Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Dalmacije
  • 26.03.2017. 10:35

Noćnjak 2017: Maslina simbolizira raj odabranih

Majka i hraniteljica, trajna inspiracija pjesnika, slikara i umjetnika svih vrste, maslina, 19-tu je godinu za redom povezala brojne maslinare i uljare, te je tako rastući prepoznatljivi međunarodni susret maslinara i uljara, Noćnjak 2017. Zadružnog saveza Dalmacije, doživio ovogodišnju završnicu.

  • 1.563
  • 166
  • 0

Majka i hraniteljica, trajna inspiracija pjesnika, slikara i umjetnika svih vrste, maslina, 19-tu je godinu za redom povezala brojne maslinare i uljare te je tako rastući prepoznatljivi međunarodni susret maslinara i uljara, Noćnjak 2017. Zadružnog saveza Dalmacije, doživio ovogodišnju završnicu u Adriatik Hotelu Hvar u Jelsi koja je obilježena tradicionalnim uručenjem priznanja za izgled i kvalitetu te kao vrhuncem cijele smotre, proglašenjem šampiona.

Maslina daje sebe za korist ljudi

"Mi smo navikli da maslinovo ulje koristimo kao začin, no tradicija je da se maslinovo ulje koristilo na razne načine, od prehrambenih do kozmetičkih proizvoda, pa i od samog drva se mogu koristiti razni predmeti, a od lišća liker i čajevi, te se upravo stoga maslina pokazala kao najučinkovitija biljka. Maslina sve svoje dijelove defacto stavlja ljudima na korištenje", priča Želimir Bašić koji smatra da maslina daje cijelu sebe za korist ljudi.

Općina Jelsa, kao dobitnik Zlatne amfore Noćnjaka za doprinos razvoju maslinarstva, pokazala se i ovom prilikom na djelu te je svakom dobitniku srebrnih i zlatnih medalja, poklonila po jednu sadnicu masline, sadnicu koju je proizveo čovjek, veliki Jakov Grgičević koji polako i ustrajno brda i makiju pretvara u maslinike.

I Slovenija prepoznaje Noćnjak

Dodjeli priznanja nazočili su brojni gosti i uzvanici, a među njima i gospođa Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, te maslinari i uljari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Italije koji su ovoj manifestaciji dali jednu notu više.

Zahvala i podrška, upućena je i talijanskim maslinarima, među kojima su neki i napustili Italiju, te podigli svoje maslinike na području Hrvatske i odlučili svoju proizvodnju i život nastaviti upravo na otoku Hvaru.

Sudeći prema broju dostavljenih uzoraka maslinovih ulja, Slovenija je prepoznala Noćnjak kao izvrsnu manifestaciju. Vrijedni slovenski maslinari dugogodišnji su sudionici i prijatelji Noćnjaka, a zahvaljujući tome, može se reći da se mogu ponositi kvalitetom svojih maslinovih ulja.

Šampioni Noćnjaka 2017

Titule šampiona zasluženo su osvojili: "Oljarna Lisjak" iz Kopera (Slovenija), za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vicešampion OPG "Matijašić" iz Zamaska); OPG "Legović" - Dragan i Marija Legović iz Kaštelira, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vicešampion OPG Milenko Zagorac iz Polače), i OPG "Jerolim Petković" iz Vela Luke na Korčuli, za izgled pakovine maslinovog ulja.

Dok su priznanja otišla u ruke: OPG Kristijan Brajko iz Oskoruše, za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG "Azienda Agricola Cecco" iz Nove Vasi, za najbolje više sortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG Stipe Damić iz Rogotina, za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Oleum Maris" d.o.o. iz Vodnjana, za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Vina i ulja San Zvanini", za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG "Kalebić Jakupčević" iz Gornjeg sela na Šolti, za najbolji ekološki proizvod, i OPG Ćurin Eva Marija iz Gdinja, za najbolji hrvatski otočni proizvod.

Viešampioni i Šampioni, uz pehar i diplomu, dobili su i poklon tvrtke Novocommerce International, koje im je dodijelio direktor tvrtke, Thom Gady koji je rekao i nekoliko riječi. Svečano uručivanje priznanja, proglašenje i bal šampiona Noćnjaka 2017. očekivano je privuklo najveću pozornost sudionika manifestacije, koju je gospodin Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije ocijenio najuspješnijom do sada.

U prilozima ispod teksta možete naći popis svih nagrađenih.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Zadružni savez Dalmacije Lordan Ljubenkov Masline Ulje Jelsa Hvar


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]