Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinistra
  • 07.04.2022. 16:30
  • Istarska, Poreč

Pred ocjenjivačima Vinistre 565 uzoraka vina i rakija, od toga 273 malvazije

Uz rekordan broj uzoraka, Poreč je ugostio i najveći broj ocjenjivača do sada. Vinistra se, naglašavaju organizatori, vraća u stari, svibanjski termin održavanja.

Foto: Neven Jurjak
  • 179
  • 62
  • 0

Čak 273 malvazije iz deset zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije stigle su u Poreč na tradicionalno međunarodno ocjenjivanje u sklopu Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme. 

Uz malvazije, pristiglo je još 257 uzoraka vina raznih sorti i 35 uzoraka rakija. Dakle, sveukupno 565 uzoraka našlo se pred komisijom.

"Stoga je ove godine u Poreč došao i najveći broj ocjenjivača do sada, njih 70 iz 15 zemalja", napominjuju organizatori već 28. izdanja ove vinarske manifestacije. 

Među njima su, kažu, i poznata svjetska imena poput Annemarie Foidl, predsjednice austrijskog sommelier kluba, Thomasa Costenoblea, enologa i direktora ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles, Izabele Kaminske, poljske blogerice i youtuberice s WSET diplomom, Igora Sotrica, britanskog sommeliera i ocjenjivača na Decanteru, Đurđice Katić, sommelierke iz Srbije, Ivana Juga, hrvatskog sommeliera i aktualnog pobjednika na hrvatskom natjecanju sommeliera...

"Već nekoliko godina dolazim u Istru i Poreč i primjećujem da su iz godine u godinu vina sve bolja. Upravo smo završili s ocjenjivanjem malvazija 2020. i 2021. i mogu potvrditi da su među njima i neka velika vina“, naglasila je Britanka Caroline Gilby, višegodišnja predsjednica ocjenjivačke komisije Vinistre.

Novitete, napominjući da se godinama podiže i ljestvica kvalitete ocjenjivanja, otkrio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

"Za zlatnu medalju potrebno je imati 90 i više bodova. Uveli smo i platinum medalju za sve one iznad 95 bodova, a imamo i kategoriju Best in Show koja će pripasti najbolje ocijenjenoj malvaziji na svijetu“, istaknuo je. 

Šampione će, zaključio je, tradicionalno otkriti uoči manifestacije, koja se vraća u porečku dvoranu Žatika u starom terminu, od 6. do 8. svibnja. 


Tagovi

Vinistra Malvazija Vino i rakija Uzorci Ocjenjivanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).