škola rezidbe Tomislav Božičević Teorija Praksa Prijava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.