Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulen/kulin
  • 07.07.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Novi/stari šampion: Zvonko Barić iz Narda i ove je godine proizveo najbolji kulen

Pitaju me stalno za tajnu - a tajne nema nego sve imam zapisano. Za svaku šaržu koju radim pišem točno koliko čega stavim, kaže Zvonko Barić, šampion ocjenjivanja kakvoće kulena/kulina u Osijeku

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 2.490
  • 406
  • 0

Kulen proizvođača OPG Barić iz Narda proglašen je šampionom ocjenjivanja kakvoće kulena/kulina, koje organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek. 

"Pitaju me stalno za tajnu - a tajne nema nego sve imam zapisano. Za svaku šaržu koju radim pišem točno koliko čega stavim", kaže Zvonko Barić koji je pobjednik na ovoj kulenijadi treći put odnosno drugi put za redom.

Objasnio nam je kako je važna dobra kvaliteta sirovine pa tako i da morate imati svinje od 180 do 200 kilograma, starosti najmanje godinu dana. "To je idealno meso koje daje proizvod koji nema toliko vode i i nije sklon kvarenju. Morate imati kvalitetnu začinsku mljevenu crvenu papriku, domaću, a što nije teško osigurati jer u Baranji ima mnogo kvalitetnih proizvođača", napominje. 

Kulen o kojem govorimo jedinstven je u svijetu, naglasio je Igor Mikulić, predsjednik Organizacijskog odbora ovoga ocjenjivanja. Postoji veliki broj prerađevina na sličnoj bazi, dodao je, no onaj koji nastaje u Slavoniji, Baranji i Srijemu sigurno je poseban. Autohton je i pokazao se najbolji upravo kada nastaje od domaćih svinja, rekao je. 

Kulen, kralj kobasica i dijamant u kruni slavonske tradicije

Kada se suši, dimi i zrije upravo u našim krajevima onda je to prepoznatljiv proizvod. "Jedan naš književnik je napisao da je san svake slavonske svinje da jednog dana postane kulen. Vjerujemo da je to cilj i mnogih naših uzgajivača svinja", dodao je i naveo da je za širu prepoznatljivost u Europi i Svijetu sigurno potrebno još mnogo truda i rada, prvenstveno u marketingu.

Podsjetio je da je riječ o delikatesi u koji su ugrađeni posebno kvalitetni sastojci te da nastaje barem godinu i pol dana. Za njegovu proizvodnju potrebno je veliko znanje i trud, a i iskustvo u proizvodnji. "Takav proizvod mora imati svoju cijenu. I ovo naše ocjenjivanje je dobar način da promoviramo kulen i proizvođače", zaključio je Mikulić.

Predsjednik ocjenjivačkog panela prof.dr.sc. Goran Kušec, obraćajući se okupljenim proizvođačima i novinarima istaknuo je zadovoljstvo visokom razinom kvalitete kulenova pristiglih na ocenjivanje. "Kvaliteta se očito podigla. Tim što smo odredili natjecanje za one koji izlaze na tržište otvorili smo vrata našim proizvođačima. Prvenstveno mogućnost promocije", rekao je, ali i naglasio da je ovo kulenijada u kojoj je najveći dio uzoraka pojeo, a ne samo kušao.

Nagrađeni proizvođači kulena (Foto: D. Rukovanjski)

Uz Kušeca, profesora na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, kulene su ocjenjivali i Izv.prof.dr.sc. Krešimir Mastanjević s Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku, Krunoslav Mužević, dr.vet.med, Miroslav Milas, dipl.ing.agr. te Damir Josić, glavni kuhar restorana vinarije Josić.

"Jako je puno i onih koji imaju odličnu kvalitetu, a nisu dobili zlatnu medalju jer je mala razlika između onih koji imaju 90 bodova i srebrnu medalju i zlatnu s 91 bodom. Uvijek je tu potrebna i jedna doza sreće", kazao je Kušec koji je opisao da je kulen kralj kobasica i dijamant u kruni slavonske tradicije.

S obzirom da je riječ o vrhunskom prehrambenom proizvodu inzistiramo na profesionalnom pristupu od tradicionalne pripreme do zrenja kulena pa su na ovom ocjenjivanju prisutna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke koje se primarno bave proizvodnjom i plasmanom kulena na tržište, rečeno je na proglašenju šampiona i dodjeli odličja u velikoj dvorani HGK u Osijeku.

Rezultate ocjenjivanja šalju u 150 hrvatskih restorana 

Županijska će komora rezultate ocjenjivanja poslati i ove godine na adrese 150 najpoznatijih hrvatskih restorana kao preporuku da se radi o onim proizvođačima koji im mogu osigurati i kvalitetu i količine.

"Specifičnost Baranjskog kulena je ujednačena granulacija prilikom usitnjavanja mesa (8 mm) te korištenje papra u proizvodnji", otkrio nam je Miodrag Komlenić direktor proizvodnje Baranjskog kulena u Belju i predsjednik udruge Baranjski kulen, koji su dobili zlatnu medalju. Cijeli proces proizvodnje, od pripreme nadjeva preko punjenja u prirodni ovitak do dimljenja, odvija se ručno na tradicionalan način.

"Samo zrenje traje nekoliko mjeseci, čime on postiže svoj prepoznatljivi i vrlo cijenjen izgled i okus, te iznimno visoku kvalitetu potvrđenu i najnovijom zlatnom medaljom“, naglasio je.

Vrhunska kvaliteta u HGK Županijska komora Osijek (Foto: D. Rukovanjski)

Vicešampion Kulen Novosel za svoje uzorke dobio je još dvije zlatne medalje, a OPG Barić iz Narda još jednu. Zlatne medalje dobili su još Mesnica AS iz Županje, Ivica Liščević iz Nijemaca, OPG Slavica Đinić iz Starih Mikanovaca i OPG Matijević iz Suze.

Kao što je rekao i Kušec, na srebrne medalje mogu biti ponosni i svi koji su ih dobili a to su Zlatko Birovljević iz Petrijevaca za tri kulena, Mesnica AS, OPG Damir Perak iz Ladimirevaca, slavonskobrodski Panonius d.o.o., Petar Dobrovac iz Kneževih Vinograda, OPG Marijan Kundakčić iz Grabarja, đakovačka mesnica Vrhovec koja je dobila dvije srebrne medalje i Žito d.o.o. iz Osijeka. Brončane medalje su dobili Vlado Ferbežar iz Otoka i Balkan lov d.o.o. iz Podgorja Bračevačkog.


Tagovi

OPG Barić Kulen Novosel Belje plus Žito Goran Kušec HGK Županijska komora Osijek Svinja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]