Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni okusi
  • 05.10.2018. 16:30

Pravosudni policajac naložio vatru na glavnom trgu Torres Novasa, ispekao prisnac i oduševio Portugalce

Ostavio sam im i peku i lopar. Naučili smo ih i kako, osim prisnaca, pod pekom ispeći hruh, meso i ostale deliicije, otkriva Ivica Mitrović. On je u Portugalu boravio u ulozi predsjednika Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada, koji je, u sklopu transnacionalnog projekta LAG-a Bura, nastupio na međunarodnom sajmu "Feira de Frutos Secos“.

Foto: LAG Bura
  • 2.889
  • 295
  • 1

Pravosudni policajac iz Zadra Ivica Mitrović oduševio je Portugalce. Na glavnom trgu grada  Torres Novas, na pola puta između Lisabona i svetišta Fatima, on je najprije od pijeska i cigle sagradio ognjište, potom zapalio vatru od drva portugalskog hrasta plutnjaka i pod pekom ispekao prisnac - tradicionalni kolač dalmatinske Bukovice. “Bilo je nazaboravno”, kaže Ivica. Portugalci su se natiskali oko ognjišta, pratili kako Ivica spravlja prisnac, a potom u redu čekali na svoj komadić njima dotad nepoznate delicije. U Portugalu, inače, ne poznaju peku pa ni lopar na kojemu je posluživao prisnac. ”Ostavio sam im i peku i lopar. Naučili smo ih i kako, osim prisnaca, pod pekom ispeći hruh,  meso i ostale deliicije”, otkriva Ivica Mitrović.

On je u Portugalu boravio u ulozi predsjednika Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada, koji se bavi očuvanjem tradicije, običaja, valorizacijom  kulture i gastronomije bukovačkog kraja. “Nastupili smo u kategoriji ruralni ambsador”, kaže Mitrović, a sve se odvijalo u organizaciji LAG-a Bura iz Jasenica koji je poznat i po tome što je prvi u Hrvatskoj stupio u provedbu podmjere međunarodne suradnje 19.3.2. PRR-a RH 2014-2020 s projektom Ruralni okusi.

Transnacionalni projekt LAG-a “Bura”

Ruralni okusi je transnacionalni projekt između LAG-a Bura i partnera iz Finske, Cipra, Estonije, Portugala i Španjolske. "Projekt ima za cilj promicanje i umrežavanje lokalnih proizvođača, razmjenu znanja i širenje tržišnih potencijala", kaže Leonardo Rončević, predsjednik LAG-a.  Otvorenje provedbe projekta održavalo se od  27. rujna do 1. listopada  u spomenutom portugalskom gradiću Torres Novas.  Osim Ivice Mitrovića, naše područje predstavljali su u Portugalu i drugi proizvođači autohtonih delicija.  U kategoriji lokalnog proizvođača predstavio se OPG “Klečina“. Vlasnica Zvijezdana Klečina  prezentirala je proizvode od mariniranih šampinjona u maslinovom ulju, octu i začinima. OPG Klečina, uz šampinjone,  proizvodi i bukovače te marinirane proizvode od bukovača.

Prisnac - tradicionalni kolač dalmatinske Bukovice

U kategoriji ruralni turizam Nacionalni Park "Paklenica“ predstavila je ravnateljica Natalija Andačić. Pozornost su  privukli  projekti nacionalnog parka, raznolikost i ljepota velebitskog kraja, te atraktivni oblici aktivnog turizma potkrijepljena iskustvima koji pozivaju na posjet Nacionalnom parku.

Tim LAG-a, predsjednik Leonardo Rončević, voditelj Vladimir Dedić i voditeljca programa Ana Škara, izložili su zainteresiranim Portugalcima paletu proizvoda i turističkih destinacija podvelebitskog kraja. “Veliku pozornost izazvali su prepoznatljivi suhomesnati proizvodi, aromatična ulja, pjenušac od meda i medovina, maslinovo ulje, sirevi i vino.  Ispostavilo se da su proizvodi našeg sela itekako konkurentni i zanimljivi europskom tržištu. Osim maslinovog ulja koje je u Portugalu jeftinije od našeg, svi ostali naši proizvodi su jeftiniji i to od jednog do dva eura, kaže Rončević.

Sudjelovanje na sajmu "Feira de Frutos Secos“

LAG je s projektnim partnerima sudjelovao i na sajmu "Feira de Frutos Secos“, te seminaru na temu Ruralni proizvodi i lokalni turizam. Mogućnost međunarodne promidžbe turističkih potencijala ostvarile su i dvije turističke zajednice.

“Imali smo prilike upoznati atraktivne proizvode naših projektnih partnera. Cipar se predstavio sa slasticama i slatkim vinom; Estonija s umacima, Portugal sa suhim voćem, Chorizo salamom, džemom od rajčica, Španjolska s inovativnim načinom plasmana voća kao brze hrane iz automata. Posebnu pozornost izazvala je i Finska s inspirativnim proizvodima od vune i "adventure“ parkom Seikkailupuisto Huikee, dodaje Rončević.  

Upoznali su, kaže, i primjere dobre prakse LAG-u Bura jako sličnog područja LAG-a ADIRN, poput "We Plant“ farme koja se bavi organskom proizvodnjom bobičastog voća te finalnih proizvoda (džemovi, začini, čajevi).

Nastup u Estoniji i cilj projekta Ruralni okusi

Dodajmo ovome da će u svibnju 2019. LAG „Bura“ ugostiti projektne partnere i organizirati agro-sajam, a u kolovozu naši predstavnici u tri kategorije će imati prilike predstaviti svoje proizvode u Estoniji u sklopu "Hiiumaa Cafe Days“ sajma.

“Cilj projekta Ruralni Okusi je poticanje na sustav kvalitete, međunarodna promocija svih aktivnosti na području LAG-a, stvaranje prepoznatljivih proizvoda koji će se ravnopravno natjecati na međunarodnom tržištu. Na ovaj se način otvara put ka međunarodnom tržištu kao i mogućnost suradnje zainteresiranih dionika ovoga projekta”, ističe voditeljica projekta Ana Škara.

Imamo se čime ponositi

Krajnji cilj ovoga projekta je umrežiti što više lokalnih proizvođača iz svih partnerskih zemalja, predstaviti  turističke potencijale, istaknuti kulturne i tradicijske vrednote. Posebna će se pozornost usmjeriti na širenje poslovne suradnje  na budućim zajedničkim projektima koji bi objedinili suradnju "malih“ dionika. Partneri na projektu su Paphos District Development Agency “Aphrodite”, Development Agency of Lemesos LTD iz Cipra, LAG Karhuseutu iz Finske, Comarca de La Cara iz Španjolske, LAG Hiiumaa iz Estonije i LAG ADIRN iz Portugala, ističu predstavnici sve aktivnijeg LAG-a Bura koji "pokriva" područje grada Obrovca te općina Jasenice, Starigrad, Vrsi, Ražanac, Posedarje, Novigrad, Zemunik i Poličnik.


Fotoprilog


Tagovi

Ivica Mitrović Lag Bura Portugal Ruralni okusi


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]