Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brod
  • 28.07.2013.

Održana druga Fažanska regata

Fažanska regata privukla batane, guceve, gajete...

Foto: Danilo Memedović
  • 191
  • 8
  • 0

Na drugoj Fažanskoj regati, koja je u subotu održana u ispred ovog, nekada ribarskog, a danas turizmu okrenutog mjesta, sudjelovalo je 16 tradicijskih barki.

Za titulu najbržeg broda natjecale su se četiri batane, šest guceva (lovranski i kvarnerski), dvije gajete, jedna pasara i tri tradicionalna engleska broda imenom dinghy. Oni su, kako su nam pojasnili, nekada služili za odlazak na kopno s velikih jedrenjaka, a ovi današnji nisu izrađeni od drva, kao nekada, već od alkatena, ali u tradicionalnoj formi.

Ekipe su došle iz Fažane, Opatije, Krka, Rovinja Mošćeničke Drage i Cresa

"Regata je po prvi puta održana prošle godine kada smo imali ukupno 15 natjecatelja i odazvali su se praktički svi klubovi sjevernog Jadrana. Drago nam je da su se ove godine odazvali u još većem broju te da nismo imali plovila izvan konkurencije", rekao nam je Ivica Baradić, potpredsjednik Jedriličarskog kluba "Brioni" koji su organizatori natjecanja.

Natjecanje je započelo rado ujutro opremanjem barki. Nakon zajedničke marende i sastanka kormilara regata je startala u 14 sati. Plovilo se od fažanske luke prema sjeveru, do bove ispred Pinete, zatim do Bi Villagea te nazad do luke, sve u svemu 3,2 milje.

Najboljom barkom, ili pak onom koja je imala najbolju posadu, pokazala se u kategoriji batana ekipa "Pepo & unuci" i kormilar Josip Mohović iz Moščeničke Drage koji je stazu prošao u 2 sata, četiri minute i 18 sekundi. U kategoriji guceva prvo mjesto osvojila je ekipa "Don Čičo", odnosno Ivica Grbac sa Cresa koji je stazu prošao za sat i 28 minuta. U kategoriji kvarnerskog guca prvo je mjesto osvojio Franko Sirotinjak iz Opatije, u kategoriji gajeta Boris Hrvatin iz Rovinja, dok je s pasarom za dva sata i 21 minutu na cilj stigla "Bodulka" s Krka, s jedinom ženom na regati - Vandom Dunato. U kategoriji dinghya prvi je Livio Jelčić iz Fažane koji je stazu prošao u sat vremena i 36 minuta.

Što se pak tiče poretka u realnom vremenu ispada da je najbrža barka ipak guc i to onaj kvarnerski. Naime, apsolutni pobjednik regate je Franko Sirotnjak koji je sa svojim gucom stazu prošao za sat i 9 minuta. Drugi je Robert Mohović s vremenom od sat i 18 minuta dok je treći Ivica Grbac koji je stazu prošao s deset minuta zakašnjenja za drugoplasiranim.

Autor: B. Petrović, Foto: Danilo Memedović


Izvori

Glas Istre


Tagovi

Fažane Regata Batan Gajeta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/