Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moj komadić zemlje
  • 01.04.2015. 12:15

Podrška ruralnom razvoju i tradicijskoj raznolikosti!

Ovim seminarom zaključen je uspješno odrađeni projekt Najdraža mjesta – Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj koji je započeo u svibnju 2013. Cilj seminara bio je predstaviti rezultate dobivene kroz projekt, raspraviti značaj poljoprivrede u zaštiti bioraznolikosti te razmotriti ulogu budućih financiranja u području ruralnog razvoja.

  • 280
  • 46
  • 0

U utorak, 24. ožujka 2015., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je stručni seminar Moj komadić zemlje - Rezultati projekta, izazovi ruralnog razvoja i moguća rješenja, koji je okupio pedesetak uzvanika vezanih većinom uz sektor zaštite prirode i poljoprivrede.

Ovim seminarom zaključen je uspješno odrađeni projekt Najdraža mjesta - Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj koji je započeo u svibnju 2013. Cilj seminara bio je predstaviti rezultate dobivene kroz projekt, raspraviti značaj poljoprivrede u zaštiti bioraznolikosti te razmotriti ulogu budućih financiranja u području ruralnog razvoja.

Podrška ruralnom razvoju

Svoja predavanja održali su: Iris Beneš (Brodsko-ekološko društvo), Roman Ozimec (ADIPA - Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske), Goran Gugić (ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje), Gordan Lukač (stručni voditelj Nacionalnog parka Paklenica), Miljenko Ernoić (Udruga hrvatskih tržnica), Sonja Karoglan Todorović (Ecologica), Tatjana Ordanić (poljoprivrednica iz projekta), Marija Martinko (suradnica na projektu) i Wolfgang Suske (voditelj projekta).

Očuvanje bioraznolikosti

Raspravljalo se o temama agrobioraznolikosti, očuvanju bioraznolikosti putem tradicijske poljoprivrede, iskustvima suradnje Parkova sa poljoprivrednicima i važnosti jačeg poticanja tradicijske poljoprivrede unutar zaštićenih područja, sustavu potpornih institucija u razvoju tradicijske poljoprivrede u okviru OPG-a i najčešćim preprekama u praksi, mogućnostima financiranja putem Programa ruralnog razvoja 2014 - 2020 i o primjerima ostvarene podrške lokalnih tržišta i tradicijske poljoprivrede u Državama članicama EU.

Izložba - Moj komadić zemlje

Nakon seminara uslijedilo je svečano otvorenje izložbe Moj komadić zemlje - Kad je priroda suradnik - priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Da podsjetimo, ova putujuća izložba fotografija izrađena u sklopu navedenog projekta s ciljem isticanja značaja malih poljoprivrednika u očuvanju tradicije i prirode, i u poslijednjih godinu dana posjetila je 14 gradova diljem Hrvatske. Sastoji se od niza fotografskih i tekstualnih portreta 14 poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih područja (Natura 2000 područja), a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ju možete razgledati do 14. travnja 2015.


Fotoprilog


Tagovi

Moj komadić zemlje Iris Beneš Goran Gugić Gordan Lukač Marija Martinkjo Wolfgang Suske Tatjana Ordanić Miljenko Ernoić Bioraznolikost Tradicijska poljoprivreda Natura 2000


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo