Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja
  • 31.08.2013.

Novi hibridi šećerne repe za vrhunske rezultate

Dan polja KWS sorata šećerne repe 2013

  • 735
  • 73
  • 0

Kws je održao Dan polja sorata šećerne repe u na pokusnom polju u Čepinu, na parceli tvrtke Novi Agrar d.o.o.. Pred okupljenim poljoprivrednim proizvođačima prezentaciju je održao Dražen Jurišić iz KWS-a.

I ovoga puta KWS je potvrdio svoju poziciju jednog od svjetskih lidera u području sjemenarstva. Odanost i povjerenje brojnih poljoprivrednih proizvođača stekli su kvalitetom proizvoda te kontinuiranim ulaganjem u napredak tehnologije odnosno vrhunskom genetikom i najvišim standardima kvalitete sjemena njihovih hibrida.

EPD - Early Plant Development

Early Plant Development tehnologija

EPD (Early Plant Develpment) je nova KWS-ova metoda dorade sjemena koja poboljšava i ubrzava klijanje, nicanje i vegetativni porast biljke. Biljke su ujednačenije u porastu te se skraćuje period od sjetve do nicanja. Ovime se olakšava borba protiv korova i smanjuje rizik od fitotoksičnosti herbicida na repu.

Sorte šećerne repe

Na pokusnom polju mogli smo vidjeti slijedeće sorte: Natura, Serenada, Severina, Terranova KWS, Colonia KWS, Jadranka KWS, Clementina, Marianka.

Prema riječima Dražena Jurišića Od 30 sorata koje su bile u "sortnoj komisiji" najbolje rezultate imale su Terranova i Eduarda. Terranova je imala veći prinos od Eduarde dok je Eduarda imala veću digestiju od Terranove. Obje su sorte NZ tipa, dorađenje EDP tenologijom. Karakteriziraju ih vrlo rano klijanje, snažno nicanje i jak početni porast. Obje imaju visok prinos šećera. Prilikom pripreme polja za prezentaciju čistili su polje i zarezalzi oba hibrida. Eduarda je prva pocrvenila što znači da je ujedno i slađa.

Još jedna vrhunska sorta je i Natura. Prema pokusu ona je dala najbolje prinose. S takvim rezultatima vlada velika potražnja za nju poglavito u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj zbog čega su pokupovali zalihe u 9mj. Ovo je razlog manjka sjemena na području Republike Hrvatske. Karakteristike Nature su da je ona sorta tolerantna na Cercosporu i Rhizomaniu. Iznimne je tehnološke kvalitete dorađena EPD tehnologijom. Ima nizak sadržaj Kalija, Natrija i alfa amino dušika. Pogodna za vađenje u srednjim i kasnim rokovima.

Šećerna repa

Za razliku od navedenih sorata Severina i Jadranka imaju veliku digestiju i daju veće prinose u kasnijim rokovima vađenja. Jadranka je sorta N tipa, vrlo ranog klijanja, snažnog nicanja i jakog početnog porasta. Srednji prinos korjena te vrlo visoka tolerantnos na Rhizomaniu, Rhizoctoniu i Cercosporu. Vrlo nizak sadržaj Kalija, Natrija i alfa amino dušika. Prepručuje se za sjetvu u tlima zaraženim Rhizoctoniom.

Serenada je sorta NZ tipa vrlo visokog prinosa šećera. Karakterizira ju optimalna tolerantnost, plastičnost i kvaliteta s vrlo visokim prinosom korijena. Ujedno je slabo osjetljiva na bolesti korijena.Najbolje rezultate daje u srednjim i kasnim rokovima vađenja. Serenada je sorta karakteristična po dubokom korjenu, poglavito u vrijeme boljih godina.

Marianka je sorta NZ tipa s visokim digestijama. Visoka tehnološka kvaliteta, visoka tolerantnost na Cercosporu te visok do vrlo visok prinos šećera njene su karakteristike. Niskog je sadržaja Alfa-amino dušika te kalija. Najbolje rezultate daje u ranim i srednjim rokovima vađenja.

Colonia je dorađena po EPD tehnologiji, sorta Z tima sa vrlo visokim prinosom šećera. Rano klijanje, snažno nicanje i vrlo jak početni porast njene su karakteristike. Optimalne rezultate daje u ranim i srednjim rokovima vađenja. Pogodna za sjetvu na svim proizvodnim površinama.

Clementina je trostruko tolerantna sorta, vrlo visoke digestije i vrlo visok prinos korijena. Sora je N tipa visoke tehnološke kvalitete. Karakterizira ju nizak sadržaj amino dušika, pogodna je za kasnije rokove vađenja. Može se sijati na površinama zaraženim Rhizomanijom, Rhizoctoniom i Cercosporom.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Hibridi Šećerna repa Nematode Čepin Dražen Jurišić Novi Agrar


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.