Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 24.05.2022. 16:00
  • Zadarska, Zadar

Otvorena prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi "Dalmatinka"

Potencijali na području stočarstva su veliki, kao i za sve mlade poljoprivrednike imajući u vidu da novo programsko razdoblje predviđa i povećanje financijskih sredstava za razvoj poljoprivrede, čulo se na konferenciji Dalmatinka.

Foto: Apriori World
  • 218
  • 105
  • 0

"Mediteranska poljoprivreda stoljećima inspirira i hrani ljude. Danas smo ovdje kako bismo ju zajedno promicali u doba novih tehnologija i novih mogućnosti, definirali potencijale, a isto tako razmijenili mišljenja o stvaranju njezinog boljeg brend identiteta", kazao je predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić iz agencije Apriori World na prvoj konferenciji o mediteranskoj poljoprivredi "Dalmatinka".

Otvorio ju je danas na Sveučilištu u Zadru državni tajnik Zdravko Tušek koji je imao i izlaganje na temu digitalne poljoprivrede, a u uvodnom govoru obratila se u ime domaćina i rektorica zadarskog Sveučilišta profesorica Dijana Vican, kao i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji pruža programsku potporu, profesor Ivica Kisić.

"Konferencija Dalmatinka s motom inspiriramo poljoprivredu je odličan koncept za ukazati na današnje izazove poljoprivrede i u zelenom i plavom dijelu, u značajno izmijenjenim okolišnim prilikama posebno Mediterana", kazao je član organizacijskog odbora profesor Zoran Šikić, ispred Sveučilišta u Zadru. Kako kaže, obveza akademske zajednice je podizati obrazovnu strukturu, ukazivati na nužnost transformacije poljoprivrednog sektora, uvođenje novih tehnologija i digitalizacije.

Prvu konferenciju obilježilo je izlaganje i ravnatelja Uprave za ribarstvo, Ante Mišure, kao i Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Pozornost na mladim poljoprivrednicima

Iako je područje mediteranske poljoprivrede veliko, program konferencije osvrnuo se na teme o pršutu, vinu, mandarinama, maslinarstvu te ribarstvu. Potencijali na području stočarstva su velike, kao i za sve mlade poljoprivrednike imajući u vidu da novo programsko razdoblje predviđa i povećanje financijskih sredstava za razvoj poljoprivrede.

Bliži se "Dalmatinka" u čijem je fokusu mediteranska poljoprivreda

Posebnu pozornost konferencija je dala mladim poljoprivrednicima programski kroz panel koji moderira profesorica Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu na temu "Iskustva mladih poljoprivrednika i vizija razvoja mediteranske poljoprivrede".

Konferencija je obuhvatila i temu o ribarstvu, ali gledajući u budućnost. Panel pod nazivom "Perspektive hrvatskog ribarstva 2030" kojeg moderira profesor Lav Bavčević s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, ima za cilj govoriti o perspektivama hrvatskog ribarstva.


Tagovi

Konferencija Dalatinka Sveučilište u Zadru


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo