Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 10.09.2010.

Održano ocjenjivanje meda, kupina i kupinova vina

8. Senzoričko ocjenjivanje meda Zagrebačke županije i 6. ocjenjivanje plodova kupina i kupinova vina

  • 1.832
  • 80
  • 0

Na Zelinskoj vinskoj cesti, na gospodarstvu Vina Kos-Jurišić u Donjoj Zelini, 1. rujna održano je 8. senzoričko ocjenjivanje meda Zagrebačke županije i 6. ocjenjivanje plodova kupina i kupinova vina. Ocjenjivanje meda vodio je prof. dr. sc. Nikola Kezić, kao predsjednik komisije, uz pomoć prof. dr. sc. Dragana Bubala, dopredsjednika komisije, koji su obojica s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Deset članova ocjenjivačke komisije, predstavnici različitih institucija i proizvođači meda - članovi pčelarskih udruga, društava i saveza, ove su godine senzorički ocijenili 81 uzorak meda, od čega je ocijenjeno 26 uzoraka bagremova meda, 5 uzoraka amorfinog meda, 24 cvjetnih medova, jedan uzorak meda drače, 2 medljikovca, 4 lipina meda i 20 kestenovih medova.

Prije ocjenjivanja svake skupine meda, članovi komisije su kratko upoznati s glavnim osobinama tih medova, kako bi lakše mogli ocijeniti njihova senzorička svojstva: čistoću, bistrinu, boju, miris i okus, koristeći za svaki parametar ocjene od 1 do 5, npr. kod čistoće ocjena 5 znači da med nema vidljivih onečišćenja, a ocjena 1 znači da u medu ima dosta onečišćenja. Tako su doznali za svaku vrstu meda sljedeće:

  • Bagremov med je gust, izrazito svijetao, gotovo proziran, ugodnog mirisa i blagog okusa koji podsjeća na okus soka od bagrema. Ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Jake i obilne bagremove paše za pčele nalaze se gotovo u svim kopnenim krajevima Hrvatske, u kojima je bagrem nekad sađen ili se proširio prirodnim putem kao vrlo prilagodljiva biljka. Pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanog stresa.
  • Amorfin med je karakteristično crvenkast, blagog mirisa i okusa. Crvenkasta boja upućuje na bogatstvo mineralnih sastojaka u medu. Zbog specifičnog sastava cijenjen je u prehrani. Područje amorfe jest duž rijeka Save i Odre te između Novske i Okučana, Jasenovca i Stare Gradiške. Djeluje opuštajuće i umirujuće nakon svakog napornog dana.
  • Cvjetni med je med od nektara raznovrsnog livadnog i voćnog cvijeća, a može biti od svijetle do tamne boje. Blag je pa se više preporučuje djeci, starijim osobama i srčanim bolesnicima.
  • Dračin med (drača - Paliurus spinac hristi Mill.) je žut, bez mirisa, slatka, malo opora okusa. Brzo kristalizira u krupne kristale. Kod nas je specifičan za područje Dalmacije na kojem ta biljka i raste.
  • Lipov med je bistar, gotovo proziran, ugodnog mirisa i vrlo blagog okusa. Konzumiranje lipovog meda donosi olakšanje kod prehlada, upala dišnih i probavnih organa te nekih bubrežnih oboljenja, a ne smije se davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih žila, što isto tako vrijedi i za čaj od lipe.
  • Med medljikovac nastaje sakupljanjem soka lisnih uši i za razliku od drugih vrsti ne nastaje od peludi i nektara. Dobio je ime prema medljiki ili medenoj rosi - slatki sok, koji se javlja u povoljnim vremenskim uvjetima na crnogoričnom (jela, smreka, bor, ariš) i bjelogoričnom drveću (hrast, vrba, bukva, lipa), ali je susrećemo i na poljoprivrednim kulturama, ukrasnom bilju i raznim vrstama korova. Takav med tamne boje sadrži više minerala i glukoze pa kristalizira vrlo brzo. Medljika se javlja u intervalima od sedam godina koliko je potrebno da se namnoži dovoljno uši za veće količine meda.
  • Med kestena je taman, a tamna boja mu varira ovisno o podneblju i godini, prepoznatljivog mirisa i izrazito karakterističnog, pomalo gorkog okusa. Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav pa se preporučuje protiv bolesti probavnih organa: želuca, dvanaesterca, žuči i jetre.

Konačni rezultati ocjenjivanja i dodjela diploma bit će 11. rujna 2010. na otvaranju manifestacije1. Festival pčelarstva Zagrebačke županije“, koja će se održati u Samoboru. Domaćin ovogodišnjeg festivala je Udruga pčelara Samobora i Svete Nedelje, a svake sljedeće godine domaćin će biti druga županijska udruga. Važno je tu još istaknuti da je Zagrebačka županija u 2009. godini pomogla rad pčelara i pčelarskih udruga s više od 500.000 kuna.

Istog dana održano je i 6. ocjenjivanje plodova kupina i kupinova vina. Ukupno je ocijenjeno 8 uzoraka kupina sorti Thornfree i Hull Thornless ocjenama od 1 - 5 po zadanim parametrima: veličina ploda, oblik ploda, boja kožice, konzistencija mesa, sočnost mesa, okus, miris i užitna skladnost, a najveća ukupna ocjena je mogla biti 40 bodova.

Od 12 uzoraka kupinova vina ocjenjivanih metodom 100 pozitivnih bodova, zlatnu medalju zaslužilo je kupinovo vino OPG-a Petrović iz Zaprešića. Detaljni rezultati ovogodišnjeg ocjenjivanja plodova kupina i kupinova vina mogu se vidjeti na službenojj internetskoj stranici Zagrebačke županije http://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti.


Autor: Vlasta Rubeša-Vili / Višnja Šimunović


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Pčelarski proizvodi Med Kupine Ocjenjivanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P