Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2022
  • 04.04.2022. 08:55

NYIOOC: Rekordnih 110 hrvatskih maslinovih ulja u konkurenciji za najbolje na svijetu

U konkurenciji 1.235 ulja iz 27 zemalja svijeta, na ovoj najvećoj i najprestižnijoj maslinarskoj manifestaciji, naši očekuju uspjeh. "Nismo najveći, ali smo po kvaliteti maslinovih ulja među najboljima“, kaže dr. Ivica Vlatković.

Foto: Depositphotos/utbp, N. Jusup
  • 582
  • 156
  • 0

Prvi rezultati ocjenjivanja kvalitete maslinovih ulja na NYIOOC 2022 (New York Internacional Olive Oil Competicion), bit će objavljeni danas, ponedjeljak, 4. travnja u popodnevnim satima. 

Na ovu najveću i najprestižniju svjetsku maslinarsku manifestaciju ove godine je pristiglo 1. 235 uzoraka iz 27 zemalja svijeta. Najviše iz Italije (205), Španjolske (157), SAD (133), Grčke (133),  i Hrvatske (110). Iza nas su Turska (108), Portugal (59) i druge zemlje koje imaju neusporedivo veću proizvodnju maslinova ulja od nas.

"Nismo najveći, ali smo po kvaliteti maslinovih ulja među najboljima. U samom vrhu", kaže poznati zadarsko-novigradski maslinar dr. Ivica Vlatković. On već niz godina sa svojim ekstra djevičanskim uljima osvaja najveće nagrade. Ove godine na NYIOOC je poslao dva ulja: monosortno Coratina i blend odnosno mix Coratine i Leccina.

Vlatković, koji je i predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, podsjeća da su hrvatski maslinari lani na natjecanju u New Yorku osvojili ukupno 87 odličja od kojih 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja. Po kvaliteti maslinovih ulja plasirali se na 4. mjesto u svijetu, odmah iza Italije, Španjolske i Grčke. Organizatori ističu da proizvođači iz 27 zemalja svijeta za ovo natjecanje registrirali 1.235 robnih marki, premašivši prošlogodišnji rekord od 1. 174. Zaprimanje ulja za ovogodišnji natječaj, kako je objavio portal Olive Times, zaključeno je 1. travnja. Novost je da će rezultati biti objavljivani već od danas (ponedjeljak) pa nadalje, a ne odjednom potkraj svibnja kako se prakticiralo dosad. 

"Kako bismo proizvođačima dali više vremena za objavu svojih postignuća na etiketama svojih nagrađenih ulja, objavljivat ćemo rezultate čim stignu, umjesto da čekamo dok se sve prijave ne ocjene i verificiraju", ističu organizatori NYIOOC-a 2022.

Tomislav Duvnjak glavni "krivac" za uspjeh dalmatinskih maslinovih ulja u New Yorku

Ulja, dodaju, ocjenjuje međunarodno licencirani all-star tim sastavljen od 6 voditelja i 16 članova panela iz različitih zemalja svijeta. Među voditeljima je i dr. Karolina Brkić Bubola znanstvenica iz Hrvatske, koja je inače i voditeljica akreditiranog i ovlaštenog panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja pri Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Pobjedničke robne marke, ističe predsjednik NYIOOC-a Cord Curtis, bit će predstavljene u Službenom vodiču za najbolja svjetska maslinova ulja i u posebnim odjeljcima utjecajnog Olive Oil Timesa.


Tagovi

Hrvatska ulja Rezultati New York NYIOOC


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.