Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 12.06.2015. 13:00

Preko 500 gostiju na Bayer AgroFEST-u!

Na Bayer AgroFEST-u mogao se igrati ljudski stolni nogomet, jahati elektronički bik, prisutne su zabavljali Mario Petreković i Maja Šuput, a sve je snimao leteći dron!

  • 727
  • 133
  • 0

Jučerašnji pakleno vruć dan obilježio je Bayer AgroFEST, događaj koji je u Slavonskom Brodu okupio preko 500 poljoprivrednika. Već od 9 sati ujutro počela je rasti temperatura, i zraka i atmosfere na AgroFESTU, kada su sudionike dočekivale zgodne hostese koje su dijelile prijeko potreban modni dodatak - šešir. Ovaj posve drugačiji događaj osmišljen je tako da se spoji ugodno s korisnim pa je tema bila i dan polja, i natjecanje u timskim igrama, i koncert, a jednom rječju upravo - festival.

Prepoznatljive boje!

U podne je krenuo i službeni program, koji je otvorio jedan i jedini Mario Petreković, pozdravljajući veselu ekipu poljoprivrednika koja je sa iščekivanjem čekala vidjeti što je sve Bayer za njih pripremio. Krenulo je predstavljanje rezultata zaštite prema kojima su se svi mogli uvjeriti u djelotvornost Bayer sredstava za zaštitu bilja i to u kukuruzu, uljanoj repici, pšenici i ječmu.

Novi standard u zaštiti uljane repice

S obzirom na vrlo promjenjive vremenske uvjete i dosta oborina, svjedoci smo da je uljana repica posijana na puno manjoj površini nego što se inače sije u Hrvatskoj, a i ovo što se uspjelo posijati, bilo je pod stresom i napadnuto od bolesti. Alma Udovičić predstavila je fungicidni pokus sa Prosarom na uljanoj repici, u Novim Mikanovcima. Cilj ovog pokusa je bilo usporediti netretiranu uljanu repicu sa uljanom repicom koja je tretirana sa fungicidom Prosaro dva puta u vegetaciji - u jesen i u proljeće.

Mario Petreković

Osim zaštite od bolesti, Prosaro primjenjen u jesen, pokazao se kao odličan regulator rasta, što je vrlo važno za uljanu repicu. Tretiranje repice u jesen, kada je ona u fazi 5 do 6 listova, osigurava se niz prednosti uljanoj repici u jesen i zimu, ali i kasnije tijekom vegetacije pa sve do žetve. Prosaro osigurava bolje zakorjenjivanje - korijen dublje prodire i razvija više postranih korjenčića pa repica bolje prezimljava, ali i bolje podnosi sušna razdoblja.

Osim u jesen, Prosaro je primjenjen i u proljeće i to na samom početku cvatnje. U proljeće je uljana repica nižeg rasta i manje bujna te u procesu nalijevanja zrna gotovo jednako sudjeluju svi dijelovi biljke. Biljke koje su u jesen tretirane Prosarom imaju ujednačeniju cvatnju, a samim time i zriobu. Cilj ovog tretmana je svakako i zaštita od najvažnijih bolesti kao što su bijela trulež i crna pjegavost lišća i komuški. Na kontroli uočavamo veliki broj biljaka koje su zaražene sa te dvije opake bolesti, dok su na Prosaru biljke potpuno zdrave. Rezultate ovog pokusa Bayer će podlijeliti s poljoprivrednicima tokom zimskih predavanja.

Projekt praćenja i prognoze bolesti pšenice

Pregledavanje nasada

Ako govorimo o pšenici, 2014. godina može se pamtiti po žutoj hrđi, kojoj su pogodovale velike kiše, što je pokosilo velik broj polja u Hrvatskoj. Osim broja tretiranja, ono što je vrlo bitno, jest i vrijeme tretiranja svih kultura, pa tako i pšenice. Poučeni tim iskustvom, i u želji da poljoprivrednicima pruži što bolju zaštitu, Bayer je, u suradnji sa firmom Agro Bio Test te profesorima sa raznih fakulteta, pokrenuo pilot projekt praćenja i prognoze bolesti lista i klasa pšenice. To je prvi takav projekt u Hrvatskoj i za sada se provodi samo lokalno na području Podravine.

U Novigradu Podravskom proveden je upravo ovaj projekt, a prof. Jasenka Ćosić, predstavnica Zavoda zaštite bilja Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, govori kako su, nakon što smo prošle godine imali epidemijsku pojavu žute hrđe, sa pregledom ove godine krenuli se vrlo rano, još zimus, i već tada utvrdili pojavu žute hrđe. Nakon blage zime, koja je ukazivala na mogućnost jake pojave ove bolesti, proljeće je bilo vrlo suho i vjetrovito, što je u potpunosti onemogućilo nastanak novih infekcija tako je u proljeće pšenica gotovo potpuno zdrava. No to naravno ne znači da pšenicu ne treba prskati ove godine. Na kontrolnom polju pšenice bolest je učinila svoje, a na tretiranom polju tretman je proveden tri puta sa sredstvima Sphere i Prosaro (zaštita klasa) te je bolest izostala.

Safener - zaštita kukuruza od štetnik učinaka herbicida

Pokus kukuruza

Zrinka Pavunić Miljanović iz Bayerovog odjela za Razvoj i registracije uvela nas je u priču o zaštiti nasada kukuruza. Adengo, Laudis, Equip herbicidi su koji su korišteni prilikom zaštite ove ratarske kulture, a privilegirani su radi zaštitne tvari (safener) visoke tehnologije kojoj se u Bayeru pridaje puno pozornosti. To je zaštitna tvar koja se dodaje ovim herbicidima u svrhu smanjenja štetnih učinaka herbicida na kulturnu biljku. Radi na način da podiže opću otpornost kulturne biljke, odnosno potiče njezin obrambeni mehanizam i tada ta biljka brže razgrađuje tu herbicidnu aktivnu tvar, dok je korov tom prilikom nasamaren pa brže usvaja tu herbicidnu aktivnu tvar. Biljke tretirane herbicidima koji sadrže safenere lakše podnose stres, brže prolaze kroz sve razvojne faze, prije dolaze u fazu cvatnje, a ti se herbicidi, posebice Laudis, mogu primjenjivati i u nekim kasnijim razvojnim fazama.

Zabavni program uz Maju Šuput i Petrekovića

Veselje uz Maju Šuput

Nakon poučnog dijela AgroFEST-a, na pozornicu je izašla, uz Petrekovićevo vatreno predstavljanje, Maja Šuput. Atmosfera je naglo skočila, kao i brojni sudionici željni plesa. Kalorije su se uskoro trošile i jahanjem na električnom biku, na ljudskom stolnom nogometu te u igri potezanja užeta, a sav taj natjecateljski duh zabilježio je Bayerov dron koji je cijeli dan nadlijetao površinu, snimajući ovaj jedinstveni događaj. Tu je bio i Agroklub šator gdje su prisutni mogli zapisati svoje poljoprivredno gospodarstvo u našu Bazu proizvođača, ali i saznati sve o našoj internet aplikaciji za bilježenje poljoprivredne proizvodnje - eGAP.

Možemo reći kako Bayer AgroFEST nikoga nije ostavio ravnodušnim jer je poljoprivrednicima pružio jedinstvenu priliku da nauče više, razmjene iskustva sa drugim poljoprivrednicima iz cijele Lijepe naše te se dobro zabave uz pomno osmišljen program. Već se veselimo idućem AgroFEST-u!

Ako ste prisustvovali, pronađite se na fotografijama ispod članka, a ako pak niste, pogledajte kakva je bila atmosfera!


Fotoprilog


Tagovi

Bayer AgroFEST Bayer Adengo Zaštita kukuruza Prosaro Fungicid Zaštita uljane repice Stolni nogomet Dan polja Maja Šuput Mario Petreković Festival Timske igre


Partner