Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje u oranju
  • 19.07.2014. 08:00

Oni najbolje znaju zaorati brazdu!

Natjecanje orača prilika je da se iz godine u godinu prati razvoj tehnologije koji od poljoprivrednika iziskuje neprestano usvajanje novih znanja i vještina

Foto: depositphotos.com
  • 208
  • 14
  • 0

Po dvanaseti put okupili su se najbolji orači Vukovarsko-srijemske županije, kako bi pokazali i dokazali tko je taj koji najbolje zna zaorati brazdu, i to ne bilo kako već po pravilima struke, odnosno Svjetske oračke organizacije. A to, iako se tako ne čini na prvi pogled, nije nimalo lak zadatak. Da su u tome poslu i ove, kao i prošle godine, najbolji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dokazali su Josip Vinković iz Bošnjaka u kategoriji plugovi premetnjaci i Luka Matajić iz Drenovaca u kategoriji plugovi ravnjaci.

Ove godine jaka konkurencija

"Drago mi je da sam po četvrti put za redom osvojio prvo mjesto na natjecanju orača Vukovarsko-srijemske županije. Samo natjecanje nije bilo teško, jer je noć prije pala kiša pa je bilo lagano orati. Iako je ove godine konkurencija bila jaka, za natjecanje se nisam posebno spremao. Međutim, ostali natjecatelji su pogriješili u odabiru, naime došli su sa velikim plugovima, s tri i četiri brazde", kaže pobjednik u kategorji plugovi premetnjaci Josip Vinković. Da je orati bilo relativno lagano, potvrdio je i Luka Matajić iz Drenovaca, pobjednik u kategoriji plugovi ravnjaci. "Konkurencija je bila doista jaka. Osam natjecatelja pokazalo je veliko znanje u oranju, tako da su nijanse odlučivale. Nisam se spremao posebno za natjecanje. Samo sam dan ranije probao malo orati, a to se na kraju se pokazalo najbolje. Na natjecanju orača sudjelujem osam godina, osvojio sam šest puta prvo mjesto, dok sam dva puta bio drugi", rekao je Matajić koji zajedno s Vinkovićem odlazi na državno natjecanje u oranju koje se ove godine održava u rujnu u Požegi.

Za titulu najboljeg orača Vukovarsko-srijemske županije u 2014. godini natjecali su se:

  • u kategoriji plugova premetnjaka: Josip Vinković (Bošnjaci), Igor Živković (Retkovci), Željko Užarević (Retkovci), Antun Golubović (Đurići), Ivan Valentić (Stari Mikanovci)
  • u kategoriji plugovi ravnjaci: Luka Matajić (Drenovci), Ivan Jovanovac (Bošnjaci), Franjo Zetović (Retkovci), Ivan Nikolozo (Županja), Đuro Lešić (Bošnjaci), Davor Zovkić (Županja), Krunoslav Filipov (Retkovci) i Robert Mesaroš (Čakovci).

Sve važnija uporaba novih tehnika obrade tla

O oranju bi se dalo dosta i pisati i govoriti. Mnogi će se složiti s tvrdnjom kako razvoj tehnologije od poljoprivrednika traži obrazovanje u ovladavanju novim tehnikama, da bi mogli iskoristiti sve prednosti traktora kao stroja i pluga kao oruđa. Od osnovne obrade tla naime sve počinje, a o oranju svakako ovisi kvaliteta pripreme za sjetvu/sadnju, čuvanje vlage, fizikalno-kemijski uvjeti, također i troškove za pripremu. Time oranje utječe i na konačni učinak - dobrim oranjem stvaraju se najbolji uvjeti za kasniju proizvodnju. Otkriće pluga izazvalo je "revoluciju", kojom su udareni temelji modernoga bilinogojstva, a oranje ne gubi ni danas na važnosti. Doduše, postoje i mišljenja određenog broja stručnjaka kako oranje više šteti nego doprinosi obradi tla, jer se njime navodno isušuje tlo i dolazi do njegove erozije te se stručnjaci zalažu za tzv. reduciranu obradu tla odnosno izravnu sjetvu bez prethodnog oranja.

Netko je i izračunao kako u poljoprivrednoj proizvodnji oko 40 posto svih troškova otpada upravo na obradu tla te bi izbjegavanje oranja navodno poboljšalo i prihode poljorivrednim proizvođačima. No, to su za sada tek izdvojena mišljenja dijela stručnjaka, a konačnu riječ treba li orati ili ne, treba prepustiti poljoprivrednoj znanosti.

Glavni pokrovitelj natjecanja najboljih orača Vukovarsko-srijesmke županije, koje je ove godine održano u Retkovcima, bio je Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, glavni sponzor tvrtka Lateran-agro iz Vinkovaca, a organizatori natjecanja Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije i Poljoprivredna savjetodavna služba.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Oranje Vukovarsko-srijemska županija Svjetska oračka organizacija Josip Vinković Luka Matajić Natjecanje u oranju Plug Premetnjaci Ravnjaci Državno natjecanje Požega Obrada tla Tehnologija obrade


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]