Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predavanje
  • 10.06.2016. 19:30

Predavanja za eko poljoprivrednike o Mjeri 11!

U organizaciji Savjetodavne službe podružnice Slavonski Brod su održana predavanja za poljoprivrednike na temu ekološkog uzgoja u okviru Mjere 11.

  • 1.026
  • 103
  • 0

U organizaciji Savjetodavne službe podružnice Slavonski Brod su održana predavanja za poljoprivrednike na temu ekološkog uzgoja u okviru Mjere 11 Programa ruralnog razvoja, a naredni dan o očuvanju ugroženih izvornih i zaštiti pasmina domaćih životinja. Prilika je to da ekološki proizvođači i uzgajivači navedenih pasmina stečenim znanjima obogate proizvodnju, ali i da se mogu prijavljivati na natječaje.

Vera Novaković, rukovoditeljica Savjetodavne službe Podružnica Slavonski Brod, kaže kako će Savjetodavna služba održati i drugi ciklus predavanja koje su ekološki proizvođači obavezni odslušati i na taj način se stručno osposobiti da bi mogli koristiti potpore iz IAKS mjera Programa ruralnog razvoja.

U Programu ruralnog razvoja to su mjere 10, mjera 11 i mjera 13, objašnjava Novaković. U Oprisavcima na predavanju su bili polaznici iz Upisnika ekoloških proizvođača koji su korisnici IAKS mjera Programa ruralnog razvoja. U toj grupaciji su poljoprivrednici koji su u upisniku posljednjih 5-6 godina, ali i novi upisnici.

Na predavanju pet stručnih tema

Na predavanjima u trajanju od šest sati poljoprivrednicima su se objasnile operacije i obveze koje moraju ispuniti kako bi mogli koristiti unutar mjere ekološkog uzgoja. Polaznici edukacije imali su priliku slušati pet stručnih tema. Prva tema je gnojidba i plan gnojidbe u ekološkom uzgoju, zatim plodored u eko uzgoju, sprečavanje erozije tla, prilagodba poljoprivrede promjenjivim ekološkim uvjetima i promjenjivim klimama te održivo gospodarenje vodama.

Po završetku sva tri ciklusa predavanja, polaznici dobivaju potvrdu, koja im služi da bi mogli ostvariti potporu za mjeru 11.

Korisnici mjere 10 podmjere 9 mogu biti uzgajivači nekoliko pasmina, crna slavonska svinja, turopoljska svinja, kokoš hrvatica, zagorski puran, ovca cigaja, hrvatska šarena ovca, creska, paška ovca, lipicanac, hrvatski hladnokrvnjak, istarsko govedo i slavonsko-srijemski podolac, ističe Novaković.


Tagovi

IAKS Mjera 11 Mjera 10 Ekološka proizvodnja Predavanja Savjetodavna služba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!