Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povenjak
  • 29.02.2020. 09:00
  • Zadarska, Zadar

Povenjak potvrdio: Mialići poslužuju najbolje maslinovo ulje

Nisam znao sve dok me nisu pozvali u Omiš na svečanost proglašenja najboljih, kaže Leo Mialić, vlasnik Pjata. Zašto je prisiljen osobno tražiti ekstra djevičanska maslinova ulja?!

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 937
  • 114
  • 0

Od svih maslinarskih manifestacija jedino se na Omiškom Povenjaku proglašavaju prvaci među ugostiteljskim objektima koji poslužuju najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ove godine laskava titula pripala je zadarskom Bistrou Pjat.

"Cilj je promidžba domaćih, ekstradjevičanskih ulja u našim restoranima", kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara “Paićuše” iz Piska kod Trogira koja je i glavni organizator spomenutog Povenjaka.

Predložio ga dr. Ivica Vlatković

Na pitanje kako znaju tko poslužuje najbolje ulje, Fistonić je odgovorio: "Postupak je jednostavan. Netko od članova udruge, a u ovom slučaju je to bio dr. Ivica  Vlatković, predloži restoran koji ima domaće maslinovo ulje.  Potom ocjenjivačka komisija nenajavljeno posjeti restoran, kušaju i ocijene ulje", pojašnjava Fistonić.

Jedan Povenjak, dva prvaka: Bore Pedić ustupio prijelazni pehar OPG-u Popović

Tako ni vlasnik zadarskog bistroa Pjat nije znao da je njegovo ulje u konkurenciji sve dok od organizatora nije pozva na svečanost proglašenja najboljih ulja iz restorana. Proglašenje je upriličeno u hotelu Brzet, kod Omiša, gdje su uručena i priznanja najboljim uljarima, te proizvođačima konzerviranih maslina na domaći način.

Domaća jela začinjena domaćim uljima

"Stvarno nisam znao", kaže Leo Mialić, vlasnik Pjata, ne krijući zadovoljstvo što je dobitnik i ovog priznanja. On i supruga Anita poduzimaju sve da nikom ništa ne fali. Spremaju domaća dalmatinska jela spravljena od mesa iz domaćih mesnica, svježeg povrća sa pijace i friške ribe sa peškarije.

Prvaci, Anita i Leo Mialić (Foto: Ivan Sikirić)

"Noćas ulovljeno, jutros ubrano za marendu i objed", formula je koja im je dovela stalne gosti, a iz dana u dan pristižu i novi. Sva ta jela zalijevaju se kvaliternim vinima i začinjavaju najboljim uljima.
"Uz ulja pojedinih OPG-a, najviše koristimo ektradjevičansko ulje Agrolagune", kaže Leo.

Volio bi, dodaje, da ima više ulja iz zadarskog kraja.

Po pakovine u uljaru Nadin

"Nećete virovati, ali u otkad vodim Pjat nitko od domaćih maslinara mi se nije javio i pitao bi li uzeo njihovo ulje", kaže Leo koji sam kreće u akciju. Već je dogovorio posjet uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, gdje će odabrati ulja i u primjerenim pakovinama nuditi ih gostima. Jer, nema ništa boljeg od dobrog i ništa lošijeg od lošeg ulja, poručuje Leo Mialić, ovogodišnji laureat Povenjaka 2020.,  za najkvalitetenije ulje posluženo tijekom 2019. godine u dalmatinskim ugostiteljskim objektima.

Dodajmo još da su organizatori ovu akciju pokrenuli s ciljem poboljšanja turističkih usluga što je prepoznalo i Ministarstvo turizma RH, prihvatišvi se pokroviteljstva manifestacije Povenjak.


Tagovi

Povenjak 2020 Leo i Anita Mialić Bistro Pjat Najbolje maslinovo ulje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]