Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floraart
  • 19.05.2022. 17:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

Otvoren 56. Floraart, na Bundeku zasađeno 100.000 sadnica cvijeća

Cvjetne instalacije, natjecanja florista, edukativni i zabavni programi, ekskluzivni gosti iz Koreje, koji će pokazati umjetnost aranžiranja cvijeća, dio su 56. Međunarodne vrtne izložbe Floraart.

Foto: Marinko Petković
  • 473
  • 76
  • 0

Otvorena je 56. Međunarodna vrtna izložba cvijeća Floraart na zagrebačkom Bundeku, koja je ove godine okupila oko 180 domaćih i inozemnih izlagača, a organizatori pripremili 100.000 sadnica. 

Izložba traje četiri dana, te je otvorena svaki dan od 9 do 21 sat, sve do nedjelje, 22. svibnja.

"Hrvatska je deficitarna u proizvodnji cvijeća, kao i lukavica i gomolja, što nije od jučer, ali mogu reći da će u sljedećem višegodišnjem financijskom razdoblju taj sektor dobiti veću i značajniju podršku. Njegova vrijednost nije samo u proizvodnji, nego i u posebnom skladu koji unosi u naše živote", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pomoć proizvođačima cvijeća u krizi

Prema njezinim riječima, od 15 milijuna kuna ugovorenih projekta proizvođača cvijeća, isplaćeno je 12,8 milijuna kuna. Osim toga, dodaje, proizvođači su prvi put imali priliku koristiti i Covid mjere zbog krize izazvane pandemijom te je njih 43 dobilo 2,2 milijuna kuna, kazala je ministrica.    

Kako se čulo, korejsko umijeće aranžiranja cvijeća Wagong, obilježava duboka estetika jednostavnosti, ali i grandioznosti. Posjetitelji ovogodišnjeg Floraarta imat će jedinstvenu priliku upoznati tajne tog umijeća kroz nekoliko radionica posebne gošće Kang Yong-Soon.

Posjetitelji imaju priliku upoznati tajne korejskog umijeća aranžiranja cvijeća Wagong

Ova iznimna suradnja predstavljena je na svečanom otvorenju izložbe kojoj su nazočili, između ostalih, Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, Hong Seong Wook, veleposlanik Republike Koreje i Damir Grgić, voditelj Podružnice Zrinjevac u Zagrebačkom holdingu.

Na više od 300 tisuća četvornih metara Bundeka, zasađeno je čak 100.000 sadnica. "Grad Zagreb prepoznao je gospodarsku, turističku i promotivnu vrijednost Floraarta te će i nadalje pružati svestranu podršku", naglasio je gradonačelnik Tomašević, koji je otvarajući Floraart, pozvao sve da se posjete ovo šarenilo boja i mirisa.

Voditelj Podružnice Zrinjevac Damir Grgić, istaknuo je kako će se posjetitelji uz svakodnevna predavanja, radionice, dječje predstave i igraonice, upoznati s bogatstvom biološke raznolikosti. Dodao je da je izložba skraćena na četiri dana po uzoru na slične manifestacije u Europi. Floristi će pokazati sva svoja umijeća i vještine na natjecanju, a održat će se i međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju. 

Ove godine posjetitelje očekuje iznimno bogat edukativni program i brojna zanimljiva predavanja te prezentacije na posebno uređenom dijelu izložbenog prostora.

Stalni izlagači, koji na Floraart dolaze već više od 20 godina, nisu zadovoljni, kako kažu, ovim njegovim "'skraćenim izdanjem". Ispred OPG Friščić iz Malog Bukovca kod Ludbrega, Zdenko Friščić kaže da je uvijek trajao sedam dana pa ne vidi, i to bez obrazloženja izlagačima, zašto sada traje tek četiri. On ima vrtno i balkonsko cvijeće, a već prvoga dana je uspio nešto i tržiti, iako drži da je na staroj lokaciji izložbe, Boćarski dom Zrinjevac, bilo više ljudi, jer je bliža centru grada.

Povećali cijene 10 do 20 posto

S druge strane, ispred OPG Bocko iz Kapele Podravske kod Ludbrega, Vladimir Bocko nam se požalio da su zbog drastičnog poskupljenja cijena repormaterijala, između 50 i 70 posto, morali povećati i cijenu cvijeća, između 10 i 20 posto, nakon što se ona više od dvadeset godina nije mijenjala. Primjerice, kaže, samo nafta je otišla na 14 kuna, a lani je bila devet kuna.

Osim toga, nabraja, jedna vreća zemlje od 250 litara je sada 140 kuna, a prošle je godine bila 90 kuna. Ako već nemamo nafte, ispada da nemamo ni zemlje dovoljno za uzgajanje cvijeća, čuli smo zanimljiv komentar od kupaca.

Doista se ima što vidjeti

Proizvođač se požalio da je sve to dovelo da je ovaj posao postao neisplativ. "Samo u našem kraju od njega živi između 50 i 70 obitelji, pa niti jedna od tri moje odrasle kćeri, koje već rade, a vide da se mi mučimo sa cvijećem, neće nastaviti obiteljski posao", zaključuje Bocko.


Fotoprilog


Tagovi

Floraart Međunarodna izložba Izložba cvijeća Vladimir Bocko Zdenko Friščić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P