Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 19.09.2014. 18:25

Pioneer hibridi nastavljaju tradiciju kvalitete!

500 kg veći prinos po hektaru čisti je novac. Zato vam Pionner predstavlja najrodnije i najbolje svjetske hibride - Pioneer hibride kukuruza!

  • 829
  • 118
  • 0

Ako ste jučer, prolazeći kroz Sarvaš naišli na polje koje je vrvilo ljudima, bio je to Centralni Pioneer dan polja kukuruza. Ako ste pak prisustvovali samom događaju, mogli ste iz prve ruke vidjeti kako je Pioneer oduševio prisutne svojim novim hibridima kukuruza!

Događaj se odvio na pokusnim parcelama tvrtke Novi Agrar d.o.o., članice grupe Žito, a pokus je proveden u suradnji sa tvrkom Petrokemija d.d., koja je bila odgovorna za gnojidbu pokusa.

Preko četiri stotine zainteresiranih!

Nakon laganog okupljanja sudionika na taj sunačni četvrtak, krenuo je službeni dio, koji je poveo gospodin Damir Jelošek iz tvrtke Pioneer. Činjenica da je događaj posjetilo čak više od četiri stotine sudionika, redom proizvođača i distributera, od kojih su neki došli čak iz Slovenije, Vojvodine te BiH, govori o velikom interesu za ono što je Pioneer imao za pokazati.

Uvodni pozdravi sudionicima!

"Veliko nam je zadovoljstvo pozdraviti i goste iz daljih krajeva. Mi u tvrtci Pioneer učimo jedni od drugih i pokušavamo dati najbolje odgovore i informacije selekcionera, genetičara, o najnovijim hibridima na ovim prostorima", govori Jelošek.

Gospodin Boris Stjepanović iz tvrtke Novi Agrar, kao domaćin Centralnog Pioneer dana polja kukuruza, predstavio je tvrtku i izrazio zadovoljstvo suradnje sa tvrkom Pioneer. "Suradnja sa tvrtkom Pioneer d.o.o. uvijek je bila na visokom nivou te se nadamo da će se i u ovim vremenima teških odluka tako i nastaviti", govori Stjepanović.

"Zaista mislim da je došlo vrijeme kada bi, svi oni koji se ozbiljno bave poljoprivredom, gledaju da taj novac koji ulažu u proizvodnju, ulože na najbolji mogući način, a bez sortnih i gnojidbenih pokusa, bez pokusa gustoće sjetve, to se ne može jer stalno dolaze novi sortimenti", govori direktor tvrtke Pioneer, gospodin Marko Jukić o vrijednosti njihovog projekta.

Predstavnica tvrtke Petrokemija Gordana Jugović, "Mi smo ponosni partner u Pioneer projektu pokaznih farmi i danas ćemo vam nastojati pokazati dobrobiti ispravne agrotehnike na temelju analize tla, sve u cilju postizanja što boljeg rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji jer svima nam je cilj da ono u što ulažemo bude što bolje, radi dobrog ekonomskog rezultata".

Bogat Pioneer asortiman!

Na pokusnom polju od 5 hektara prikazano je ukupno 23 Pioneer hibrida, od kojih su neki već dostupni u prodaji, a neki tek dolaze u narednih godinu dana.

Popis Pioneer pokusnih hibrida:

PR37Y12
PR36V52
P0326
P1114
P9514
P0023
P0105
P9549
P9903
P0725
P9606
P9721
P0865
P9915
P37N01
PR36V74
P0837

* hibridi u bold fontu su Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridi

Optimum® AQUAmax®

Godine 2013. jedinstveni Pioneer hibridi Optimum® AQUAmax® prvi put su testirani na poljima naših farmera. Uvođenje je bilo vrlo uspješno, prinos tih hibrida u tako sušnoj godini, kakva je bila vegetacijska sezona 2013., bio je izniman. S obzirom na to da je uzgoj hibrida tolerantnih na sušu najvažniji razvojni projekt tvrtke DuPont Pioneer, uvođenje novih Optimum® AQUAmax® hibrida nastavit će se sa još više novih proizvoda u narednim godinama.

Zašto Pioneer hibridi?

Izbor pravog hibrida iz više razloga postaje iznimno važan, a greške se u današnjem vremenu skupo plaćaju.

Prednosti sjetve ranijih hibrida kukuruza:

  • ranije se poberu te nakon njih ostane dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu tla i sjetvu ozime kulture u optimalnom roku (ječam, pšenica)
  • ozimi ječam ili pšenica posijani u optimalnom roku dat će iduće godine bolji prinos nego oni sijani kasno po blatu i zbijenom tlu
  • ranija priprema tla za ozimu kulturu odvija se po suhom vremenu te se tako tlo ne sabija i ne kvari mu se struktura
  • raniji hibridi ranije cvatu te se na taj način u većini godina bolje odupiru suši u ljetnom razdoblju
Hibrid kukuruza
  • raniji hibridi beru se s manjim sadržajem vlage zrna u berbi te su manji troškovi sušenja zrna
  • ako se bere klip, ranije pobrani suhi klip se bolje i lakše čuva od kvarenja
  • što je zrno suše, manja je mogućnost razvoja gljiva i mikotoksina koji su štetni u ishrani stoke

U našim klimatskim uvjetima dužina vegetacije kukuruza kreće se od oko 80 dana kod najranijih pa do preko 150 dana kod najkasnijih hibrida kukuruza. Zahvaljujući tome, najraniji hibridi kukuruza u Hrvatskoj se mogu sijati sve do 10. lipnja, teoretski i kasnije, ali zbog činjenice da je količina oborina u ljetnom razdoblju ograničena i da kasno sijani kukuruz ulazi duboko u ljetno razdoblje vrlo visokih temperatura, kasnija sjetva od ovog roka nije za preporuku, osim ako se ne vrši navodnjavanje.

Petrokemija u službi gnojidbe!

Za gnojidbu pokusnih nasada zaslužna je tvrtka Petrokemija d.d., a o samom procesu gnojidbe nešto više rekla nam je Višnja Mikoč, dipl.in.agr., iz odjela primjene.

"Mi smo ovdje prezentirali tri varijante gnojidbe gdje smo zapravo mijenjali predsjetvenu i prihranu dok je osnovna gnojidba u svim varijantama bila jednaka. Primjenjeno je visoko koncentrirano mineralno gnojivo i prihrana je obavljena kanom, u količini 250kg/ha, u dva obroka. U drugoj varijanti gnojidbe smo prije sjetve primjenili 130 kg/ha uree i u prihrani smo dodali 200kg kana, a u trećoj varijanti, koja se nešto malo razlikovala od ove dvije konvencionalne gnojidbe, dodali smo prije sjetve ureu u količini 100 kg/ha i nakon sjetve, prije nicanja, naše tekuće gnojivo UAN, u količini 150 l/ha.

Inače UAN sadrži dušik u tri oblika - amidni, amonijski i nitratni. U vegetaciji smo obavili prihranu folijarnom Fertinom R za ratarske kulture, u koncentraciji 3-5 %. Fertina R namjenjena je dopunskoj prihrani preko lista i sadrži 10 % dušika, 5 % kalija, 2 % magnezija, 0,5 % B i 3 % cinka. I nadamo se zadovoljavajućim prinosima na kraju vegetacije."

Ukoliko niste uspjeli prisustvovati Centralnom Pioneer danu polja kukuruza, u prilogu ispod članka pogledajte našu foto galeriju!


Fotoprilog


Tagovi

Pioneer Hibridi kukuruza Centralni dan polja kukuruza Sarvaš Mario Bačani Marko Jukić Igor Imrović Višnja Mikoč Petrokemija Novi Agrar Boris Stjepanović


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer