Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvorenje
  • 20.08.2022. 10:30
  • Zagrebačka, Lijevi Dubrovčak

Otvoren je prvi posavski kukuruzni labirint "Hrvatica"

Možete ga posjetiti do sredine listopada, ali uz prethodnu najavu

Foto: waveskomunikacije
  • 353
  • 51
  • 0

Prvi posavski kukuruzni labirint "Hrvatica" veličine 60 x 60 metara, na parceli koja je zasađena kukuruzom sorte Kulak vlasnika Josipa Klaka otvoren je jučer, 19. kolovoza 2022.  u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada.

"Kako ovo ne bi bilo samo pasivno hodanje ili dječja trka po labirintu, sastavili smo pitanja iz kojih će posjetitelji moći naučiti nove stvari o prošlosti Posavine", istaknula je Rosana Škrgulja, ravnateljica Muzeja Grada Ivanić-Grada.

Unutar labirinta postavljeno je devet tabli s pitanjima poput "Po čemu je Dubrovčak dobio ime? ili Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?". Da bi doznali je li vaš odgovor na pitanje točan, morate pronaći sljedeću tablu na kojoj se isti nalazi.  

Hibrid Poljoprivrednog instituta Osijek

"Drago nam je što smo krenuli u realizaciju ovog projekta i što je kukuruz kroz koji se traži izlaz naš hibrid. U svoje 144 godine postojanja, Institut je iznjedrio 174 hibrida kukuruza, a upravo je Kulak najtraženiji i najprodavaniji", kazala je Gordana Demirović iz Poljoprivrednog instituta Osijek.

"Iako smo najzapadniji grad Moslavine, polovicom smo u Posavini te smo na ovaj način željeli promovirati još jedan neotkriveni segment našeg kraja", naglasio je prilokom otvorenja gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Motiv je preuzet s narodne nošnje "Hrvatica"

Kako je rekao, ovo je početak i uvod u njihovu najveću turističku manifestaciju Bučijadu i početak priče o Posavini koju će razvijati u budućnosti. 

Inicijativa je krenula prije dva mjeseca u cilju revitalizacije kraja i dovođenja posjetitelja u Posavinu. "Željeli smo, osim kulture i baštine, istaknuti i prirodne resurse i bogatu poljoprivredu Posavine", istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović rekavši da su za labirint zahvalne instalacije i atrakcije jer traju duže od manifestacija, tiču se određene sezone, te uče mlade i djecu o važnosti poljoprivrede, zdrave prehrane i kretanja. Također, najavila je kako će sljedeće godine broj labirinta biti veći.

Posjetite labirint do sredine listopada

Inače, motiv kukuruznog labirinta preuzet je s posavske narodne nošnje "Hrvatica", karakteristične za taj dio Posavine i time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica Udruge Prijatelji baštine.

Labirint se nalazi na parceli Josipa Klake

Ova atraktivna turistička instalacija od prirodnog materijala će trajati do sredine listopada.

Labirint će se moći posjetiti tijekom tjedna uz najavu (kontakt: Marko Klak 091/9340-406), a subotama i nedjeljama od 10 do 18 sati. Preporučena je uplata donacije od 10 kn po osobi koja će se iskoristiti za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju u labirintu.

Kukuruzni labirint bit će otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 18. Bučijade (1. i 2.10.) i  kada će zasigurno velik dio posjetitelja rado posjetiti i kukuruzni labirint na Dubrovčaku Lijevom jer će biti posebno ukrašen bučama. 


Fotoprilog


Tagovi

Kukuruzni labirint Hrvatica Otvorenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]