Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalmatina
  • 07.11.2022. 14:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Pčelari od iduće godine mogu računati na 3,8 milijuna eura za svoje aktivnosti

U Splitu je održan 12. Međunarodni pčelarski sajam Dalmatina u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije.

Foto: Antun Karlović
  • 743
  • 73
  • 0

Od 1. siječnja pčelari će, umjesto dosadašnjih oko 2 milijuna eura, na godišnjoj razini moći računati na 3,8 milijuna eura za svoje aktivnosti, rekao je ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać na 12. Pčelarskog sajmu Dalmatina održanom u Splitu, 5. i 6. studenog. 

Kako je istaknuo, sve do ove godine pčelarski sektor je bio potpomognut kroz nacionalni pčelarski program gdje je Ministarstvo poljoprivrede participiralo kroz 50 posto. Buduća pomoć i briga oko konkurentnosti hrvatskog pčelarstva ide kroz Strateški nacionalni plan Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2023. do 2027. godine, gdje je sektorska omotnica posebno formirana za ovaj sektor. 

Na Dalmatini, najvećem takvom sajmu međunarodnog karaktera u tom dijelu Hrvatske, predstavilo se preko četrdesetak izlagača,

Mirko Ljubičić iz Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije naglasio je da pčelarima žele približiti nove tehnologije, što je posebno važno s obzirom na klimatske promjene. 

‘Savez broji 20 udruga koji okupljaju trenutno 1.100 članova. Svake godine je osjetno sve veći broj izlagača i posjetitelja i zadnjih pet godina organiziramo medni doručak kako bi djeci približili doručak kao osnovni obrok, još ako je s medom, to je zdravi dnevni obrok", napomenuo je.

I sam je program počeo sad već tradicionalnim mednim doručkom. Ovoga puta kao posebni gosti bila su djeca 2. i 3. razreda iz Ukrajine koja se trenutno zbog situacije u njihovoj ratom zahvaćenoj zemlji nalaze u objektima hotelskog naselja na Duilovu.

Uz njih su na otvaranju sajma bili i mladi igrači NK Šahtar iz Donjecka te djeca iz splitskih dječjih vrtića.

"Jako je lijepo bilo danas vidjeti da su sva djeca dobila po staklenku medu, to je nacionalna staklenka koja dokazuje i podrijetlo i sljedivost tog meda. Kao i do sada, i ove godine organiziramo školski medni dan na kojem će 36 tisuća prvašića u RH dobiti svoju prvu teglicu meda i edukativnu slikovnicu prilagođenu dobi", rekao je Barać. 

U ime ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, okupljene sudionike sajma pozdravio je voditelj uprave za otoke, Milivoj Bratinčević.

U svom je obraćanju Bratinčević izrazio važnost održavanja ovakvih sajmova i druženja na kojima se sagledavaju sve potrebe za uspješno bavljenje pčelarstvom, za što je potrebno dosta sredstava, a upravo preko ovog ministarstva pčelari dobrim programima mogu doći do značajnih sredstava.

Uz brojne izlagače i stručne predavače svečanom programu otvaranja sajma nazočili su brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave među kojima i gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, načelnik Ciste Velike Božo Čubić, zamjenik pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu SDŽ Josip Matas i drugi.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Dalmatina Sajam Pčela Pčelarstvo Zdravko Barać Mirko Ljubičić Milivoj Bratinčević


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P