Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 19.02.2020. 09:00
  • Varaždinska, Varaždin

Pobrali nagrade u Austriji, bučino ulje Vladimira Kurteka šampion Alpe-Adria

Moram priznati da me je pobjeda iznenadila. Veliko nam je to priznanje za sav rad i trud koji ulažemo u proizvodnju i preradu bučinih koštica, kaže šampion Vladimir Kurtek.

Foto: Igor Čolaković
  • 543
  • 29
  • 0

Proizvođači Varaždinskog bučinog ulja bili su uvjerljivo najbolji u međunarodnoj konkurenciji na prvom inozemnom nastupu u Austriji. Ulje Vladimira Kurteka iz Šemovca proglašeno je pobjednikom 3. alpsko-jadranskog ocjenjivanja ulja (3. Alpe-Adria-Öl prämierung) u kategoriji bučinih ulja, koje je održano u St. Andräu u Koruškoj.

U Varaždinsku županiju je tako stiglo čak šest zlatnih medalja i dvije srebrne. Uz šampiona Vladimira Kurteka, zlatom su se okitili Andreja Petrović iz Varaždina, Darko Šipek iz Petrijanca, Stjepan Kolenko iz Vidovca, Jeronim Štorga iz Novoga Marofa i Uljara Agroprom Patrčević iz Petrijanca, dok su srebrne medalje dodijeljene Damiru Crlenom i Branku Vidačeku.  

"Moram priznati da me je pobjeda iznenadila. Veliko nam je to priznanje za sav rad i trud koji ulažemo u proizvodnju i preradu bučinih koštica. Buču uzgajamo na osam hektara. Za uljem je potražnja sve veća, stižu nam narudžbe s Jadrana, a naše Varaždinsko bučino ulje sve se više traži i u inozemstvu", naglasio je V. Kurtek, koji se na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu proizvodnjom bučinog ulja bavi već gotovo 20 godina, kada je počeo proizvoditi bučine koštice koje je tada prodavao baš u Austriji.

Šampion Vladimir Kurtek 

Na uspjeh u Austriji ponosni su i u udruzi Varaždinsko bučino ulje, koja okuplja 35 proizvođača. "Nagrade koje su naši proizvođači osvojili u Austriji novi je poticaj da i dalje nastavimo mukotrpno raditi, učiti i proizvoditi bučina ulja najviše, premium kvalitete",  rekao je Matija Patrčević, predsjednik Udruge, u čijoj je uljari - Agroprom Patrčević, prerađeno šampionsko i još tri zlatna Varaždinska bučina ulja.

"Ovo je ogroman uspjeh. Pred ocjenjivačkim sudom bilo je 11 bučinih ulja iz naše županije, dobili smo šest zlata i dva srebra, a imamo i šampiona među bučinim uljima koja su bila najzastupljenija. Domaćini su isticali da koruška ulja prestižu štajerska, a mi možemo dodati da ni štajerska ni koruška nisu ni blizu Varaždinskog bučinog ulja, što nije naš dojam, nego je to potvrdio ocjenjivački sud", rekao je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, koji je na Izložbi bio i u svojstvu predsjednika Saveza Alpe – Adria.

Varaždinsko bučino ulje je prvo takvo ulje zaštićeno na razini Republike Hrvatske, a pokrenut je i postupak njegove zaštite na razini Europske unije.

"S ponosom možemo reći da je vrhunska kvaliteta potvrđena upravo u Austriji, koja je najpoznatija po proizvodnji bučinih ulja. Imamo fantastičan proizvod u gastronomskom i zdravstvenom pogledu, koji postaje sve prepoznatljiviji. Očekujemo da će to biti potvrđeno i na sajmovima u Parizu i Bruxellesu. Sva ta priznanja će puno značiti za tržišni ugled naših premium bučinih ulja", naglasio je župan. 


Fotoprilog


Tagovi

Varaždinsko bučino ulje Šampion Vladimir Kurtek Austrija


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.