Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 02.11.2015. 19:25

Otvorenje Sunčane elektrane u Medincima!

Sunčana elektrana u Medincima kraj Slatine, vrijedna 6,4 milijuna kuna bit će svečano otvorena u srijedu 4. studenog u 10 sati.

  • 225
  • 11
  • 0

U srijedu, 4. studenog u 10 sati, svečano će biti otvorena Sunčana elektrana u Medincima, prigradskom naselju nedaleko od Slatine. Gradnja ovog jedinstvenog modela solarne elektrane započela je početkom srpnja ove godine u sklopu projekta Sinerot. Elektrana je vrijedna 6,4 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije.

Nakon tri mjeseca završili su radovi na izgradnji Sunčane elektrane projektirane snage 500 kW i ista je puštena u pogon. Odrađen je i Tehnički pregled građevine, izdana je Uporabna dozvola te je 15. listopada izvršena primopredaja od strane izvođača, tvrtke Work-ing d.o.o. iz Varaždina i tvrtke Kograd d.o.o. iz Pitomače, investitoru Virovitičko-podravskoj županiji.

Obnovljivi izvori energije u sinergiji s poljoprivredom

Projektom se namjerava razviti jedinstveni model spajanja korištenja obnovljivih izvora energije u sinergiji sa poljoprivrednom proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja. Osim toga, ova poljoprivredno-energetska cjelina imat će još jednu funkciju - poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju "Sinerot" proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Planirana godišnja proizvodnja je 565.000 KW.

Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

Tekst i foto: Ivan Šemper


Tagovi

Virovitičko-podravska županija Sunčana elektrana Vidra Medinci Slatina Obnovljivi izvori energije


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr