Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina od davnina
  • 17.05.2021. 08:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Odgođena Vina od davnina, treća revija hrvatskih autohtonih sorti

Zadnja smotra održana je prije dvije godine, a kušala se zlatarica iz Imotskog, grk sa Korčule, plavac mali sa Pelješca, moslavac i škrlet iz Moslavine, stara zagorska belina sa Plešivice...

Foto: Marinko Petković
  • 166
  • 13
  • 0

Odgođena je treća revija vina hrvatskih autohtonih sorata Vina od davnina, koja se trebala održati 18. i 19. svibnja u Zagrebu.

Da se neće održati u planiranom terminu zbog trenutne epidemiološke situacije, potvrdila nam je i voditeljica Službe za savjetodavnu podršku korištenja mjera ruralnog razvoja Nataša Puhelek Puština, čije se ime nalazi i na pozivu na Vina od davnina. "Točan datum najavne presice i dodjele diploma još nisu definirani, a nadamo se da će to biti u lipnju", kazala nam je. 

Naime, do sada su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i suorganizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu uspješno održane dvije revije u galeriji Lauba, na kojima je sudjelovalo 70 vinara sa više od 150 vina isključivo autohtonih sorata. Ocjenjivanje je održano tijekom tri dana još sredinom travnja, a vina je ocjenjivala peteročlana komisija.

Zadnja smotra održana je prije dvije godine, a kušala se zlatarica iz Imotskog, grk sa Korčule, plavac mali sa Pelješca, moslavac i škrlet iz Moslavine, stara zagorska belina sa Plešivice...

Na reviji izlažu proizvođači vina autohtonih sorata koja su u prometu (vina u užem smislu riječi, pjenušava i specijalna) odnosno ona gdje je udio autohtone sorte više od 85 posto. Autohtone sorte su sorte vinove loze koje se 'od davnina' uzgajaju na određenom području Lijepe naše, a detaljnije su opisane u stručnom priručniku: Zelena knjiga: Hrvatske izvorne sorte vinove loze, autora prof.dr.sc. Edija Maletić i suradnika.

Vinari koji imaju pravo i žele sudjelovati na reviji akreditirani su temeljem zaprimljenih šest boca od svakog prijavljenog vina za izlaganje do 1. svibnja od strane Ministarstva poljoprivrede.  

Ocjenjuju se po međunarodno priznatoj metodi 100 bodova. Prijaviti se mogu sva proizvedena od autohtonih sorata bez obzira nalaze li se u prometu ili ne. Za svaki uzorak potrebno je dostaviti četiri boce vina, a kotizacija se ne naplaćuje.

Dakle, proglašenje najbolje ocjenjenih vina bit će na press konferenciji koja će se održati uoči manifestacije Vina od davnina čim se definira termin održavanja, a podjela diploma na samoj manifestaciji.


Tagovi

Vina od davnina Autohtone sorte Odgođeno Koronavirus


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]