Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam i izložba zagorskih vina
  • 02.06.2016. 18:00

Ovogodišnji šampion je Bodrenov Triptih

Na ovogodišnjem Sajmu bilo je najviše vina do sada, njih 164, ali i njihova kvaliteta bila je na visokoj razini!

  • 918
  • 111
  • 0

Triptih, vino ledene berbe 2011. godine proizvođača Borisa Drenškog odnosno vinarije Bodren, šampion je "49. Sajma i izložbe zagorskih vina" Bedekovčina 2016.

To je vino kod ocjenjivanja osvojilo 93 boda odnosno veliko zlato, kao i rajnski rizling, predikatno bijelo vino izborne berbe prosušenih bobica istog proizvođača. Velikim zlatom ocijenjena je i graševina, bijelo predikatno vino kasne berbe vino OPG-a Petrišić Filipa. Triptih je vino koje je spoj tri sorte: rizvanca koji je zastupljen sa 60%, a s po 20 bijeli pinot i sauvignon. Zasađen je na jednoj plohi i godišnja proizvodnja mu je između 400 i 500 boca.

Vlasnik 22 Decanter Word Vine Awards nagrada

Bodren nije iznenadio s obzirom na činjenicu da se može pohvaliti s čak 22 Decanter Word Vine Awards nagrada u Londonu, od kojih je šest zlatnih, a njegovo je vino uvršteno i u top 10 svjetskih slatkih vina. Bodren se u na ovom Sajmu ove godine pojavio treći put i sva tri puta njegovo je vino dobilo titulu šampiona. Prvi puta to je bilo 2005. godine nakon čega je upravo sa svojim vinima iz Bedekovčine krenuo u svijet.

Srebra hobistima dodijelili su saborska zastupnica Marija Puh i dožupan Anđelko Ferek Jambrek

Osim dva spomenuta vina zlatom je ocijenjen i Cuvee Sweet, berbe 2015, koje je i najbolje ocjenjeno vino u grupi bijelih vina redovite berbe s ostatkom šećera te žuti muškat izborne berbe. Bez obzira na sve europske i svjetske medalje, Boris Drenški kaže: "Uvijek postoje razmišljanja da kod kuće možda neću biti najbolji. Uvijek mogu dozvoliti da netko bude bolji i to je normalno. S druge strane, znam i svoje kolege vinare, a to se i potvrdilo prijavljivanjem velikog broja predikatnih vina, uvijek mogu reći da imam dobru konkurenciju kolege Flegara, Petrišića, Petrovečkog, Petrača". Kad je riječ o predikatnim vinima, Bodren je začetnik njihove proizvodnje ne samo u Hrvatskom zagorju već i puno šire.

Zasjali i hobisti i profesionalni vinari

Ove godine 164 uzorka vina razdijeljena su na vina hobista i ona profesionalnih proizvođača. U kategoriji hobista najbolje ocijenjeno vino je sauvignon, berba 2015, Anđelka Ferdelje. U grupi prirodnih pjenušavih vina najbolje je ocijenjena Rozalia, berba 2013, Vuglec brega, u grupi mirnih suhih vina redovite berbe graševina berbe 2015. Zvonka Severa, a u grupi crnih vina redovite berbe Cabernet sauvignon, berbe 2015. Eko vinarije Kopjar. Triptih je dobio nagradu i za najbolje ocijenjeno predikatno vino.

Ocjenjivački sud prezadovoljan

"Mislim da smo ove godine dobili i više nego što smo očekivali. Ljudi su obično skeptični pa nakon 2014., za koju definitivno možemo reći - ne ponovila se , vina iz 2015. godine pokazala su se u punom sjaju, što govori i broj zlatnih medalja, njih 88, ni jedno vino nije odbačeno i svega je jedno dobilo priznanje što znači da se kvaliteta potvrdila", kazala nam je predsjednica ocjenjivačkog suda inače profesorica Agronomskog fakulteta Ana Jeromel koja drži da se Hrvatsko zagorje može ponositi sa puno vrsta različitih vina i da je pred Hrvatskih zagorjem u enološkom smislu svjetla budućnost.

Vina su se mogla kušati

Izložena i dva vina starih sorti

Na ovom Sajmu bilo je izloženo i vino Jasminka Vuglec brega koje je također ocijenjeno zlatom, a podsjećamo, dobilo je ime po enologinji Jasminki Šaško, koja je na ovom Sajmu bila u svojstvu jednog od organizatora, Udruge "Vino Zagorje", čija je predsjednica, a bila je članica ocjenjivačkog suda te je ustvrdila da je kvaliteta pratila kvantitetu.

"Čestitam vinogradarima i vinarima što su nas počastili tako lijepim vinima. Ono što je karakterističko za Zagorje, to je da je riječ o regiji koja može imati široki spektar kategorija vina od najlaganijih široke potrošnje do izvanrednih sortnih vina, pjenušaca, crvenih vina i predikata", rekla je enologinja Jasminka Šaško.

Kako se u Hrvatskom zagorju intenzivno radi na revitalizaciji starih sorata ove godine na Sajmu pojavilo se vino Sokol istoimene sorte proizvođača Zvonka Severa koje je također ocijenjeno zlatom te starohrvatska belina Željka Boroša koje je prvi puta proizvedeno i izloženo i odmah dobilo lijepo srebro. To je laganije, nježno vrlo pitko vino dok Sokol ima malo jači mirisni potencijal.

Enologinja ponosna što vino nosi njezino ime

Nismo mogli Jasminku Šaško ne upitati kako se osjeća vjerojatno jedina žena u svijetu po kojoj je nazvano jedno vino. "To je izuzetna čast. U podrumu Vuglec brega radim od početka, punih deset godina. To što je pjenušac dobio moje ime govori isto nešto o mojem učešću i doprinosu u enologiji", rekla nam je Jasminka Šaško.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Tugomir Majdak

Zagorska vina jako napredovala

I pomoćnik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak iznenadio se kvantitetom, kvalitetom, ali i kontinuitetom Sajma i izložbe vina u Bedekovčini jer 49. godina održavanja doista je lijepi broj godina. "Posljednjih dvadesetak godina zagorska vina napreduju svojom kvalitetom i sve više zauzimaju mjesto na policama ne samo hrvatskog tržišta već i europskih", kazao je Tugomir Majdak dodavši da su zagorski vinari dobro iskoristili sve ono što su pružile mjere Ministarstva poljoprivrede, ali i regionalne i lokalne zajednice kako bi podigle razinu kvalitete, te ih pozvao da ih i dalje koriste kroz mjere EU fondova u tu svrhu.

Županu Kolaru kvantiteta i kvaliteta bila je očekivana

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar nije krio zadovoljstvo ovogodišnjim brojem i kvalitetom, no kaže kako je to bilo i očekivano. "S obzirom na to što radimo posljednje tri godine na promociji zagorskih vina, a vinari posljednjih petnaestak godina u vinogradima i podrumima, mislim da je to logičan rezultat. Ono što mi je posebno bitno je da se stvori kultura pijenja vina na području Krapinsko-zagorske županije, a još bitnije je da kroz promociju Zagorja kao destinacije uvijek nađu mjesto i naši vinari te da turisti koji dolaze u Zagorje unaprijed znaju da ih ovdje mogu dočekati najbolja svjetska i europska vina sa sjajnom kvalitetom i da požele doći kušati ta vina.

Sljedeće godine kada će ovdje biti 50. Sajam i izložba zagorskih vina to će biti festival vina o kojem će se pričati sljedećih pedeset godina", kazao je župan Kolar. Pozivnica za dolazak u Zagorje ima puno, a jedna od njih je da je Sokol bio na DNA analizi u Londonu gdje je utvrđeno da takve sorte nema nigdje u svijetu.

Humanitarni karakter priredbe

Sajam i izložbu zagorskih vina pratili su i brojni drugi sadržaji, od zanimljivog programa do predstavljanja OPG-ova. No, najvažnija je bila degustacija. Kupnjom čaše za 40 kuna moglo se kušati bilo koje vino, a sav prihod od prodaje čaša ide u humanitarne svrhe, za liječenje jedne djevojčice.


Fotoprilog


Tagovi

49. Sajam i izložba zagorskih vina Bedekovčina 2016 Bodren Tugomir Majdak Župan Željko Kolar Jasminka Šaško


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)