Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voćarstva
  • 03.09.2013.

Obilježen tradicionalni Dan voćarstva

Hrvatska u regiji prednjači u proizvodnji kvalitetnog sadnog materijala, a Srbija pak u proizvodnji i izvozu voća

  • 408
  • 33
  • 0

Kroz dugogodišnju tradiciju, iskustvo, znanje i kvalitetu, Odjel za voćarstvo ciljano povećava i unaprijeđuje voćarsku i rasadničarsku proizvodnju po kojoj je bio i ostao prepoznatljiv u ovom dijelu Europe, potvrđeno je na tradicionalnom Danu voćarstva na Poljoprivrednom Institutu u Osijeku, koji je i ove godine pratio veliki broj voćara i znanstvenika uz goste iz Srbije i Makedonije.

Posjetitelji na Danu voćarstva

U zadnjih pet godina izvoz sadnog materijala značajno raste i to u zemlje EU, a podignut je i eksperimentalni voćnjak u Turskoj. Hrvatski proizvođači moraju biti puno konkurentniji nego do sada, jer je Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska postala dio velikog tržišta na kojem samo najkvalitetniji opstaju. Unatoč naporima struke Hrvatska je još uvijek kvalitetom daleko od europskih trendova, prosječna proizvodnja jabuke je samo 14 t/ha dok je EU prosjek i do 50 t/ha.

Održana su kvalitetna tematska predavanja i to "Nove sorte u proizvodnom programu Poljoprivrednog instituta Osijek" predstavio je Krunoslav Dugalić, dipl.ing. (Poljoprivredni institut Osijek, Odjel za voćarstvo). O "Praćenju i suzbijanju jabučnog savijača u integriranoj proizvodnji" govorila je Vesna Tomaš, dipl.ing. (Poljoprivredni institut Osijek, Odjel za voćarstvo)."Važnost pravilne aplikacije sredstava za zaštitu bilja" predstavio je Dominik Vuković, bacc.ing.agr. (Poljoprivredni institut Osijek, Odjel za voćarstvo), a o "Sortama i selekciji, te suvremenoj proizvodnja marelica" govorio je prof.dr.sc. Zoran Keserović, (Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu), a organiziran je i obilazak voćnjaka i rasadnika Poljoprivrednog instituta Osijek (Tovljač) i jednog uzornog baranjskog voćnjaka na OPG Vrban Elvina, u Švajcarnici (Baranja).

Voćnjak Poljoprivrednog instituta

Hvaleći rad Instituta i kvalitetnu suradnju njegovih znanstvenika s poljoprivrednim gospodarstvenicima, Župan Vladimir Šišljagić istakao je da je u proteklih deset godina OBŽ u razvoj voćarstva uložila šest milijuna kuna sa željom da se taj trend adekvatno mogućnostima i nastavi.

Trenutno stanje proizvodnje voća u Hrvatskoj u nezavidnoj je situaciji. Stoga su educiranje, udruživanje i modernizacija, koraci koje hrvatski voćari moraju poduzeti da postanu konkurentni i da bi opstali, zaključeno je na Danu voćarstva.


Tagovi

Dan voćarstva Vladimir Šišljagić Zoran Keserović Vesna Tomaš Krunoslav Dugalić Sadni materijal Odjel za voćarstvo


Autor

Zlatko Pavošević

Više [+]

Zlatko je ortodoksni Grafičar, dugogodišnji agro empiričar, jedan od osnivača poljoprivrednih časopisa Nova zemlja i Agroglas ... a navija za najbolji poljoprivredni portal ... ili ukratko "iz mire tri Pavoša vire" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!