Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli stol
  • 04.11.2014. 12:30

Perspektive ekoproizvodnje u Hrvatskoj

Na Okruglom stolu koji će se održati 05. studenog 2014. godine u prostorijama HUP-a bit će riječi o važnim temama ekološke proizvodnje u Hrvatskoj

Foto: freedigitalphotos.net
  • 242
  • 17
  • 0

U sklopu cjelogodišnjeg projekta Snaga hrvatske hrane, Poslovni dnevnik u srijedu, 05. studenog 2014. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, s početkom u 09:30 sati organizira okrugli stol na temu Ekoproizvodnja. Suorgnaizator je Ministarstvo poduzetništva i obrta, a događaj će se odvijati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, dr. Ive Josipovića.
Panelisti okruglog stola su:

  • Jurica Jašinski - vlasnik tvrtke Farma Apex d.o.o.
  • Milka Kosanović - direktorica odnosa s članstvom HUP-a
  • Darija Musulin - voditeljica Odjela za ekološku i integriranu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede
  • Mario Sever - vlasnik OPG-a Eko Sever i predsjednik udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske
  • Jadranka Boban - direktorica tvrtke Biovega
  • Božica Žeželj - vlasnica eko imanja

Panelisti će raspravljati o važnim temama ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, a svakako će se pokušati dati odgovori na pitanja je li budućnost hrvatskih agrara u ekološkoj poljoprivredi te što čini kočnicu razvoja ove grane poljoprivrede, prestrog regulatorni okvir ili manjak interesa proizvođača. Otvorit će se i tema nedovoljne povezanosti proizvoda i malih preradbenih kapaciteta te načina na koji proizvođači mogu doći do polica trgivačkih lanaca. Promocija ekoloških proizvoda kroz turizam te korištenje fondova EU također su teme o kojima će se raspravljati na ovom Okruglom stolu.

Hrvatska ima ogroman potencijal kada je u pitanu ekološka proizvodnja i to ne samo zbog iznimnih zemljopisno-klimatskih prednosti već i zbog očuvanog i industrijski nezagađenog okoliša ali i činjenice da su velike površine godinama neobrađivane i zapuštene. S druge strane u Europi i svijetu postoje velike potrebe za ekološki proizvedenom hranom.

Prema navodima Poslovnog dnevnika, neslužbeno se procjenjuje da svjetsko tržište godišnje konzumira hrane označene ekološkim cerifikatom u vrijednosti oko 60 milijardi eura, od čega gotovo polovina otpada na europske kozumente. Zanimjivo je i da se vrijednost hrvatskog tržišta eko hrane procjenjuje na nešto više od 100 milijuna eura od čega najveći dio ipak otpada na uvozni asortiman. Hrvati iz lokalne proizvodnje najviše mogu nabaviti povrće i voće, dok manje meso i mliječne proizvode te med, a eko proizvodi s više dodane vrijednosti ipak dolaze iz inozemstva.

Iz svega navedenog jasno je da postoji potreba za aktualizacijom ovakvih tema, a okrugli stolovi poput ovog i slični skupovi važan su korak naprijed.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Dnaga hrvatske hrane Ekoporoizvodnja Ivo Josipović Jurica Jašinski Milka Kosanovć Darija Musulin Mario Sever Jadranka Boban Božica Žeželj Hrvatski agrar Preradbeni kapaciteti Okrugli stol

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić